ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέβαιο το μέλλον των πατατοπαραγωγών - Θέλουν συνάντηση με τον Πρόεδρο

Προβλήματα λόγω των αυξήσεων στο πετρέλαιο και τα λιπάσματα

ΚΥΠΕ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα επιδιώξουν οι πατατοπαραγωγοί με στόχο να θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τις συνεχείς αυξήσεις στο πετρέλαιο και τα λιπάσματα, προκειμένου να εξευρεθεί ικανοποιητική λύση.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Αντρέας Κάρυος, Πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Οργανωτικής Επιτροπής των Πατατοπαραγωγών «τη Δευτέρα 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ανοικτό αμφιθέατρο Λιοπετρίου, στην παρουσία των αγροτικών οργανώσεων και βουλευτών, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις στα προβλήματα που δημιουργεί στον κλάδο η ακρίβεια που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Το κόστος έχει διπλασιαστεί και έχει δίνει δυσβάσταχτο, ενώ με την τιμή της πατάτας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, δεν θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε το επάγγελμα μας».

Πρόσθεσε ότι «η μεγάλη αγωνία των πατατοπαραγωγών είναι ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αναγκαστούν να σταματήσουν την εργασία τους. Κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής σύσκεψης οι παραγωγοί ανέπτυξαν τον προβληματισμό τους για το πού πάει τελικά ο κλάδος, λόγω του υψηλού κόστους που υπάρχει στην καλλιέργεια του προϊόντος και πώς μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κάρυος ανέφερε πως «οι πατατοπαραγωγοί δεν έχουν χρήματα για να επιδοτούν το προϊόν αφού το κόστος δεν μπορεί να μετακυλιστεί στον καταναλωτή. Οι παραγωγοί με τα έξοδα που υπάρχουν, λόγω των συνεχών αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου, των λιπασμάτων και άλλων, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά».

Σημείωσε πως «στη σύσκεψη αποφασίστηκε όπως καταβληθεί προσπάθεια για συνάντηση των πατατοπαραγωγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που μια τέτοια συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη δεν καρποφορήσει προς όφελος του επαγγέλματος, θα πραγματοποιηθεί συνεδρία της Οργανωτικής Επιτροπής για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «χθες βράδυ οι αγροτικές οργανώσεις μάς ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα συνάντησης που είχαν με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, τα οποία δεν μας βρίσκουν καθόλου ικανοποιημένους. Η χρηματική αποζημίωση που φαίνεται ότι θα δοθεί στους πατατοπαραγωγούς δεν είναι αρκετή για την επιβίωση τους».

Οσον αφορά το θέμα των εξαγωγών των πατατών, ο κ. Κάρυος είπε πως «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αφού τα προϊόντα έφταναν στις ευρωπαϊκές χώρες εντός 10 – 14 ημερών και μέσα σε μία εβδομάδα βρίσκονταν στα ράφια των υπεραγορών και στον καταναλωτή. Ωστόσο μετά την πανδημία του κορωνοϊού, του πολέμου στην Ουκρανία και των αλυσιδωτών αυξήσεων στο πετρέλαιο, οι πατάτες που μεταφέρονται σε κοντέϊνερ ψυγεία, χρειάζονται ένα με ενάμιση μήνα για να φτάσουν στις ευρωπαϊκές χώρες».

Δεν προλαβαίνουμε, συνέχισε «τις εταιρείες οι οποίες μεταφέρουν προϊόντα στο εξωτερικό, να μας ανακοινώνουν καθημερινά αυξήσεις στα μεταφορικά. Μέχρι σήμερα το 80% της παραγωγής της κυπριακής πατάτας εξαγόταν σε ευρωπαϊκές χώρες στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου – Ιουνίου, που δεν υπήρχε τοπικό προϊόν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση