ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέρωφ: Επιβάλλονται χειρισμοί για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης

Σημειώνει σε τουίτ του πως, κυρίως χρειάζεται έγκαιρος σχεδιασμός για αποτελεσματική αντιμετώπιση προκλήσεων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε ανάρτηση στο twitter προχώρησε ο Αβερωφ Νεοφύτου, αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του 2023, με αφορμή την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας για μεγέθυνση του ΑΕΠ με ρυθμό 3,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Όπως αναφέρει ο κ. Νεοφύτου στο "τουίτ" του, "ο ρυθμός ανάπτυξης το α’ τρίμηνο καταδεικνύει σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας κατά 50% σχεδόν, σε σχέση με το 2022".

Εκφράζει τη θέση πως, «επιβάλλονται λεπτοί και σοβαροί χειρισμοί, και, κυρίως, έγκαιρος σχεδιασμός για αποτελεσματική αντιμετώπιση εξωγενών και ενδογενών προκλήσεων».

 

Νωρίτερα, το ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως, η κυπριακή οικονομία εισέρχεται σε περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας με ένα σχετικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και η επιβράδυνση της δεν θα είναι τόσο έντονη όσο σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Με βάση προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση με το ποσοστό να παραμένει το ίδιο και μετά τη διόρθωση ως προς τις εποχιακές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς "Ξενοδοχεία και Εστιατόρια", "Μεταφορές και Αποθήκευση", "Ενημέρωση και Επικοινωνίες", "Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων", "Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία", "Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών" και "Χρηματοπιστωτικές Δραστηριότητες".

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση