ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναγκαίες οι επενδύσεις όσο και οι τουρίστες

Project Bank με έργα που αναζητούν κεφάλαια δημιούργησε ο Invest Cyprus – Mελέτη από THR για βελτίωση της επενδυτικής ελκυστικότητας

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η εξίσωση για τον κυπριακό τουρισμό εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη και το 2021 καθώς αν και έχουμε φτάσει στα μισά της χρονιάς, οι αφίξεις είναι ιδιαίτερα χαμηλές ενώ και ο Ιούλιος, ο πλέον σημαντικός μήνας από πλευράς ξένων τουριστών, όπως διαφαίνεται, θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις του τομέα, παρά τη διαρκή στήριξη από το κράτος, αρχίζουν να νιώθουν την πίεση της ρευστότητας στους ισολογισμούς τους. Άλλωστε, φέτος δεν ισχύει η ρύθμιση για αναστολή των δόσεων και έτσι προστίθεται επιπλέον πίεση.

Παράλληλα, όμως, με το προβληματικό περιβάλλον που επικρατεί αυτήν την περίοδο, συνεχίζονται οι σχεδιασμοί για υλοποίηση διάφορων εθνικών στόχων όπως αυτών που περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030. Είναι ξεκάθαρο πως για την υλοποίηση των μακροπρόθεσμων στόχων που τέθηκαν από την πολιτεία για διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις και φρέσκα κεφάλαια από το εξωτερικό. Στην προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας βρίσκεται ο Invest Cyprus, o κρατικός οργανισμός προώθησης επενδύσεων, στον οποίο λειτουργεί εξειδικευμένη μονάδα με την ονομασία TourInvest. Σημειώνεται πως η μονάδα είναι εστιασμένη σε θέματα επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας αναπτύσσοντας πολλές δράσεις : από την προώθηση τουριστικών επενδύσεων στο εξωτερικό, μέχρι την προσέλκυση και υποστήριξη επενδυτών ακόμα και την υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων προς τα αρμόδια υπουργεία για μεταρρυθμίσεις και κίνητρα τα οποία θα αυξήσουν την ελκυστικότητα της Κύπρου για ξένες επενδύσεις. Παρά το δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον που επικρατεί αυτήν την περίοδο και τη γενικότερη μείωση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ), εντούτοις, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα στον τουριστικό τομέα στην Κύπρο. «Η μονάδα TourInvest λειτουργεί ως το πρώτο σημείο επικοινωνίας (first point of contact) για ξένους επενδυτές και παρόλο το αρνητικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς, καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα στην Κύπρο. Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα έχουμε δει να ανακοινώνονται και να υλοποιούνται σημαντικές επενδυτικές συμφωνίες είτε στον ξενοδοχειακό τομέα, είτε σε τομείς συνδεδεμένους με τον τομέα της φιλοξενίας», ανέφερε στην «Κ» ο CEO του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και κατά την περίοδο της πανδημίας έχουν καταγραφεί σημαντικές εξελίξεις στον τομέα αυτό, όπως η εξαγορά ξενοδοχείου Parklane στη Λεμεσό, η μετατροπή του ξενοδοχείου Aldiana σε Robinson, brand του Ομίλου Tui, επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου Radisson, επενδύσεις σε μικρά ξενοδοχεία στις ορεινές περιοχές, ενδιαφέρον από Ομίλους του εξωτερικού για έργα σχετιζόμενα με τον τομέα της υγείας και της ευεξίας (κέντρα αποκατάστασης και εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας). Ταυτόχρονα, προχωρούν μεγάλες επενδύσεις όπως το καζίνο, οι μαρίνες στην επαρχία Αμμοχώστου αλλά και η νέα μαρίνα στη Λάρνακα.

Project Bank με επενδυτικά έργα

Την ίδια ώρα, για καλύτερη ενημέρωση των εν δυνάμει επενδυτών, ο Invest Cyprus έχει προχωρήσει στη δημιουργία μίας Τράπεζας Έργων (Project Bank) που περιλαμβάνει σημαντικά προς επένδυση έργα σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, δίνοντας την ευκαιρία στους επενδυτικούς οργανισμούς του εξωτερικού να αποκτήσουν μία σφαιρική εικόνα των ευκαιριών που παρουσιάζει το νησί. Αρκετά από τα έργα που είναι ανοικτά για επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, αφορούν στον τουριστικό τομέα. «Το ενδιαφέρον που φτάνει στα γραφεία μας είναι αυξημένο και εμείς φροντίζουμε ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να λαμβάνουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση για όλα τα ρυθμιστικά, νομικά και φορολογικά ζητήματα που μπορεί να τους απασχολούν και να ενημερώνονται για τις τρέχουσες ευκαιρίες επένδυσης», αναφέρει στην «Κ» από πλευράς της η Στέφανη Παναγή, η υπεύθυνη της μονάδας TourInvest.

Μεταρρυθμίσεις με υπογραφή THR

Οι προσπάθειες του Invest Cyprus για περαιτέρω ανάδειξη της Κύπρου ως επενδυτικού τομέα για ξένα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, δεν σταματούν εδώ, αφού υπάρχει και η διενέργεια μεγάλης τομεακής μελέτης η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με τον Διεθνή Συμβουλευτικό Οίκο TΗR. Αποτέλεσμα της μελέτης ήταν η διαμόρφωση Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης για την Κύπρο ως προορισμού ξένων επενδύσεων τουρισμού και φιλοξενίας. Όπως υπάρχει η πληροφόρηση, τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής παρουσιάστηκαν πρόσφατα στα αρμόδια Υπουργεία και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα. Ανάμεσα σ’ άλλα, και όπως προέκυψε από τα ευρήματα της μελέτης, κατατέθηκαν σημαντικές εισηγήσεις για μεταρρυθμίσεις και υιοθέτηση νέων κινήτρων με στόχο τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Ανταγωνισμός στο φουλ

Με όλους τους ανταγωνιστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο και όχι μόνο να αντιμετωπίζουν παρόμοιας φύσης προβλήματα στον τουριστικό τομέα λόγω της πανδημίας, γίνεται αντιληπτό πως η μάχη για προσέλκυση φρέσκων κεφαλαίων θα είναι έντονη. «Ο ρόλος μας ως Invest Cyprus είναι να προωθούμε την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό και να φροντίζουμε ώστε η χώρα μας να είναι ανάμεσα στις επιλογές των μεγάλων διαχειριστών κεφαλαίων στο εξωτερικό. Για να το επιτύχουμε αυτό χρειάζεται έντονη προσπάθεια και σημαντικά κονδύλια», εξηγεί σχετικά ο κ. Καμπανέλλας.

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, αποτελεί έναν από τους πυλώνες προτεραιότητας του Invest Cyprus, αφού είναι ξεκάθαρο πως για να υλοποιηθούν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι που έθεσε η πολιτεία θα απαιτηθεί αναβάθμιση, διαφοροποίηση και εμπλουτισμός του προϊόντος που η χώρα προσφέρει. Άλλωστε, για να μπορούν να υλοποιηθούν οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι των αφίξεων που θέτει το Υφυπουργείο Τουρισμού και να αποδώσουν οι καμπάνιες προβολής, για τις οποίες δαπανούνται αρκετά εκατομμύρια κάθε χρόνο, θα πρέπει παράλληλα να φροντίσουμε να υπάρχουν τα κατάλληλα ιδιωτικά έργα και δημόσιες υποδομές που να προσφέρουν τις απαραίτητες εμπειρίες στον επισκέπτη και να ανταποκρίνονται στις τάσεις που επικρατούν διεθνώς. Εν κατακλείδι, η ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στον τομέα, καθίσταται εξίσου σημαντική με την προσέλκυση των ίδιων των τουριστών.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση