ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναμένουν τα οφέλη της Επενδυτικής και οι τράπεζες

Ελληνική και Τρ.Κύπρου σχεδιάζουν να βρουν ακριβά κεφάλαια έως το τέλος του 2018, 280 εκατ.

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε τρεις άξονες κινούνται τα δύο μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα. Προτεραιότητα στη λίστα τους βρίσκεται η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Δεύτερον είναι η προσέλκυση φρέσκων επενδυτικών κεφαλαίων μετά και τη μετάβαση της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά και την έξοδο της χώρας στις αγορές και τρίτον η βραχυπρόθεσμα κεφαλαιακή ενίσχυσή τους με εναλλακτικές μορφές. Πρώτη ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου ότι θα προχωρήσει σε έκδοση ομολογιακού δανείου Tier 1, ύψους περίπου 220 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί με ιδιωτική τοποθέτηση από τους υφιστάμενους μετόχους της.

Η Ελληνική Τράπεζα από την άλλη θα προχωρήσει –όπως γνωστοποίησε μέσω της παρουσίασης της Κύπρου προς τους επενδυτές που ετοίμασε το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους– στην έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 για 60 εκατ. ευρώ. Το εκτιμώμενο επιτόκιο δεν είναι γνωστό, αλλά σε τέτοιες κινήσεις τα επιτόκια συνήθως είναι άνω του 10%.

Από ό,τι φαίνεται, Τρ. Κύπρου και Ελληνική στο παρόν στάδιο θα προχωρήσουν σε «ακριβές» κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων τους, παρά την επιτυχή και δραστική μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων τους το 2018.

Παρότι η Κύπρος μετέβη με την τελευταία αξιολόγηση των Standard & Poor’s στην επενδυτική βαθμίδα, αναλυτές επισημαίνουν στην «Κ» πως προκύπτει ένα βασικό ερώτημα. Το αν οι κυπριακές τράπεζες μπορούν να ακολουθήσουν καλές τιμολογήσεις, όπως αυτή που έλαβε η Κύπρος ως χώρα ή θα αργήσει να έχει «τραπεζικό αντίκρισμα» αυτή η τιμολόγηση λόγω των ανοιχτών ακόμα προβλημάτων που έχουν να διαχειριστούν. Επίσης, άλλο ζήτημα που προκύπτει κατά τους ίδιους, είναι το αν είναι καλή πρακτική να προχωρούν οι τράπεζες με ιδιωτικές τοποθετήσεις στους υφιστάμενους μετόχους, ή εάν θα βγουν στις αγορές θα μπορέσουν να λάβουν καλύτερες τιμολογήσεις. Οι ιδιωτικές τοποθετήσεις εξάλλου είναι κατανοητές, αναφέρουν οι ίδιοι αναλυτές, αφού δίνουν αποδόσεις στους υφιστάμενους μετόχους που είναι επικερδείς για τους ίδιους, αλλά ίσως θα έπρεπε να εξετάσουν την περίπτωση οι τραπεζίτες να ψάχνουν πλέον τα μισά κεφάλαια και από τις αγορές.

Στο παραπάνω ερώτημα, απάντηση έδωσαν ευθύς εξαρχής οι ίδιοι οι τραπεζίτες, αφού η επίσκεψη κυβέρνησης αλλά και τραπεζιτών στο Λονδίνο την προηγούμενη Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, είχε αυτό το χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται πως στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων στην έδρα του Πρακτορείου Bloomberg, το απόφευγμα ήταν ένα. Ότι η Κύπρος ξεπέρασε την κρίση, μετέβη στην επενδυτική βαθμίδα, είναι ένας ελκυστικός επιχειρηματικό προορισμός και είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος για να έρθουν καινούργιοι επενδυτές στην Κύπρο.

Οι λεπτομέρειες

Οι σχεδιασμοί για Tier 1 και Tier 2 έχουν γίνει από το καλοκαίρι του 2018, άρα σε περίοδο που η Κύπρος, αν και είχε λάβει θετικά σχόλια από Οίκους Αξιολόγησης, το αξιόχρεό της δεν ήταν επιλέξιμο από τους επενδυτές. Τουλάχιστον με ό,τι έχει ανακοινωθεί μέχρι τώρα η Τρ. Κύπρου βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης των όρων και αναζήτησης αμετάκλητων δεσμεύσεων από επενδυτές, σχετικά με μια συναλλαγή έκδοσης Πρόσθετων Κεφαλαίων Κατηγορίας 1 με ιδιωτική τοποθέτηση, αναμενόμενου μεγέθους ύψους περίπου 220 εκατ. ευρώ. Τα χρεόγραφα είναι μειωμένης εξασφάλισης και αορίστου διάρκειας, με σταθερό επανακαθοριζόμενο επιτόκιο, στο υψηλό του 12,5%. Η έκδοση των χρεογράφων αυτών αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους σύμφωνα με την ίδια και υπό την προϋπόθεση ότι «θα έχει ολοκληρώσει την επαναταξινόμηση αποθεματικού από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο στα διανεμητέα αποθεματικά της». Όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να ενισχύσει τον δείκτη συνολικού κεφαλαίου της τράπεζας περίπου 130 μονάδες βάσης, βάσει των αποτελεσμάτων που παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο 2018 και περίπου 145 μονάδες βάσης αναπροσαρμοσμένοs στην πώληση του χαρτοφυλακίου ΜΕΔ ύψους 2.7 δισ. ευρώ δανείων στην ApolloGlobalManagementκαι της πώλησης της BOC UK.

Όχι σίγουρο για H.B.

Αν και υπάρχει ως δήλωση στην «Παρουσίαση στους Επενδυτές» για τα 60 εκατ. ευρώ ολοκλήρωση της συναλλαγής θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς. Δεν είναι βέβαιο ότι η έκδοση Χρεογράφων Πρόσθετων Κεφαλαίων Κατηγορίας 2 θα πραγματοποιηθεί για την Ελληνική Τράπεζα, ή με ποιους όρους. Και αυτό, διότι όπως είναι ήδη γνωστό, τον Δεκέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί επίσης η αύξηση κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας, ύψους 150 εκατ. ευρώ για την απορρόφηση του καλού κομματιού της Συνεργατικής Κυπριακής. Άρα, αν και έχει ανακοινωθεί, επιδέχεται αρκετής αμφισβήτησης, λόγω του ότι η Ελληνική έχει συνάψει συμφωνία για αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ. από την Pimco, 50 εκατ. ευρώ με την Emma Alpha Holding, και έως 50 εκατ. ευρώ από τη Δήμητρα Επενδυτική. Ακόμα, δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους οι υφιστάμενοι μεγαλομέτοχοι, ThirdPoint και Wargaming, αλλά και οι μικρότεροι μέτοχοι, για το αν θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου ή όχι. Άρα, τα υποτιθέμενα 60 εκατ. ευρώ που ενδεχομένως θελήσει να λάβει η Ελληνική στο τέλος του 2018, θα καλυφθούν από άλλους τρόπους και όχι μέσω του χρεογράφου Tier 2.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως αν και οι προσπάθειες κυβέρνησης και κυπριακών τραπεζών εστιάζουν στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, η Ελληνική το κατάφερε ενόψει απορρόφησης των «καλών» εργασιών του Συνεργατισμού. Αν και σύναψε συμφωνία με την Pimco και την Emma Alpha Holding, άλλα τρία μεγάλα επενδυτικά ταμεία την προσέλκυσαν, τα Lone Star, Atlas Merchant Capital και J.C. Flowers & Co.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  • Η ανακοίνωση για Tier 1 της Τράπεζας Κύπρου ΕΔΩ
  • Η ανακοίνωση για Tier 2 της Ελληνικής από την παρουσίαση του Υπ.Οικονομικών. Συγκεκριμένα στη σελ. 35 ΕΔΩ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X