ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άρχισαν μειώσεις στις τιμές καυσίμων

Έπεσαν γύρω στο 20% οι τιμές των Platt’s, πιο κάτω και οι λιανικές τιμές, με αβεβαιότητα οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Αποκλιμάκωση του κόστους στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης θα πρέπει να αναμένεται τις επόμενες ημέρες στην κυπριακή αγορά, μετά από μια πολύμηνη διαταραχή στην διακύμανση των τιμών. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή Κωνσταντίνος Καραγιώργης, οι τιμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται να μειώνονται, με την πτώση στις τιμές των platts's να κυμαίνονται γύρω στο 20%. Με βάση αυτά τα δεδομένα, όπως ανέφερε, και παρατηρώντας αυτές τις διακυμάνσεις για το διάστημα των τελευταίων 20 ημερών, ο κ. Καραγιώργης τόνισε ότι τα επόμενα φορτία καυσίμων που θα αγοράσουν οι εταιρείες, θα πρέπει να έχουν μειωμένες τιμές. «Γενικά, υπάρχει μια πτωτική πορεία και ελπίζουμε ότι θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τιμές ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε. Από πλευράς του, ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου πρατηριούχων Σάββας Προκοπίου ανέφερε ότι ήδη κάποια πρατήρια έχουν προχωρήσει σε μειώσεις των τιμών καυσίμων ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται μειώσεις στις τιμές των καυσίμων μεταξύ 5-10 σεντς, οι οποίες θα σημειωθούν σταδιακά από αυτή την εβδομάδα μέχρι την πρώτη εβδομάδα Δεκεμβρίου. Οι μειώσεις αφορούν όλα τα είδη καυσίμων, τόσο κίνησης όσο και θέρμανσης. Όπως ανέφερε ο κ. Προκοπίου, γενικότερα ο Νοέμβριος κινήθηκε καλύτερα από το προηγούμενο διάστημα ένεκα και της μείωσης του κόστους καυσίμου στην παγκόσμια αγορά, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στην κυπριακή αγορά τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, οι ισορροπίες στην διαμόρφωση των τιμών διεθνώς είναι λεπτές, έτσι εκτιμήσεις για μακροπρόθεσμο διάστημα θεωρούνται παρακινδυνευμένες.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται μειώσεις στις τιμές των καυσίμων μεταξύ 5-10 σεντς οι οποίες θα σημειωθούν σταδιακά από αυτή την εβδομάδα μέχρι την πρώτη εβδομάδα Δεκεμβρίου.

Τρέχουσες τιμές

Πάντως, δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο αδικαιολόγητες τιμές στα καύσιμα, όπως σημείωσε ο κ. Καραγιώργης. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, χθες Τρίτη, η μέση λιανική τιμή πώλησης της αμόλυβδης 95 οκτανίων ήταν 1,525 παγκύπρια (στο 1,434 ευρώ/ λίτρο η φθηνότερη τιμή και στο 1,569 ευρώ/ λίτρο η ακριβότερη). Ακριβότερα πωλείται το πετρέλαιο κίνησης, με την μέση τιμή του καυσίμου να κυμαίνεται στο 1,795 ευρώ/λίτρο (φθηνότερη τιμή σε 1,727 και ακριβότερη τιμή σε 1,899 ευρώ/ λίτρο). Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση παγκύπρια τιμή του κυμαίνεται στα 1,328 ευρώ/λίτρο (Φθηνότερη Τιμή σε 1,272 ευρώ/ λίτρο και ακριβότερη τιμή σε 1,519 ευρώ/ λίτρο). Βάσει του εβδομαδιαίου δελτίου επισκόπησης τιμών καυσίμων, στις 21 Νοεμβρίου οι μέσες τιμές πώλησης καυσίμων στην Κύπρο ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες μέσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι στην Κύπρο δεν εισάγεται αργό πετρέλαιο, αλλά έτοιμα διυλισμένα προϊόντα- βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης- ωστόσο το αργό πετρέλαιο είναι η πρώτη ύλη και είναι βεβαίως παράγοντας που επηρεάζει τις τελικές τιμές προϊόντων πετρελαίου. Όπως καταδεικνύεται από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών Platts, (οι οποίες καθορίζουν τις τιμές εμπορίας των κύριων διυλισμένων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης), στην τελευταία διαθέσιμη καταγραφή, στις 21 Νοεμβρίου, παρουσιάζονται να έχουν πτωτική τάση και βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Καθοδικά κινούνται και οι τιμές platt's για την αμόλυβδη 95 οκτανίων. Στο πικ τους για το 2022, βρέθηκαν τον Ιούνη του έτους.

Λεπτές ισορροπίες

Οι εξελίξεις για το επόμενο διάστημα δεν εγγυώνται την διατήρηση αυτών των μειωμένων τιμών στην αγορά, κάθε άλλο. Όπως περιγράφουν διεθνή ΜΜΕ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα της επιβολής πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο. Συγκεκριμένα στις 5 Δεκεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το πλαφόν που προωθούν οι χώρες της Δύσης, οι οποίες συζητούν το ενδεχόμενο για επιβολή ενός ανώτατου ορίου μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι, για το ρωσικό πετρέλαιο. Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, στόχος, η μείωση των ρωσικών εσόδων, χωρίς να διακόπτεται η ροή του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά. Παράλληλα, στις 4 Δεκεμβρίου συναντώνται στη Βιέννη οι χώρες του ΟΠΕΚ συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας όπου θα εξεταστεί το σενάριο περιορισμού στην παραγωγή. Ενδεχόμενη τέτοια απόφαση θα είναι καθοριστική στην διαμόρφωση της τιμής του μαύρου χρυσού.

Αργότερα ο ηλεκτρισμός

Στην περίπτωση του κόστους ηλεκτρισμού, η αντίστοιχη μείωση που αναμένεται ότι θα προκύψει λόγω της μείωσης στις τιμές καυσίμων διεθνώς, θα έρθει ετεροχρονισμένα και σε διάστημα περίπου δύο μηνών. Όπως εξηγεί στην «Κ» η εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού Χριστίνα Παπαδοπούλου, η αναπροσαρμογή του κόστους καυσίμων γίνεται κάθε τέλος του μήνα, οπότε αρχές Δεκεμβρίου, θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας το επόμενο διάστημα. Όσον αφορά τον Νοέμβριο, καταγράφηκε μείωση 1,5% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ σε σχέση με τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα τον Οκτώβριο είχε καταγραφεί μείωση 5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Στο σύνολο υπολογίζεται ότι ο λογαριασμός Νοεμβρίου είναι 6,5% πιο κάτω σε σύγκριση με τον λογαριασμό Σεπτεμβρίου. Σε σχέση με τον λογαριασμό της αντίστοιχης περσινής περιόδου ωστόσο, καταγράφεται αύξηση 17%, ενώ σε σχέση με το 2020, ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 60%. Πάντως, ακόμα και με αυτές τις αυξήσεις, η Κύπρος βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Δείκτη Τιμών Ενέργειας Οικιακής Χρήσης (HEPI), τον Οκτώβριο, τα κυπριακά νοικοκυριά πλήρωσαν 31,67 σεντ την κιλοβατώρα, με την Κύπρο να βρίσκεται στην 14η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη. Ο μέσος όρος στις χώρες της ΕΕ ανήλθε στα 35,85 σεντ. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αποτυπώνουν τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων φόρων. Η θέση της Κύπρου παραμένει η ίδια, και με τον υπολογισμό της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση