ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:57
 

Αρχίζουν οι αγορές κυπριακών ομολόγων στο πρόγραμμα Ντράγκι

Η αξία των κυπριακών επιλέξιμων ομολόγων υπολογίζεται αυτή τη στιγμή στα 8 δισ. ευρώ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι αγορές κυπριακών ομολόγων μέσω του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), γνωστού και ως QE ύστερα από την αναβάθμιση της κυπριακής πιστοληπτικής αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s την περασμένη Παρασκευή.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), η αξία των κυπριακών επιλέξιμων ομολόγων υπολογίζεται αυτή τη στιγμή στα €8 δισεκατομμύρια (εξαιρουμένης της νέας έκδοσης ομολόγου), ενώ ο στόχος των αγορών είναι το μερίδιο της ΚΤΚ να φτάσει στην κεφαλαιακή κλείδα του 0,2% του κεφαλαίου της ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι βάσει των κανόνων, οι αγορές περιορίζονται στο 33% της κάθε έκδοσης.

Επιλέξιμα αξιόγραφα στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΚΤ, είναι στην ουσία όλα τα αξιόγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας με λήξη πάνω του ενός έτους και αφορούν ευρωπαϊκά ομόλογα (ΕΜΤΝ), εγχώρια ομόλογα (ΚΟΧΑ), καθώς και καλυμμένα ομόλογα και τίτλους που έχουν εκδοθεί έναντι περιουσιακών στοιχείων (asset-backed securities).

Της έναρξης αγοράς ομολόγων, θα προηγηθεί μια εσωτερική διαδικασία στην ΕΚΤ που θα δώσει και τυπικά το πράσινο φως και η οποία αναμένεται να είναι σύντομη, όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ, οι νέες αγορές ομολόγων θα περιοριστούν μετά τον Σεπτέμβριο στα €15 δις μηνιαίως μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Ωστόσο μετά το πέρας της περιόδου αυτής η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει τις λήξεις των ομολόγων για μια παρατεταμένη περίοδο η λήξη της οποίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Οι αγορές γίνονται από την δευτερογενή και όχι στην πρωτογενή αγορά, αφού αυτό απαγορεύεται από την συνθήκη της ΕΕ, θεωρώντας τις νομισματική χρηματοδότηση

Η Κύπρος είχε αποκλειστεί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μετά την έξοδό της από το μνημόνιο τον Μάρτιο του 2016, αφού σύμφωνα με τους κανονισμούς του προγράμματος μια χώρα είναι επιλέξιμη εφόσον βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα από έναν από τους τέσσερις αναγνωρισμένους οίκους αξιολόγησης ή βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής με θετική αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράστηκαν συνολικά ομόλογα αξίας €285 εκατομμυρίων με το υπόλοιπο να ανέρχεται στα €214 εκατ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Ένας αγέλαστος και μοχθηρός άνθρωπος δεν είναι δυνατό να είναι και λογικός!!! »
ΑΚΑ  |  10:59

Στο πηδάλιο του ΑΚΕΛ τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές ο Άντρος

«Από πότε ενδιαφέρεσε για το καλό του ΑΚΕΛ κε ....ΑΚΑ? Μέχρι τώρα μόνο για τον Αβέρωφ ενδιαφερόσουν. ...»
Χριστοσ Α.  |  10:30

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X