ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυξητική τάση στις ακάλυπτες επιταγές

Ανησυχία από τις εμπορικές τράπεζες για την αξία αλλά και το κόστος χρήσης και διακίνησης

Newsroom K

Καμπανάκι κτυπούν οι εμπορικές τράπεζες με αφορμή τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου για τις επιταγές χωρίς αντίκρισμα, κοινώς τις ακάλυπτες. Η τάση που δείχνουν τα μηνιαία στοιχεία, από αρχής του έτους μέχρι και τον περασμένο μήνα, είναι ανοδική τόσο από πλευράς αριθμού όσο και αξίας των ακάλυπτων επιταγών. Το δεύτερο ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί τις τράπεζες είναι το κόστος χρήσης και διακίνησης των επιταγών το οποίο εκτιμάται πως είναι υψηλό. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως μας έλεγαν τραπεζικές πηγές, η κάθε επιταγή από την έκδοσή μέχρι της καταστροφή της στοιχίζει στις τράπεζες 13 ευρώ.

Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς που έχουν γίνει η διαχείριση των επιταγών κοστίζει πάνω από 60 χιλιάδες ευρώ (ποσό που μπορεί αυξομειώνεται σε κάθε τράπεζα ανάλογα με τη χρήση και διακίνηση επιταγών) χωρίς να υπολογίζεται η επιπλέον διαχείριση, εάν οι επιταγές είναι ακάλυπτες. Με βάση τραπεζικά στοιχεία η πλειοψηφία των ακάλυπτων επιταγών επηρεάζει μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα ή και τη ρευστότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Οι καμπάνες των ακάλυπτων

Με βάση στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2019, ο μέσος όρος της αξίας των ακάλυπτων επιταγών, σε μηνιαία βάση, έχει ξεπεράσει τις 132 χιλιάδες ευρώ. Για το 2018 ο μέσος όρος των ακάλυπτων ποσών, σε μηνιαία βάση, ανερχόταν στις 123 χιλιάδες ευρώ.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν πως ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου να ανοίξει περισσότερο η ψαλίδα, αν ληφθεί υπόψη η τάση που καταγράφεται από αρχές του 2019. Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν σε αυτή την περίπτωση θα ανακοπεί η πτωτική πορεία που κατέγραψαν οι ακάλυπτες το 2018, όπου από 187 χιλιάδες ευρώ το 2017, υποχώρησαν στις 123 χιλιάδες ευρώ. Μέχρι 31 Ιουλίου 2019 η αξία των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε σχεδόν στο 1 εκατ. ευρώ όταν το 2018 το αντίστοιχο ποσό για το σύνολο του έτους, ήταν στο 1,4 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X