ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:54
 

Αυξητική τάση στις ακάλυπτες επιταγές

Ανησυχία από τις εμπορικές τράπεζες για την αξία αλλά και το κόστος χρήσης και διακίνησης

Newsroom K

Καμπανάκι κτυπούν οι εμπορικές τράπεζες με αφορμή τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου για τις επιταγές χωρίς αντίκρισμα, κοινώς τις ακάλυπτες. Η τάση που δείχνουν τα μηνιαία στοιχεία, από αρχής του έτους μέχρι και τον περασμένο μήνα, είναι ανοδική τόσο από πλευράς αριθμού όσο και αξίας των ακάλυπτων επιταγών. Το δεύτερο ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί τις τράπεζες είναι το κόστος χρήσης και διακίνησης των επιταγών το οποίο εκτιμάται πως είναι υψηλό. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως μας έλεγαν τραπεζικές πηγές, η κάθε επιταγή από την έκδοσή μέχρι της καταστροφή της στοιχίζει στις τράπεζες 13 ευρώ.

Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς που έχουν γίνει η διαχείριση των επιταγών κοστίζει πάνω από 60 χιλιάδες ευρώ (ποσό που μπορεί αυξομειώνεται σε κάθε τράπεζα ανάλογα με τη χρήση και διακίνηση επιταγών) χωρίς να υπολογίζεται η επιπλέον διαχείριση, εάν οι επιταγές είναι ακάλυπτες. Με βάση τραπεζικά στοιχεία η πλειοψηφία των ακάλυπτων επιταγών επηρεάζει μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα ή και τη ρευστότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Οι καμπάνες των ακάλυπτων

Με βάση στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2019, ο μέσος όρος της αξίας των ακάλυπτων επιταγών, σε μηνιαία βάση, έχει ξεπεράσει τις 132 χιλιάδες ευρώ. Για το 2018 ο μέσος όρος των ακάλυπτων ποσών, σε μηνιαία βάση, ανερχόταν στις 123 χιλιάδες ευρώ.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν πως ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου να ανοίξει περισσότερο η ψαλίδα, αν ληφθεί υπόψη η τάση που καταγράφεται από αρχές του 2019. Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν σε αυτή την περίπτωση θα ανακοπεί η πτωτική πορεία που κατέγραψαν οι ακάλυπτες το 2018, όπου από 187 χιλιάδες ευρώ το 2017, υποχώρησαν στις 123 χιλιάδες ευρώ. Μέχρι 31 Ιουλίου 2019 η αξία των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε σχεδόν στο 1 εκατ. ευρώ όταν το 2018 το αντίστοιχο ποσό για το σύνολο του έτους, ήταν στο 1,4 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Γ. Εισαγγελέας: Καμία πολιτική ευθύνη δεν λήφθηκε από Ερ. Επιτροπές για Μαρί και Συνεργατισμό

«Nα με συγχωράει ο κατά τα άλλα συμπαθής Γ.Εισαγγελέας, όμως από όσα ο ίδιος δηλώνει, μας δίνει το δικαίωμα ...»
ΑΚΑ  |  12:16

Νέα καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

«Η "ιερή αγελάδα" Αντρέας Μαυρογιάννης υποθέτω δεν έστειλε αυτός την επιστολή ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος ...»
Ένας Πολίτης  |  10:49

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X