ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Βουτιά» επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global υποχώρησε απροσδόκητα τον Απρίλιο στο 48,6 από 50,7 τον προηγούμενο μήνα

Kathimerini.gr

Για πρώτη φορά από τα τέλη του 2024 συρρικνώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, λόγω της μεγάλης πτώσης στον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στους καταναλωτές.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global υποχώρησε απροσδόκητα τον Απρίλιο στο 48,6 από 50,7 τον προηγούμενο μήνα, πέφτοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση μόλις στο 50,1.

Αντίστοιχη τάση καταγράφηκε και στη Γερμανία, όπου ο τομέας της βιομηχανίας συγκρατήθηκε, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Στη Γαλλία, η μεταποίηση ξεπέρασε τις προσδοκίες, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση από το 2022, ενώ οι υπηρεσίες «βούλιαξαν». Οι πιέσεις στις τιμές συνέχισαν να σημειώνονται σε ολόκληρο το μπλοκ.

«Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει όλο και ισχυρότερες οικονομικές πιέσεις από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, που αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τους υπεύθυνους της νομισματικής πολιτικής», είπε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence. «Στο μεταξύ, οι διευρυνόμενες ελλείψεις στην αλυσίδα προμηθειών απειλούν να επιδεινώσουν περαιτέρω την ανάπτυξη, φέρνοντας ανοδικές πιέσεις στις τιμές τις επόμενες εβδομάδες», συμπλήρωσε.

Η αιφνιδιαστική αδυναμία στην επιχειρηματική δραστηριότητα αναμένεται να προκαλέσει ανησυχία στην ΕΚΤ, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και στη συνεδρίαση αυτού του μήνα. Ενώ το μπλοκ βιώνει ήδη άνοδο του πληθωρισμού αρκετά πάνω από τον στόχο του 2%, οι αξιωματούχοι θέλουν να δουν κι άλλα στοιχεία προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων, προτού κάνουν οποιαδήποτε κίνηση.

Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας που ευθύνονται για την άνοδο του πληθωρισμού επιβαρύνουν τη δραστηριότητα, για την οποία υπήρχαν προσδοκίες ανάπτυξης πριν από τον πόλεμο. Τα έξοδα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που δρομολογούνται σε άμυνα και υποδομές, ιδίως στη Γερμανία, προβλέπεται να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των πληγμάτων. Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ήδη ανακοινώσει και επιπλέον μέτρα στήριξης.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ προέβλεψε τον Μάρτιο ανάπτυξη 0,9% το 2026 και 1,3% το 2027, αν και οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο χειρότερου σεναρίου αν παραταθεί ο πόλεμος.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο Γουίλιαμσον σημείωσε ότι τα κόστη εισαγωγής και οι τιμές πώλησης εκτινάχθηκαν, όχι μόνο εξαιτίας των υψηλότερων τιμών ενέργειας, αλλά και λόγω της γενικότερης ανόδου στο κόστος εμπορευμάτων και της αναντιστοιχίας της ζήτησης έναντι περιορισμένης προμήθειας. «Εξαιρώντας την πανδημία, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε πιέσεις τιμών που έχουμε καταγράψει από το 2000», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Θετική εξέλιξη η παύση της μεταφοράς των πλεονασμάτων, δηλαδή του αποθεματικού, στην κεντρική κυβέρνηση
Παναγιώτης Ρουγκάλας
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
X

Μπες στο μυαλό των
αγαπημένων σου αρθρογράφων

Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο τη στιγμή που δημοσιεύεται.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Απόκτησε συνδρομή με €50 τον χρόνο για πρόσβαση στην έντυπη έκδοση.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ