ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Δεν αλλάζει η φορολογία στα καύσιμα

Οι τιμές είναι σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με την ΕΕ δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η προσπάθεια της Επιτροπής Εμπορίου η οποία ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες, να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναθεώρησης της φορολογίας στα καύσιμα, δεν  είχε θετική κατάληξη για τους καταναλωτές, μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών ότι κάτι τέτοιο δεν είναι κάτι που μελετάται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι βάσει στοιχείων οι τιμές καυσίμων στην Κύπρο είναι σε πολύ καλά επίπεδα σε σχέση με την ΕΕ. Κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από μέλη της Επιτροπής, με τον πρόεδρο της Άγγελο Βότση να επισημαίνει ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα μέσα συγκοινωνίας τα οποία υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Παρόλα αυτά η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν δικαιολογείται μείωση στη φορολογία», σημείωσε ο κ. Βότσης.

Σε ό,τι αφορά τον φόρο κατανάλωσης των καυσίμων ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο φόρος κατανάλωσης στην ΕΕ κατ’ ελάχιστο είναι στα €330 τα 1.000 λίτρα. Στο πετρέλαιο στην Κύπρο είναι στα €450 το οποίο είναι ακριβώς στο μέσο της ΕΕ. Στην 15 θέση. Στην αμόλυβδη βενζίνη, ανέφερε, η ελάχιστη φορολογία είναι στα €359 και στην Κύπρο είμαστε στα €479, προσθέτοντας ότι είμαστε στην 9η πιο φθηνή θέση στην ΕΕ.

Ο δε ΦΠΑ, είπε, τόσο στο πετρέλαιο όσο στη Βενζίνη είναι στο 19% και είμαστε οι τρίτοι πιο χαμηλοί στην ΕΕ.

Σημειώνεται ωστόσο ότι υπάρχει δέσμευση σε περίπτωση υπερβολικής αύξησης στις τιμές των καυσίμων το επόμενο διάστημα, τότε η κυβέρνηση θα το επανεξετάσει.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του παρατηρητηρίου τιμών για τις 14 Σεπτεμβρίου, η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων έφτασε στο 1,323 (0,622 χωρίς φόρους) και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,351 (0,675 χωρίς φόρους). Σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης η αμόλυβδη 95 οκτανίων έφτασε το 1,483 και το πετρέλαιο κίνησης το 1, 381.

Σε ό, τι αφορά το ζήτημα που προκύπτει με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται σε σχέση με τα κατεχόμενα, ο Υπουργός Οικονομικών δεν είναι της θέσης ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φορολογικά μέτρα. Εξάλλου σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι αθέμιτος ανταγωνισμός δεν παρατηρείται μόνο στα καύσιμα, αλλά και σε άλλα προϊόντα. Ως εκ τούτου έγινε εισήγηση μελέτης του κανονισμού της πράσινης γραμμής ενώπιον της Επιτροπής. Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να βρει λύσεις για όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για προμήθεια καυσίμων, δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι μόνη λύση είναι η αναθεώρηση της φορολογίας.

Κίνητρα για υγραέριο και ηλεκτροκίνηση

Θετική ήταν η ανταπόκριση του Υπουργείου Οικονομικών, ως προς το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων για χρήση υγραεριοκίνησης και ηλεκτροκίνησης. Από την πλευρά της η Επιτροπή Εμπορίου κάλεσε τα Υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών να καταθέσουν μέσα στον επόμενο μήνα, συγκεκριμένη πρόταση κινήτρων.

Μείωση φόρου καταθέσεων

Ενώπιον της επιτροπής ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πρόθεσή του για μείωση της φορολογίας να επιστρέψει χρήματα στους φορολογούμενους με τη μείωση της φορολογίας επί των τόκων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2019. Θετική χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Άγγελος Βότσης.

Επισήμανε επίσης ότι ο Χάρης Γεωργιάδης υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει κατά πόσο θα υπάρξει μείωση στο τέλος των €350 που επιβάλλεται σε κάθε εταιρεία ανά έτος, καθώς και πακέτο κινήτρων που θα προωθεί τα αυτοκίνητα που κινούνται με υγραέριο ή ηλεκτρισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X