ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διοικητής ΚΤΚ: Ενισχύθηκε το 2023 η ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου είπε ότι ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας ανήλθε στο 318% τον Μάρτιο του 2023

ΚΥΠΕ

Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου έχει ενισχύσει την ανθεκτικότητά του μέσα στο 2023, παρά τα πρόσφατα οικονομικά και γεωπολιτικά γεγονότα, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Σε ομιλία του στο συνέδριο TechIsland που λαμβάνει χώρα στη Λεμεσό, ο Διοικητής είπε ότι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου διατήρησε υψηλό επίπεδο ρευστότητας, με τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας να ανέρχεται στο 318% τον Μάρτιο του 2023, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν τον ίδιο μήνα στο 162,8%.

Ανέφερε επίσης ότι ο δείκτης Common Equity Tier 1 (CET1) βρίσκεται στο 18,9% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023, ποσοστό που αποτελεί ισχυρή ένδειξη της ικανότητας του κυπριακού τραπεζικού τομέα να απορροφά μελλοντικούς κραδασμούς. Επίσης, σημείωσε ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στον τραπεζικό κλάδο έχουν μειωθεί δραστικά, με τον δείκτη να μειώνεται από 44% το 2017 σε 8,7% τον Ιούνιο του 2023.

Σημείωσε ότι παρόλο που, με τη βοήθεια ρυθμιστικών μέτρων, ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου αντιμετώπισε επιτυχώς τους πρόσφατους κλυδωνισμούς, το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Οι τράπεζες, συνέχισε, θα πρέπει να συνεχίσουν να βελτιώνουν τους ισολογισμούς τους και να προσαρμόζονται στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν, προσθέτοντας ότι η ψηφιακή πρόοδος βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της διαδικασίας προσαρμογής.

Είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας γέφυρας για προώθηση της ενίσχυσης της τεχνολογικής προόδου στον τραπεζικό τομέα και τον τομέα πληρωμών.

Σημείωσε επίσης ότι η ΚΤΚ προκειμένου να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει περαιτέρω την εγχώρια χρηματοοικονομική καινοτομία, έχει δημιουργήσει επίσης έναν Κόμβο Καινοτομίας. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να γίνει μια επίσημη πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ της ΚΤΚ, ως εποπτικής και ρυθμιστικής αρχής, και των επιχειρήσεων ή startups που δραστηριοποιούνται στον τομέα Fintech.

Ο κ. Ηροδότου είπε ότι η καινοτομία στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχει καταστεί  αναγκαιότητα, επιτρέπει την ανέπαφη τραπεζική συναλλαγή, προσφέρει στους υπαλλήλους των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως και παρέχει ένα αποτελεσματικό προϊόν προσανατολισμένο στον πελάτη.

Αναμφίβολα, συνέχισε, η τεχνολογική πρόοδος συνοδεύεται από προκλήσεις και κινδύνους, προσθέτοντας ότι αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και να ρυθμίζονται, ώστε οι συμμετέχοντες στον χρηματοοικονομικό τομέα και οι πελάτες τους να καρπωθούν τα οφέλη μιας τέτοιας τεχνολογικής προόδου.

Διαβεβαίωσε ότι η ΚΤΚ θα στηρίζει όλες τις προσπάθειες προς την τεχνολογική πρόοδο.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω για την στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου σε όλες τις προσπάθειες για τεχνολογική πρόοδο», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση