ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επαφές Υφ. Έρευνας στη Σαουδική Αραβία για διεύρυνση συνεργασίας

Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο

ΚΥΠΕ

Επίσημη επίσκεψη εργασίας στη Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε μεταξύ 5-8 Ιουνίου 2022 ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίος ηγείτο, επίσης, επιχειρηματικής αποστολής που συνδιοργανώθηκε από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), σε συνεργασία με τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Κόκκινος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του, Υπουργό Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Abdullah bin Amer Al-Sawaha, ενώ έγινε επίσης δεκτός από τους Κυβερνήτες της Αρχής Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και της Επιτροπής για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Πρόσθετα, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το εθνικό ερευνητικό κέντρο King Abdulaziz City for Science and Technology και συναντήθηκε με την ηγεσία του Οργανισμού Ψηφιακής Συνεργασίας (Digital Cooperation Organization - DCO) και της εταιρείας Arabsat, μίας από τις κορυφαίες εταιρείες δορυφορικών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία έχει ήδη υλοποιήσει επενδύσεις εκατομμυρίων στην Κύπρο μέσω της Hellas Sat.

Στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η διεύρυνση της διμερούς αλλά και της περιφερειακής συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων που περιλαμβάνει την ψηφιακή διακυβέρνηση, τις τηλεπικοινωνίες και το διάστημα, καθώς και ο ρόλος που αμφότερα τα δύο κράτη μπορούν να διαδραματίσουν στην ανάδειξη της περιοχής ως κόμβου τεχνολογίας, επιστημών, καινοτομίας και δεδομένων καθώς και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Οπως αναφέρεται, καίριο ρόλο στην θεσμοθέτηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να διαδραματίσει Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας που θα υπογραφεί εντός των επόμενων μηνών, καθώς και η επιδίωξη των δυο πλευρών για ένταξη της Κύπρου στον Οργανισμό Ψηφιακής Συνεργασίας (DCO), μια πρωτοβουλία του Βασιλείου για διεθνή συνεργασία σε θέματα ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.

Πρόσθετα, συμφωνήθηκε η προώθηση της συνεργασίας σε έρευνα και καινοτομία και συγκεκριμένα σε βιογενετική, βιο-ιατρική και προηγμένες τεχνολογίες, όπως εφαρμογές διαστήματος, τεχνητή νοημοσύνη και blockchain, μέσω της συνομολόγησης σχετικού Μνημονίου, το οποίο θα προωθεί τη συμμετοχή σε κοινά ερευνητικά προγράμματα, την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας καθώς και προγράμματα ανταλλαγής εκπροσώπων από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.

Στο πλαίσιο επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ αλλά και σε χωριστές συναντήσεις με την ηγεσία των Εμπορικών και Επιχειρηματικών Επιμελητηρίων σε Τζέντα (Jeddah) και Ριάντ (Riyad), ο Υφυπουργός ανέλυσε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου που παρέχει πρόσβαση τόσο στην Ευρωπαϊκή όσο και στις γύρω ανεπτυγμένες αγορές.

Οπως προστίθεται, αναφέρθηκε εκτενώς στη νέα στρατηγική της Κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων, τονίζοντας την πολυδιάστατη στήριξη που η χώρα μας παρέχει σε εταιρείες που επιθυμούν να έχουν παρουσία στην Κύπρο μέσω της «Μονάδας Διευκόλυνσης Εταιρειών» που λειτουργεί στο Υπουργείο Ενέργειας, και υπογραμμίζοντας την ισχυρή δέσμευση της Πολιτείας για συνεχή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω στοχευμένων μεταρρυθμίσεων και κινήτρων, όπως το Digital Nomad Visa και το νέο Cyprus Startup Visa που έχει μόλις τεθεί σε εφαρμογή.

Ο κ. Κόκκινος συνεχάρη τους Αξιωματούχους του Βασιλείου για τη θεαματική πρόοδο που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια και τον ηγετικό ρόλο της χώρας σε θέματα εκσυγχρονισμού, καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Παράλληλα, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για τη φιλοξενία και τις άκρως εποικοδομητικές συναντήσεις και συζητήσεις, που αντικατοπτρίζουν την ισχυρή βούληση των δύο πλευρών για την περαιτέρω εμβάθυνση των μεταξύ τους σχέσεων, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση