
ΚΥΠΕ
Σε επιστολή που έστειλε η Πρόεδρος του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Νάντια Καλβίνιο, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, επιβεβαιώνεται ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23-24 Οκτωβρίου 2025 η πρόθεση της Τράπεζας να δώσει «ιδιαίτερη προσοχή στην ανατολική πτέρυγα της Ένωσης, στις τεχνολογίες αντιμετώπισης drones, καθώς και στη στρατιωτική κινητικότητα και προστασία κρίσιμων υποδομών».
Στον απόηχο της Άτυπης Συνόδου της Κοπεγχάγης, η ΕΤΕπ «εξετάζει την εύρεση στοχευμένων δράσεων για i) διαδρόμους στρατιωτικής κινητικότητας που έχει προσδιορίσει η Επιτροπή από κοινού με τα κράτη μέλη, και σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ii) την κατασκευή και ενίσχυση σημαντικών υποδομών που θα ενδυναμώσουν την Ανατολική πτέρυγα και iii) τη στήριξη με την αίσθηση του επείγοντος πρωτοβουλιών που θα προστατεύουν τους πολίτες, τις πόλεις μας και τις σημαντικές μας υποδομές ενάντια σε εχθρικά drones».
Ο Όμιλος της ΕΤΕπ δεσμεύεται να παίξει «πλήρως» τον ρόλο του στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αυτονομίας και ανθεκτικότητας, «με συγκεκριμένες ενέργειες που σύντομα θα αρχίσουν να έχουν σαφές αντίκτυπο στο έδαφος». Επιπλέον, καθώς η Κομισιόν προχωρά με τον Οδικό Χάρτη για την Άμυνα, η Τράπεζα είναι «έτοιμη να συμβάλει με εμπειρία και πόρους για να εξασφαλιστεί η επιτυχής υλοποίηση του», περνάει από το 3,5% της συνολικής χρηματοδότησης της Τράπεζας που θα δοθεί με ταχεία έγκριση, υπογραφή και διανομή κεφαλαίων, πέρα από την «απλοποίηση, ενίσχυση και επιτάχυνση» της στήριξης ήδη κατά το 2025.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων που συνεδρίασε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό, επέκτεινε σημαντικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ενσωμάτωσε επίσημα την ασφάλεια και άμυνα ως διατομεακό πολιτικό στόχο, καταργώντας παράλληλα το προηγούμενο ανώτατο όριο χρηματοδότησης σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με την επιστολή Καλβίνιο, η ΕΤΕπ έχει ήδη διαθέσει €2,5 δισ σε πάνω από 30 σημαίνοντα έργα, με επιτάχυνση των διαδικασιών από την αρχική αξιολόγηση του έργου μέχρι την υπογραφή σε ένα εξάμηνο.
Η επΗ επιστολή αναφέρει ότι η ΕΤΕπ καλύπτει πέντε βασικούς τομείς στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας: την ενίσχυση των κρίσιμων υποδομών της Ευρώπης, όπως στρατιωτικά κέντρα, λιμάνια και μεταφορικές οδούς, την ενίσχυση των βιομηχανικών δυνατοτήτων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής εξοπλισμού για drones και τεχνολογιών αντιμετώπισής τους, την υποστήριξη της έρευνας και ανάπτυξης σε νέες τεχνολογίες, όπως ραντάρ, ηλεκτρονική άμυνα και βιοάμυνα, τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας, καθώς και την ενίσχυση ενός οικοσυστήματος εξειδικευμένων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για την υποστήριξη της βιομηχανίας ασφάλειας και άμυνας.
«Εργαζόμαστε όλο και πιο στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, τα κράτη μέλη και το ΝΑΤΟ, για να διασφαλίσουμε ότι η δουλειά μας υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, όπως περιγράφονται στο Λευκό Βιβλίο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα 2030. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε τη συμπληρωματικότητα μεταξύ του Security Action for Europe (SAFE) και της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ, μεγιστοποιώντας την επίδραση των διαθέσιμων δημόσιων πόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», συμπληρώνει η Καλβίνιο στην επιστολή.
Η ΕΤΕπ καλωσορίζει τις τροποποιήσεις και απλοποιήσεις που προτάθηκαν μέσω του Defence Omnibus, καθώς και την επέκταση της συμβουλευτικής εντολής InvestEU για την ασφάλεια και άμυνα και λέει ότι θα πρέπει να ικανοποιεί τρεις βασικούς στόχους: επάρκεια και ταχύτητα, προβλεψιμότητα και ευελιξία, αλλά και απλότητα και αποτελεσματικότητα, ενώ θα εμπεριέχει κβαντική τεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, βιοτεχνολογία, ρομποτική και προηγμένα κατασκευαστικά συστήματα. «Ωστόσο, θα χρειαστεί μια περαιτέρω αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων για τεχνική βοήθεια για έργα υποδομών από την Επιτροπή, για να υποστηριχθούν τα πρώτα στάδια ανάπτυξης έργων και να ξεκινήσουν νέα έργα, ιδιαίτερα στην ανατολική πτέρυγα», επισημαίνει η Πρόεδρος.
Η Καλβίνιο κλείνοντας ζητά από τον Κόστα τη συνεχή στήριξη των 27 κρατών μελών, αναμένοντας «πρόοδο στην τυποποίηση συστημάτων και την κεντρικοποίηση των προμηθειών, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς οποιεσδήποτε προκλήσεις ασφάλειας».