ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:37
 

Φοροαπαλλαγές για κάρτες και φόρο στα μετρητά εξετάζει η Ρώμη

Η κυβέρνηση του Κόντε έχει ήδη δεσμευθεί να μειώσει δραστικά το κόστος των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Newsroom Κ, Αθήνα

Αντιμέτωπη με φοροδιαφυγή της τάξης του 30%, η Ιταλία εξετάζει ένα ρηξικέλευθο μέτρο που θα τη διευκολύνει να αντιμετωπίσει τη μάστιγα, ενθαρρύνοντας τις πληρωμές με κάρτες.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η Ρώμη σκέπτεται να επιβάλει μια μορφή φορολογίας στις αναλήψεις μετρητών πάνω από ένα μηνιαίο όριο και την ίδια στιγμή να προσφέρει έκπτωση φόρου σε όσους αποπληρώνουν τα χρέη τους ηλεκτρονικά. Η ιδέα έχει, πάντως, προκαλέσει άμεσα την αντίδραση των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και σημαντικού αριθμού πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού τέως υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που τη χαρακτήρισε μέτρο σοβιετικού τύπου.

Η ιδέα ανήκει στην ένωση Ιταλών βιομηχάνων, τη γνωστή Confidustria. Στην Ιταλία, επιχειρήσεις και ανεξάρτητοι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν συστηματικά, με το ποσοστό φοροδιαφυγής ανάμεσά τους να είναι 19 φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο μεταξύ μισθωτών. Μειώνοντας, όμως, τη χρήση των μετρητών και αυξάνοντας τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η Ρώμη υπολογίζει πως μπορεί να περιορίσει σημαντικά την παραοικονομία, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 12% του ιταλικού ΑΕΠ. Και αυτό γιατί τα στοιχεία του 2016 φέρουν τη γειτονική χώρα να έχει χάσει περίπου 107,5 δισ. ευρώ από φοροδιαφυγή και απόκρυψη συναλλαγών, μολονότι έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη.

Καταστήματα λιανικής, εστιατόρια και μικρές επιχειρήσεις κάθε είδους συχνά δεν δέχονται τις ηλεκτρονικές πληρωμές και επικαλούνται είτε το υψηλό κόστος ή κάποια βλάβη στον αναγκαίο εξοπλισμό. Και βέβαια, συνήθης πρακτική είναι να μην αναφέρουν στην εφορία τις συναλλαγές τους σε μετρητά. Ανάλογες προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν με στόχο τη μείωση των πληρωμών με μετρητά έχουν προκαλέσει εξίσου ισχυρές αντιδράσεις στους κόλπους της ιταλικής κοινωνίας. Πολλοί υποστηρικτές των μετρητών έχουν τονίσει πως η ανωνυμία που προσφέρουν τα μετρητά προστατεύουν τους πολίτες από τη διάθεση του κράτους να ασκήσει υπερβολικό έλεγχο στη σφαίρα της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι ενδεικτικό ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναγκάστηκε να υπεραμυνθεί της απόφασής του να διακόψει την έκδοση χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ όταν τον κατηγόρησαν ότι κήρυξε πόλεμο στη χρήση των μετρητών.

Η γενικότερη τάση στην Ιταλία, πάντως, είναι η σταδιακή μείωση στη χρήση των μετρητών. Αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της γειτονικής χώρας υποχρεούνται να ενημερώνουν την αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος στους κόλπους της Τράπεζας της Ιταλίας για κινήσεις κεφαλαίου που υπερβαίνουν τις 10.000 σε μηνιαία βάση. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, το αυξημένο κόστος που θα έχουν οι συναλλαγές με κάρτες και ενδέχεται να επιβαρύνει δυσανάλογα τις μικρές επιχειρήσεις, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έχει ήδη δεσμευθεί να καταστήσει διαφανείς όλες τις συναλλαγές και να μειώσει δραστικά το κόστος των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X