ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φθηνότερο το πασχαλινό τραπέζι από πέρυσι

Σημαντικές μειώσεις τιμών διαπιστώνει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Σημαντικές μειώσεις τιμών, ιδιαίτερα για βασικά προϊόντα που καταναλώνονται κατά την περίοδο του Πάσχα (π.χ. αμνοερίφια), διαπιστώνει για φέτος το Παρατηρητήριο Τιμών που καταρτίζει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το οποίο συγκρίνει τις μέσες τιμές που ίσχυαν στις μεγάλες υπεραγορές την τριετία 2017-2015.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, συγκεκριμένα η τιμή για αμνοερίφια μικρά ντόπια 1kg ανέρχεται το 2017 στα €5,96, σε σύγκριση με €6,73 το 2016, παρουσιάζοντας μείωση 11,40%, ενώ σε σχέση με το 2015 παρουσιάζει μείωση 8,26%.

Εξάλλου, η τιμή για αμνοερίφια μικρά ντόπια 1kg ανέρχεται φέτος στα €6,02 σε σύγκριση με €6,68 το 2016, παρουσιάζοντας μείωση 9,84%, ενώ σε σχέση με το 2015 παρουσιάζει μείωση 6,48%.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή τονίζει σε ανακοίνωση της ότι οι τιμές διαμορφώνονται στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς, βάσει της προσφοράς και της ζήτησης και υπογραμμίζει ότι οι καταναλωτές, με τη συλλογική τους συμπεριφορά, διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση –όχι μόνο των τιμών-, αλλά και της προσφερόμενης ποιότητας και εξυπηρέτησης από τις επιχειρήσεις.

Αναφέρει επίσης ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, ακριβώς για να υποβοηθήσουν τους καταναλωτές στη λήψη των δικών τους αποφάσεων και για να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό στην αγορά και σημειώνει ότι το Παρατηρητήριο Τιμών για το Πάσχα 2017 παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές τιμών μεταξύ σημείων πώλησης.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή παροτρύνει τους καταναλωτές “να κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, προκειμένου να βρουν τα προϊόντα και τιμές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους, αλλά και να ελέγχουν τι πληρώνουν και τι παίρνουν”.

Επιπρόσθετα, η Υπηρεσία συστήνει στους καταναλωτές να μην κάνουν βιαστικές αγορές, αλλά ούτε υπερβολές στις ποσότητες που αγοράζουν.

Τέλος, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή εύχεται σε όλους τους καταναλωτές Καλό Πάσχα και υπενθυμίζει παράλληλα τις συστάσεις που έχει δημοσιεύσει σε σχέση με την ασφάλεια προϊόντων των οποίων η ζήτηση και η χρήση είναι αυξημένη κατά την περίοδο αυτή, όπως παιχνίδια και λαμπάδες.

Παρατηρητήριο Τιμών Κρεάτων

Επίσης, έρευνα της Υπηρεσίας που αφορά 104 υποστατικά, υπεραγορές και κρεοπωλεία, που δραστηριοποιούνται στις επαρχίες της Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και ελεύθερης Αμμοχώστου καλύπτει τις φετινές τιμές συνολικά δέκα (10) βασικών ειδών νωπών κρεάτων, συμπεριλαμβανομένων αμνοεριφίων, χοιρινού, βοδινού, κοτόπουλου και κουνελιού.

Παρατηρητήριο Τιμών Εδεσμάτων

Επιπλέον, άλλη έρευνα σε 77 υποστατικά, υπεραγορές και αρτοποιεία, που δραστηριοποιούνται στις επαρχίες της Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και ελεύθερης Αμμοχώστου καλύπτει συνολικά δύο βασικά είδη εδεσμάτων: φλαούνες αλμυρές και με σταφίδες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Παρατηρητηρίου (Παγκύπρια), οι τιμές των αλμυρών φλαούνων ανά κιλό κυμαίνονται από €7,80 μέχρι €14,95 με μέση τιμή τα €10,05, ενώ για φλαούνες με σταφιδάκια οι τιμές κυμαίνονται από €7,80 μέχρι €14,95 με μέση τιμή τα €10,07.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση