ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:33
 

Γιούνκερ: Αυτοκτονία η έξοδος της Ρώμης από το ευρώ

Η ιταλική κυβέρνηση δεν προνοεί για μείωση του δημοσίου χρέους του 130% του ΑΕΠ

Newsroom Κ, Αθήνα

«Δεν υπάρχει κίνδυνος η Ιταλία να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν νομίζω, λοιπόν, πως θέλει η Ιταλία να αυτοκτονήσει, αλλά η αδιαφορία της για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. δεν θα μείνει αναπάντητη και θα έχει συνέπειες». Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε στις Βρυξέλλες η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού, και ήδη απορρίφθηκε, προβλέπει υψηλές δαπάνες. Αυτές οδηγούν σε έλλειμμα 2,4% επί του ΑΕΠ. Επιπλέον, η ιταλική κυβέρνηση δεν προνοεί για μείωση του δημοσίου χρέους του 130% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων, ζητώντας αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Παρά ταύτα και παρά την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, η κυβέρνηση δεν έχει κινηθεί.

Η προθεσμία που έχει από τις Βρυξέλλες λήγει στις 13 Νοεμβρίου. Εάν παραμείνει απαθής, θα υπάρξουν συνέπειες, όπως διεμήνυσε και ο κ. Γιούνκερ. Κι αυτό, αναλόγως της σοβαρότητας των περιστάσεων, μεταφράζεται σε πρόστιμα, «πάγωμα» ευρωπαϊκών κονδυλίων και δημοσιονομική παρακολούθηση της Ρώμης. Η Κομισιόν πιθανώς να ανακοινώσει τι μέτρα θα λάβει στις 21 τρέχοντος. Εν τω μεταξύ, στις 8 Νοεμβρίου ανακοινώνει τις δικές της οικονομικές εκτιμήσεις. Αναμένεται πως αυτές θα υποδεικνύουν μια λιγότερο αισιόδοξη προοπτική από την αύξηση του 1,5% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η Ρώμη. Αρα θα προβλέπεται και υψηλότερο έλλειμμα και χρέος.

Η Κομισιόν μπορεί προληπτικά να ζητήσει μεταφορά 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά και να δώσει περιθώριο πιθανώς έως τον Φεβρουάριο για μέτρα μείωσης του χρέους από την Ιταλία. Εάν δεν συμμορφωθεί, η Επιτροπή μπορεί να της επιβάλει πρόστιμο έως και 0,2% του ΑΕΠ, να αναστείλει τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων δισεκατομμυρίων ευρώ και να εφαρμόσει αυστηρότατη εποπτεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X