ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:02
 

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας πλήττει τις γειτονικές της χώρες

Οι εξαγωγές της Βόρειας Κορέας στην Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, υποχώρησαν κατά 50% πέρυσι

Newsroom Κ, Αθήνα

Σε ρυθμούς επιβράδυνσης βυθίζονται όσες ασιατικές οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, η οποία κατέγραψε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 28 χρόνων. Η κινεζική οικονομία έχει υποχωρήσει στη δίνη του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, και ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για την Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) εξαπλώνει τον αντίκτυπο της εμπορικής διαμάχης σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι εξαγωγές της Ινδονησίας στην Κίνα, στον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, υποχώρησαν κατά 11% το 2018, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Οι εξαγωγές από Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και Ιαπωνία επίσης μειώθηκαν σημαντικά. Ακόμη και στη Βόρεια Κορέα, της οποίας μοναδικός στρατιωτικός σύμμαχος είναι η Κίνα, καταγράφηκε το 2018 η μεγαλύτερη επιβράδυνση από τον λιμό της δεκαετίας του 1990, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg. Οι εξαγωγές της στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, υποχώρησαν κατά 50% πέρυσι.

Ορισμένες ασιατικές οικονομίες έχουν πλέον χτίσει ισχυρές σχέσεις με την Κίνα και είναι δύσκολο να αποδεσμευτούν. Πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η δημιουργία εμπορικών σχέσεων με την Κίνα αποτελούσε προτεραιότητα. Οι ίδιες χώρες επωφελήθηκαν όταν το Πεκίνο διοχέτευσε 586 δισ. δολάρια στην οικονομία, στο πλαίσιο του προγράμματος επέκτασης. «Σήμερα, πολλές ασιατικές οικονομίες είναι πλέον περισσότερο εξαρτημένες από την Κίνα σε σχέση με κάθε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», όπως δήλωσε στην Deutsche Welle ο Τζάγιαντ Μένον, επικεφαλής οικονομολόγος στην Asian Development Bank.
Ενόψει των δασμών Τραμπ, πολλές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τις ΗΠΑ έχουν πλέον μεταφέρει τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες εκτός Κίνας. Οσο οι επιχειρήσεις απομακρύνονται από το Πεκίνο και αλλάζουν οι ισορροπίες στην Ασία, προκύπτουν συνεχώς εταιρείες και χώρες στην ασιατική ήπειρο που ευνοούνται από τον εμπορικό πόλεμο. Η Ινδία, για παράδειγμα, η οποία προσφέρει φτηνό εργατικό δυναμικό και δεν εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη σχέση της με το Πεκίνο, θα μπορούσε να επωφεληθεί από την εμπορική διαμάχη.

Πολλοί προειδοποιούν ότι το εμπορικό και οικονομικό περιβάλλον στην Ασία είναι αβέβαιο, όσο η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται. Ιδιαίτερα, εφόσον δεν αναμένεται ότι η κινεζική κυβέρνηση θα εφαρμόσει γενναιόδωρα μέτρα ενίσχυσης, όπως είχε κάνει στο παρελθόν. Εάν επιβάλει μέτρα ενίσχυσης, αυτά θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα και εστιασμένα. Ο στόχος τους είναι «να ενισχύσουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη σχετικά με τις υποδομές και ταυτόχρονα μέσω φοροαπαλλαγών να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να επανεπενδύσουν», όπως δήλωσε στην Deutsche Welle η Κάθριν Γέουνκ, γενική διευθύντρια της εταιρείας επενδύσεων Fidelity Investments στο Χονγκ Κονγκ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Η τραγωδία στην Τουρκία, η αλληλεγγύη της Ελλάδας και ίσως μια ευκαιρία

«Ούτε πρόκειται να εκτίμησει ο τάγιπ .... Πάντως και δεν ξέρετε πως μιλά για τον δυτικό πολιτισμό ... ...»
Ούτε ένα στο εκατομμυρίο  |  17:41

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X