ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Κύπρος δανείστηκε 1 δισ. μέσω 10ετούς στο 1%

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά σχεδόν οκτώ φορές - Η αρχική καθοδήγηση από τους συμβούλους της έκδοσης ανερχόταν στο 1,11%

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Κύπρος δανείστηκε 1 δισεκατομμύριο ευρώ μέσω του 10ετούς ομολόγου που εξέδωσε για πρώτη φορά την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου για το έτος 2022.

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε όπως και οι προηγούμενες που προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία εντός του 2021, συγκεκριμένα κατά 8 φορές (7,8 φορές για την ακρίβεια). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι επενδυτές θέλησαν να δανείσουν στο κράτος 7,8 δισ. ευρώ. Το βιβλίο των προσφορών άνοιξε στις 10:15 προ μεσημβρίας την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου και έκλεισε στις 02:15 μετά μεσημβρίας.

Η αρχική καθοδήγηση (guidance) από τους συμβούλους της έκδοσης Barclays, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και HSBC για το 10ετές της Κύπρου ήταν όπως έγραψε νωρίτερα η "Κ" στο 1,11% και έκλεισε στο 1,00%. Στην "Κ" ειδικοί του κλάδου χαρακτήρισαν αυτή την απόδοση "καλή" δεδομένου ότι τα επιτόκια παρουσιάζουν αύξηση.

Η έξοδος της Κύπρου στις αγορές έγινε για την ενίσχυση των ρευστών διαθεσίμων του κράτους και κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών του για το 2022.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, με βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας BBB-/θετική (Standard and Poor's), Ba1/σταθερή (Moody's), BBB-/σταθερή (Fitch) και BBBL/θετική (DBRS), ανέθεσε στις επενδυτικές τράπεζες Barclays, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και HSBC να ηγηθούν, μιας απλής έκδοσης, σε ευρώ, βάσει Κανονισμού «S», με Ρήτρες Συλλογικής Δράσης, 10ετών ευρωπαϊκών ομολόγων, σε εγγεγραμμένη μορφή, στο πλαίσιο του προγράμματος EMTN του εκδότη.

Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (Ρυθμιζόμενη Αγορά).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση