ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο

Δεν είναι η Ρωσία ούτε κάποιο από τα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ)

Kathimerini.gr

Ποια είναι η χώρα η οποία, τα τελευταία 15 χρόνια, παρήγαγε περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από οποιαδήποτε άλλη;

Οχι, δεν είναι η Ρωσία ούτε κάποιο από τα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ – OPEC), αλλά οι ΗΠΑ. Και αυτό, χάρη στην «επανάσταση» των σχιστολιθικών υδρογονανθράκων, που άνοιξε –μέσα από νέες τεχνικές εξόρυξης– τον δρόμο για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων τα οποία άλλοτε δεν ήταν «προσβάσιμα».

Πολλοί ειδικοί έχουν προβλέψει ότι αυτή η σχιστολιθική παραγωγή θα αρχίσει κάποια στιγμή, σχετικά σύντομα, να φθίνει.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της US Energy Information Administration, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ (αλλά και ξηρού φυσικού αερίου), που σημείωσε ρεκόρ το 2023, θα συνεχίσει να ανεβαίνει σημειώνοντας νέα ρεκόρ τα έτη 2024 και 2025.

Οσο για τις τιμές του πετρελαίου, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη «ρήξη» με τη ρωσική ενέργεια, παραμένουν σχετικά χαμηλά: στα 75 με 80 δολ. το βαρέλι, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί σε έναν συνδυασμό παραγόντων, μεταξύ αυτών και στην αυξημένη ενεργειακή παραγωγή των ΗΠΑ.

«Αυτά τα νέα δεν είναι καλά για όσους ήλπιζαν ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα οδηγούσε επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια τα επόμενα χρόνια. Είναι όμως ενθαρρυντικά για όσους φοβούνται τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών ενέργειας σε καταναλωτές και κυβερνήσεις τόσο στις πλούσιες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες», σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero.

Με πληροφορίες από Gzero

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση