ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ηροδότου: Έχουμε από τις μεγαλύτερες ρευστότητες στις τράπεζες στην Ε.Ε.

Σημείωσε ότι το νέο «άνοιγμα» της Κίνας μπορεί μεν να επιλύει κάποια προβλήματα, μπορεί όμως επίσης να επηρεάσει τον πληθωρισμό

Kathimerini.gr

Το οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη, τον τραπεζικό τομέα και τις προκλήσεις που αναμένονται ανέλυσαν ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Γκίκας Χαρδούβελης, στη σχετική συζήτηση για τη δυναμική του πληθωρισμού, τη νομισματική πολιτική & χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Λουίς ντε Γκίντος σημείωσε πως «έχουμε καλά νέα, δεν θα έχουμε ύφεση. Έχουμε πάρα πολύ μικρή ανεργία, αρνητικό ρεκόρ. Ο πληθωρισμός υποχωρεί και θα συνεχίσει να υποχωρεί τους επόμενους μήνες».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «η Ευρώπη κατάφερε να αποφύγει την τεχνητή ύφεση, αλλά και πως δεν προβλέπεται μια τέτοια προοπτική για το 2023, με όλους τους βασικούς δείκτες να παραμένουν ευνοϊκοί». Ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά ότι «υπάρχουν και κάποια όχι καλά νέα. Υπάρχουν και κάποιες εντάσεις από το εξωτερικό. Να προσέξουμε πάρα πολύ τις εξελίξεις που έρχονται. Υπήρξε μια αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης».

Για παρεμφερή ανά την Ευρωζώνη εξέλιξη του εργατικού κόστους μίλησε επίσης ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. «Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, είδαμε μια επιτάχυνση στις αυξήσεις. Θα έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 5% το 2023», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τυχόν κίνδυνο σχετικά με τη ρευστότητα στην Ευρώπη, ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι «είμαστε στη φάση του να στοχοπροσηλωθούμε σε κάτι. Υπάρχει εξέλιξη των τιμών στα κτηματομεσιτικά, η οποία βαίνει μειούμενη. Έχουμε σημεία που μας ανησυχούν. Οι τράπεζες είναι ανθεκτικές, σε καλύτερη θέση από ό,τι 10-15 χρόνια πριν. Τα αυξανόμενα επιτόκια είναι ικανά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Μπορούμε να είμαστε ήσυχοι, αλλά όχι να επαναπαυόμαστε».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, επισήμανε: «Υπάρχουν προκλήσεις, όπως η αύξηση των μισθών. Να αποφύγουμε συνεχείς αυξήσεις γιατί αυτό μπορεί να επηρεάσει τον πληθωρισμό». Σημείωσε ότι το νέο «άνοιγμα» της Κίνας μπορεί μεν να επιλύει κάποια προβλήματα, μπορεί όμως επίσης να επηρεάσει τον πληθωρισμό.

Έκανε λόγο για αύξηση 300 μονάδων βάσης την τελευταία περίοδο, λέγοντας: «Ήμασταν στις μείον 50 μονάδες βάσης και χρειάστηκε να καλύψουμε μεγάλο φάσμα μέχρι να καταλήξουμε εδώ».

Για τη νομισματική πολιτική, σημείωσε: «Οι αποφάσεις που λαμβάνονται για τα επιτόκια, μέχρι να επηρεάσουν την οικονομία, χρειάζονται 16-18 μήνες. Ο δομικός πληθωρισμός εμμένει και θα πρέπει να δουλέψουμε γι’ αυτό».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την τραπεζική κρίση, σε συνέχεια των εξελίξεων με τις τράπεζες των ΗΠΑ και την Credit Suisse, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Στην Ευρώπη η κατάσταση δεν μοιάζει καθόλου ίδια. Οι ΗΠΑ είναι πολύ ιδιότυπη περίπτωση».

Υπογράμμισε την ανάγκη στην Ευρώζώνη να δοθεί προσοχή στην εξέλιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, καθώς παρατηρείται η μείωση της ζήτησης για πιστώσεις.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, για το ίδιο θέμα επισήμανε πως «οι μνήμες από τις προηγούμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις δημιούργησαν εντάσεις στην τραπεζική αγορά. Υπάρχει ευμεταβλητότητα στην αγορά. Υπάρχουν και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις. Παραείναι νωρίς για να δούμε ποια είναι η γνώμη των αγορών». «Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, έχουμε από τις μεγαλύτερες ρευστότητες στην Ε.Ε.» πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση