ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατασκευές και Real Estate έχουν πρωτιά στα ΜΕΔ στην Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δημοσίευσε τα στοιχεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το 2ο τρίμηνο 2020

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Την πρωτιά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Κύπρου έχουν οι τομείς των κατασκευών και του real estate (εταιρείες ανάπτυξης γης).

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών για το 2ο τρίμηνο του 2020, ο δείκτης των ΜΕΔ στις κατασκευές στην Κύπρο ανέρχεται στο 54,7% και ο δείκτης ΜΕΔ στον τομέα του real estate ανέρχεται στο 22,7%. Συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι δείκτες είναι ελαφρώς μειωμένοι, σε 59,6% και 24,3% αντίστοιχα.

Τα ίδια στοιχεία παρουσιάζουν πως στην Κύπρο το 2ο τρίμηνο του 2020 οι δείκτες των ΜΕΔ προς μη χρηματοοικονομικές εταιρείες σε συγκεκριμένους τομείς κατηγοριοποιούνται ως εξής: Γεωργία δασοκομία και ψάρεμα 22,7%, Εξόρυξη και λατόμευση 6,6%, βιομηχανοποίηση 19,9%, Ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ατμός, αέρας και προμήθεια κλιματισμού 3%, Παροχή νερού 5,1%, χονδρικό και λιανικό εμπόριο 29,3%, μεταφορές και αποθήκευση 5,9%, εστίαση και food service 8,4%, πληροφορίες και επικοινωνία, χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες 0%, επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες 20,3%, διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες 27%, Δημόσια διοίκηση και άμυνα, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση 0%, εκπαίδευση 29,2%, Εκπαίδευση Υπηρεσίες ανθρώπινης υγείας και δραστηριότητες κοινωνικής εργασίας 2,9%, τέχνες, ψυχαγωγία και αναψυχή 37,2%, άλλα services 44,1%.

Ο συνολικός δείκτης μη εξυπηρετούμενων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα ανέρχεται στο 15,5%. Στο πρώτο τρίμηνο ο ίδιος δείκτης ανερχόταν στο 20,1%, τον Δεκέμβρη του 2019 στο 19,3% και τον Σεπτέμβριο του 2019 στο 21,1%.

Σύμφωνα με την Αρχή, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) σταμάτησαν την πολυετή πτωτική τους τάση, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση το τελευταίο τρίμηνο. Ωστόσο, ο δείκτης των ΜΕΔ παρέμεινε περίπου σταθερός. Αναφέρει δε, πως, ο δείκτης ανοχής αυξήθηκε ελαφρώς από 1,9% το προηγούμενο τρίμηνο σε 2,0%. Στο μέλλον, τονίζει, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει βασικός κίνδυνος εν μέσω της κρίσης που σχετίζεται με τον Covid-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση