ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΚΤΚ: Μειώθηκε ο αριθμός των παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ το 2020

Συγκεκριμένα, αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 260 τεμάχια παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ διαφόρων αξιών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μείωση κατά 43,1% παρουσίασε ο αριθμός των παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ διαφόρων αξιών που αποσύρθηκαν το 2020 στην Κύπρο, σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

Συγκεκριμένα, αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 260 τεμάχια παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ διαφόρων αξιών, εκ των οποίων το τραπεζογραμμάτιο των €50 παρουσίασε το ψηλότερο ποσοστό παραχάραξης, αντιπροσωπεύοντας το 35,8% του συνόλου, σύμφωνα με το ετήσιο ενημερωτικό δελτίο σε σχέση με την παραχάραξη τραπεζογραμματίων ευρώ της ΚΤΚ.

Σε σύγκριση με τον αριθμό γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, η ποσότητα των παραχαραγμένων παραμένει πολύ μικρή, σημειώνει η ΚΤΚ.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη διάρκεια του 2020 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία περίπου 460.000 τεμάχια παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ διαφόρων αξιών, παρουσιάζοντας μείωση 17,7% σε σχέση με το 2019.

Τα τραπεζογραμμάτια με ονομαστικές αξίες €50 και €20, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της ΚΤΚ, εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα ψηλότερα ποσοστά παραχάραξης, αντιπροσωπεύοντας περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου.

Το 94,5% των παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων εντοπίσθηκαν σε κράτη μέλη της ευρωζώνης, το 2,8% εντοπίσθηκαν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός της ευρωζώνης, και το 2,7% σε άλλες χώρες του κόσμου.

Τέλος, η ΚΤΚ καλεί τους πολίτες, παρά την πολύ μικρή ποσότητα παραχαραγμένων, να ελέγχουν με προσοχή τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνουν κατά τις συναλλαγές τους σε μετρητά.

Προσθέτει ότι στο διαδικτυακό χώρο της αλλά και σε αυτόν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπάρχει πληροφόρηση σχετικά με απλούς ελέγχους για διαπίστωση της γνησιότητας των τραπεζογραμματίων ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:06

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:05

#PoliticsBlog Το νέο εύρημα του Οδυσσέα και οι σαμπάνιες του Νικόλα

«Αυτά συμβαίνουν στον πολιτικό μικρόκοσμο της ημικατεχόμενης Κύπρου εν έτει 2021.»
Leon  |  13:09

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση