ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετοχές της Amazon αξίας 3,1 δισ. δολ. πούλησε ο Τζ. Μπέζος

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας εξακολουθεί να κατέχει περισσότερες από 54 εκατομμύρια μετοχές στην Amazon

Newsroom Κ, Αθήνα

Ενα εκατομμύριο μετοχές αξίας τουλάχιστον 3,1 δισ. δολαρίων πούλησε αυτή την εβδομάδα ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνδρας του πλανήτη, από το προσωπικό του μερίδιο στην Amazon. Μολονότι τα νούμερα φαίνονται εξαιρετικά υψηλά, το μερίδιο του Μπέζος στην εταιρεία δεν έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Αντιθέτως, ο Αμερικανός επιχειρηματίας εξακολουθεί να κατέχει περισσότερες από 54 εκατομμύρια μετοχές στην Amazon, ενώ η προσωπική του περιουσία ανέρχεται στα 189,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index.

Σύμφωνα με την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC), ο Μπέζος είχε παραχωρήσει και πέρυσι μετοχές αξίας 2,8 δισ. δολαρίων, καθώς και νωρίτερα μέσα στο έτος ένα μεγάλο μερίδιο των μετοχών του αξίας 4,1 δισ. δολαρίων. Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Αμερικανός επιχειρηματίας είχε αναφέρει ότι κάθε χρόνο περίπου 1 δισ. δολάρια από την πώληση των μετοχών του στην Amazon διοχετεύεται για τη χρηματοδότηση της άλλης εταιρείας του, της Blue Origin, η οποία εξειδικεύεται στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η κερδοφορία της Amazon και παράλληλα η προσωπική περιουσία του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της έχουν εκτοξευθεί φέτος, από την αύξηση στη ζήτηση για ηλεκτρονικές υπηρεσίες λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού. Ενδεικτικά, η χρηματιστηριακή αξία της Amazon έχει ενισχυθεί περίπου κατά 73% από τον Ιανουάριο. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μπέζος και άλλοι επιχειρηματίες του κλάδου της τεχνολογίας κλήθηκαν ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας, ώστε να υπερασπιστούν την ισχύ των εταιρειών τους και την κυρίαρχη θέση τους στην αγορά. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η τεράστια δύναμη και περιουσία που έχετε καταφέρει να συγκεντρώσετε δεν θα στραφεί εναντίον των δημοκρατικών συμφερόντων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και ότι δεν θα στραφεί εναντίον της ελεύθερης εγχώριας αγοράς», δήλωσε χαρακτηριστικά την προηγούμενη εβδομάδα o Τζέιμι Ράσκιν, Αμερικανός γερουσιαστής.

Επιπλέον, η προσωπική περιουσία του Μπέζος υπολογίζεται πως έχει αυξηθεί κατά 74,9 δισ. δολάρια μόνον από την αρχή του έτους. Αντίστοιχα διογκώθηκαν και οι περιουσίες πολλών δισεκατομμυριούχων και ιδίως των επιχειρηματιών που απασχολούνται στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, η περιουσία του Ελον Μασκ, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, υπερδιπλασιάστηκε από την αρχή του έτους και αγγίζει πλέον τα 70 δισ. δολάρια. Επίσης, ο Μουκές Αμπάνι, που κατέχει εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας στην Ινδία, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 21 δισ. δολάρια στα 80 δισ. δολάρια μόνον σε λίγους μήνες. Εκτός αυτού, η περιουσία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνοντος συμβούλου της Facebook, ενισχύθηκε κατά 16 δισ. δολάρια στα 94,5 δισ. δολάρια. Η περιουσία του Μπέζος, όμως, όχι μόνον ενισχύθηκε αισθητά από την αρχή του έτους, αλλά επίσης ξεπερνάει κατά πολύ και την περιουσία τού αμέσως επόμενου στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως, δηλαδή του Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτή της Microsoft. Συγκεκριμένα, η περιουσία του Μπέζος είναι κατά 70 δισεκατομμύρια δολάρια μεγαλύτερη από αυτήν του Γκέιτς. Θα ήταν βέβαια ακόμα μεγαλύτερη, εάν δεν είχε προηγηθεί το διαζύγιο με την πρώην γυναίκα του, Μακένζι Σκοτ, η οποία απέκτησε ένα μερίδιο 4% στην Amazon μετά το διαζύγιο. Η περιουσία της Σκοτ ανέρχεται πλέον στα 61,6 δισ. δολάρια, αφότου δώρισε πρόσφατα 1,7 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και κατέχει τη 13η θέση στην παγκόσμια λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

ΥΠΟΙΚ: Ορατός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών αν απορριφθεί ο προϋπολογισμός

«Tο ΑΚΕΛ ως βλαπτικό κόμμα για την Κύπρο επιθυμεί την διαβάθμιση της οικονομικής κατάστασης της Κύπρου, ...»
ΑΚΑ  |  22:09

Μας πήρε ο δαίμονας

«Dio erotimata gia skepsi kai isos na xrizoun kapion perisoteron dieukriniseon apo tous emplekomenous: ...»
G.  |  16:02

Νέος ρεαλισμός

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:19

Έκλεισε το θέμα, έμειναν οι πληγές

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:16

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση