ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:21
 

Mηνύματα προόδου της Κύπρου απέστειλε ο Ηροδότου στο Bloomberg

Εφαρμογή όλων των νομοθεσιών για το ξέπλυμα και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 11 δισ.

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τη θέση πως οι επενδυτές αντιλαμβάνονται την πρόοδο που έχει πετύχει η Κύπρος σε σχέση με τον τραπεζικό της τομέα, την μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και την εφαρμογή των νομοθεσιών για την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εξέφρασε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Μιλώντας στην κάμερα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, ο κ. Ηροδότου τόνισε πως από το 2014 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, άλλοι φορείς και τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν επικεντρωθεί από κοινού στην αναστροφή της όποιας αρνητικής εικόνας έχει δημιουργηθεί για την Κύπρο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Κύπρος εφαρμόζει την 4η οδηγία για την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας από το Μάρτιο του 2018. Πρόσθεσε ότι η Κεντρική έχει προχωρήσει στην εφαρμογή της οδηγίας για τις εταιρείες κέλυφος (shell companies), για το ποιες δικαιούνται να δραστηριοποιούνται στο νησί και ποιες όχι, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει αρκετές εταιρείες που χρησιμοποιούσαν αυτό το μοντέλο. Τέλος, σημείωσε ότι έχουν κλείσει αρκετοί λογαριασμοί πελατών που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους στις Κυπριακές τράπεζες.

Επί της ουσίας ο κ. Ηροδότου εξήρε το όνομα της Κύπρου σε ένα διεθνές πρακτορείο, την ίδια ώρα που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στα 11 δισ. από τα 28

Αναφορικά με την μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ο κ. Ηροδότου τόνισε ότι οι κυπριακές τράπεζες μείωσαν τα ΜΕΔ τους από το υψηλό των 28 δισεκατομμυρίων, στα 11 δισεκατομμύρια. Βεβαίωσε δε, πως, στα επόμενα χρόνια θα γίνουν ακόμα περισσότερες μειώσεις των ΜΕΔ στις τράπεζες. Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τα μειωμένα κέρδη των τραπεζών, ο Διοικητής υπογράμμισε ότι πράγματι έδωσαν μεγάλη βαρύτητα τα πρότερα χρόνια στην μείωση των ΜΕΔ και τώρα θα μπορέσουν να επικεντρωθούν στα κέρδη και στη μείωση του κόστους τους. "Όσο προχωρά ο καιρός, πιστεύω πως οι τράπεζες θα είναι ικανές να φέρουν περισσότερα προϊόντα στην Κύπρο και έτσι να αναπτύξουν νέους τρόπους κερδοφορίας", είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο Διοικητής εξήγησε πως η οικονομική κρίση δίδαξε πάρα πολλά πράγματα για την ορθή λειτουργία τους. Εξήγησε πως τα ΜΕΔ έλαβαν αρκετό χρόνο να μειωθούν, ενώ το ιδιωτικό χρέος παραμένει. Πάντως, είπε, πως σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι επενδυτές βλέπουν την πρόοδο της χώρας και τα όσα έχει πετύχει.

Τέλος, όσον αφορά στη λειτουργία των ανταποκριτριών τραπεζών (corresponding banking) και την διεξαγωγή των διεθνών τραπεζικών εργασιών, ανέφερε ότι είναι ένας τομέας που αλλάζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε όμως πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την Κύπρο και παρακολουθείται στενά αυτή η βιομηχανία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Προεδρική ανησυχία για τις καταχρήσεις του ΓεΣΥ

«Εχω κάνει εισήγηση στο ευρωπαικό κοινοβούλιο να συγχρηματοδοτήσει το γενικο σχέδιο υγείας γιατι το ...»
Marios  |  15:18

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X