ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ναι ΥΠΟΙΚ στην κτηριακή επέκταση του ΙΝΓΚ

Απάντηση του Κωνσταντίνου Πετρίδη στις ενστάσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με μια εξασέλιδη επιστολή του, ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2016, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης τάσσεται υπέρ της κτηριακής επέκτασης του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και κατά των ζητημάτων που έχουν εγερθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Στην επιστολή του, που παρουσίασε και η ιστοσελίδα StockWatch, o κ. Πετρίδης αφού κάνει μια αναδρομή στο έργο του ΙΝΓΚ από ιδρύσεώς του το 1990, τονίζοντας το πολύπλευρό έργο που παράγει στο κομμάτι των ιατρικών υπηρεσιών, αναφέρεται στην προοπτική επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΙΝΓΚ έτσι όπως παρουσιάστηκε αρχές του 2016. Επέκταση που αφορά της ανάγκες στέγασης του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας με το ΙΝΓΚ να ζητά την οικονομική στήριξη του κράτους για την υλοποίηση του έργου. Ο κ. Πετρίδης στην επιστολή του, αναφέρεται στη θετική ανταπόκριση του ΥΠΟΙΚ στα πλαίσια της προοπτικής δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όπως αναφέρεται στην επιστολή. Συνάμα όπως αναφέρει ο κ. Πετρίδης δόθηκε η διαβεβαίωση ότι το κράτος προτίθεται να αυξήσει την κρατική χορηγία προς το ΙΝΓΚ για κάλυψη των ετήσιων δόσεων αποπληρωμής του δανείου και τα πρόσθετα λειτουργικά έξοδα που θα προκύψουν από την επέκταση του ΙΝΓΚ.

Απόφαση Υπουργικού

Προς υλοποίηση της θετικής αξιολόγησης, επέκταση των κτιρίων το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στην έγκριση κυβερνητικής εγγύησης προς την ΕΤΕπ για τη σύναψη δανείου ύψους μέχρι 26 εκατ. ευρώ. Ο ΥΠΟΙΚ απαντώντας στα σχόλια/εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή σημειώνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

-Το υφιστάμενο κτίριο είναι πέραν των 25 χρόνων, είναι υπέρπληρες και τυχόν ακύρωση του έργου δεν θα επιτρέψει την όποια ανάπτυξη του ΙΝΓΚ.

-Ενσωμάτωση του ΙΝΓΚ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και την υπό ανέγερση Ιατρική Σχολή, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, το οικονομικό κόστος δεν είναι χαμηλότερο σε σχέση με την κτιριακή επέκταση.

Συνένωση με Π.Κ

Ο Υπουργός Οικονομικών στην επιστολή του παραθέτει το σκεπτικό του, στην εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή για την προοπτική συνένωσης του ΙΝΓΚ με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

-Υπάρχουν ήδη συνεργασίες των δυο οργανισμών.
-Η φυσική απόσταση των δυο οργανισμών θα δημιουργούσε πρακτικά προβλήματα κοινής χρήσης εξοπλισμού και υποδομών.
-Το νέο κτίριο της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ΙΝΓΚ.
-Το ΙΝΓΚ διατηρεί συνεργασίες με άλλες ιατρικές σχολές πανεπιστημίων της Κύπρου.
-Η κυβέρνηση με την υποστήριξη του έργου επέκτασης των κτιριακών υποδομών του ΙΝΓΚ αναγνωρίζει το ρόλο που διαδραμάτισε στην επιτυχή αντιμετώπιση επιδημιολογικών θεμάτων.
-Τα δυο έργα θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΤΕπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Επιστολή Αναστασιάδη προς πρόεδρο Ένωσης Συντακτών

«Και ο Θιασάρχης του Μεγάλου Μας Τσίρκου παρελαύνει χωρίς καμμία αιδώ κι αποδοχή ευθυνών γιά τι κατά ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:18

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση