ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ναι ΥΠΟΙΚ στην κτηριακή επέκταση του ΙΝΓΚ

Απάντηση του Κωνσταντίνου Πετρίδη στις ενστάσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με μια εξασέλιδη επιστολή του, ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2016, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης τάσσεται υπέρ της κτηριακής επέκτασης του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και κατά των ζητημάτων που έχουν εγερθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Στην επιστολή του, που παρουσίασε και η ιστοσελίδα StockWatch, o κ. Πετρίδης αφού κάνει μια αναδρομή στο έργο του ΙΝΓΚ από ιδρύσεώς του το 1990, τονίζοντας το πολύπλευρό έργο που παράγει στο κομμάτι των ιατρικών υπηρεσιών, αναφέρεται στην προοπτική επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΙΝΓΚ έτσι όπως παρουσιάστηκε αρχές του 2016. Επέκταση που αφορά της ανάγκες στέγασης του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας με το ΙΝΓΚ να ζητά την οικονομική στήριξη του κράτους για την υλοποίηση του έργου. Ο κ. Πετρίδης στην επιστολή του, αναφέρεται στη θετική ανταπόκριση του ΥΠΟΙΚ στα πλαίσια της προοπτικής δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όπως αναφέρεται στην επιστολή. Συνάμα όπως αναφέρει ο κ. Πετρίδης δόθηκε η διαβεβαίωση ότι το κράτος προτίθεται να αυξήσει την κρατική χορηγία προς το ΙΝΓΚ για κάλυψη των ετήσιων δόσεων αποπληρωμής του δανείου και τα πρόσθετα λειτουργικά έξοδα που θα προκύψουν από την επέκταση του ΙΝΓΚ.

Απόφαση Υπουργικού

Προς υλοποίηση της θετικής αξιολόγησης, επέκταση των κτιρίων το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στην έγκριση κυβερνητικής εγγύησης προς την ΕΤΕπ για τη σύναψη δανείου ύψους μέχρι 26 εκατ. ευρώ. Ο ΥΠΟΙΚ απαντώντας στα σχόλια/εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή σημειώνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

-Το υφιστάμενο κτίριο είναι πέραν των 25 χρόνων, είναι υπέρπληρες και τυχόν ακύρωση του έργου δεν θα επιτρέψει την όποια ανάπτυξη του ΙΝΓΚ.

-Ενσωμάτωση του ΙΝΓΚ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και την υπό ανέγερση Ιατρική Σχολή, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, το οικονομικό κόστος δεν είναι χαμηλότερο σε σχέση με την κτιριακή επέκταση.

Συνένωση με Π.Κ

Ο Υπουργός Οικονομικών στην επιστολή του παραθέτει το σκεπτικό του, στην εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή για την προοπτική συνένωσης του ΙΝΓΚ με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

-Υπάρχουν ήδη συνεργασίες των δυο οργανισμών.
-Η φυσική απόσταση των δυο οργανισμών θα δημιουργούσε πρακτικά προβλήματα κοινής χρήσης εξοπλισμού και υποδομών.
-Το νέο κτίριο της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ΙΝΓΚ.
-Το ΙΝΓΚ διατηρεί συνεργασίες με άλλες ιατρικές σχολές πανεπιστημίων της Κύπρου.
-Η κυβέρνηση με την υποστήριξη του έργου επέκτασης των κτιριακών υποδομών του ΙΝΓΚ αναγνωρίζει το ρόλο που διαδραμάτισε στην επιτυχή αντιμετώπιση επιδημιολογικών θεμάτων.
-Τα δυο έργα θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΤΕπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X