ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ την Πέμπτη, στο 0,5% οι εκτιμήσεις

Η οικονομία στην ευρωζώνη άρχισε εκ νέου να αναπτύσσεται, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι θα αποφευχθεί μια απότομη ύφεση

ΚΥΠΕ

Σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας τιθάσευσης του πληθωρισμού, παρόλο που τα τελευταία σημάδια δείχνουν ότι η ευρωζώνη έχει περάσει τα χειρότερα όσον αφορά την πορεία της οικονομίας.

Έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, η ΕΚΤ εισήλθε στον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία της. Από την περασμένο Ιούλιο η νομισματική αρχή της ευρωζώνης προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 2,5%, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον ρυθμό αύξησης των τιμών, η οποία κορυφώθηκε στο 10,6% τον περασμένο Οκτώβριο, υπερβαίνοντας κατά πέντε φορές τον στόχο της ΕΚΤ.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν αύξηση 50 μονάδων βάσης και τον Μάρτιο

Ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι οι προσπάθειες της Φρανκφούρτης άρχισαν να αποδίδουν, ενώ μια σειρά από πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η οικονομία στην ευρωζώνη άρχισε εκ νέου να αναπτύσσεται, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι θα αποφευχθεί μια απότομη ύφεση.

Ωστόσο, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό, με τις εκτιμήσεις να σημειώνουν ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα συμφωνήσει σε αύξηση 50 μονάδων βάσης, την ίδια δηλαδή αύξηση που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Ο λόγος για την αύξηση 50 μονάδων βάσης είναι ξεκάθαρος: η δουλειά της ΕΚΤ απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Κάρστεν Μπρέσκι στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και στις ΗΠΑ, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, Fed, αναμένεται επίσης να προχωρήσει σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων αυτή την βδομάδα, με τις προσδοκίες έπειτα από τη βελτίωση της προοπτικής της οικονομίας, να κάνουν λόγο για αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Ενώ η ΕΚΤ έχει τονίσει ότι θα διατηρήσει την πορεία των αυξήσεων, προκειμένου να οδηγήσουν τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%, τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ κινούνται σε μια λεπτή γραμμή, επιδιώκοντας τον ρυθμό αύξησης που δεν θα επιδεινώσει τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη.

Πλέον, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν αύξηση 50 μονάδων βάσης και τον Μάρτιο, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις για συζήτηση μεταξύ των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ ως προς το πότε θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων, αφού ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού επιβραδύνεται.

Ενδεικτικά ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και γνωστός για την πιο ήπια του στάση, δήλωσε ότι η τράπεζα δεν θα πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένη αύξηση, πέραν της ερχόμενης συνεδρίας.

Άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως ο Γιόακιμ Νάγκελ, επικεφαλής της γερμανικής ομόσπονδης Κεντρικής Τράπεζας, έχει στηρίξει τις επιπλέον αυξήσεις, όπως μετέδωσε το γερμανικό Der Spiegel.

Μετά τη συνάντηση της Πέμπτης, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη συνέντευξη Τύπου και στα σχόλια της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε σχέση με ενδείξεις για την μελλοντική κατεύθυνση της ΕΚΤ.

«Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι η καθοδήγηση σε σχέση με τα επιτόκια πέραν της συνάντησης του Φεβρουαρίου και ειδικότερα κατά πόσον θα διατηρηθούν οι αναφορές περί ‘σταθερού ρυθμού’ ή ‘σημαντικών αυξήσεων’» ανέφερε σε σημείωμά της η HSBC.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση