ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Nord Stream 1: Αποκατάσταση ροών «βλέπει» το Βερολίνο - Μείωση «βλέπει» η Μόσχα

Βερολίνο και Μόσχα προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα στέλνοντας αντικρουόμενα μηνύματα

Kathimerini.gr

Λίγες ώρες προτού ολοκληρωθούν επισήμως οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1 που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, Βερολίνο και Μόσχα προετοιμάζονται για όσα θα ακολουθήσουν «βλέποντας» όμως κατά τρόπο διαφορετικό τις από εδώ και πέρα εξελίξεις.

Σημειώνεται πως εάν όλα κυλήσουν βάσει προγράμματος, τότε ο συγκεκριμένος αγωγός θα πρέπει να αρχίσει να επαναλειτουργεί «κανονικά» την Πέμπτη, 21 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ωστόσο πως εδώ και ημέρες κυκλοφορούν σενάρια τα οποία θέλουν τη ρωσική πλευρά είτε να διακόπτει πλήρως είτε να περιορίζει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με κάποιο πρόσχημα, ασκώντας έτσι εκβιαστική πίεση προς την πλευρά της ΕΕ ως αντίβαρο στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση κατά ρωσικών συμφερόντων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Βερολίνο από την πλευρά του εκτιμά ότι η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 πρόκειται όντως να αποκατασταθεί, όπως έχει προγραμματιστεί και όπως προβλέπεται βάσει των υποχρεώσεων της Gazprom.

Επικαλούμενο ρωσικές πηγές, το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει και εκείνο πως το ρωσικό φυσικό αέριο πρόκειται να αρχίσει και πάλι να ρέει μέσω του Nord Stream 1, ξεκινώντας από αύριο, Πέμπτη, έπειτα από το δεκαήμερο των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης που προηγήθηκε (11 Ιουλίου – 21 Ιουλίου).

Σημειωτέων πως από τον εν λόγω αγωγό περνά πάνω από το 33% των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ίδιες ρωσικές πηγές διαμηνύουν, ωστόσο, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Reuters, πως ο αγωγός πρόκειται να αρχίσει μεν να επαναλειτουργεί αλλά στέλνοντας μειωμένες ροές στην Ευρώπη.

Σημειώνεται πως κάτι ανάλογο, ότι δηλαδή ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει μεν αλλά με μειωμένες ροές, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι πρόκειται να συμβεί και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη μια ημέρα νωρίτερα, στις 19 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως ήδη πριν από τις εργασίες συντήρησης του Ιουλίου, οι αποστολές της ρωσικής Gazprom στην Ευρώπη είχαν μειωθεί σημαντικά, στο 40% των δυνατοτήτων, με τη ρωσική πλευρά να αποδίδει τη μείωση σε «τεχνικά κενά» (στην τουρμπίνα που είχε μεταφερθεί για επισκευές στον Καναδά και δεν είχε επιστραφεί) και τη Δύση να απορρίπτει ως «προσχηματικές» τις ρωσικές αιτιάσεις.

Με πληροφορίες από Reuters, New York Times, dpa, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση