ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εισέρρευσαν πέραν των €200.000 από πολιτογραφήσεις στον ΚΟΑΓ

Γίνεται μια προεργασία λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Οργανισμός έχει αρχίσει να λαμβάνει στο Ταμείο του €75.000 για κάθε αίτηση πολιτογράφησης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) ενέκρινε 107 αιτήσεις που έγιναν από δυνητικούς δικαιούχους απόκτησης «προσιτής κατοικίας» για σκοπούς ιδιοκατοίκησης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ Μάριος Πελεκάνος.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι ο ΚΟΑΓ έλαβε μια αίτηση από παροχέα ανάπτυξης γης που θέλει να χρησιμοποιήσει τα πολεοδομικά κίνητρα που προσφέρονται και έχει ήδη γίνει η διαβούλευση και η συμφωνία των δύο πλευρών, ενώ ανακοίνωσε ότι στο ταμείο του ΚΟΑΓ έχουν εισρεύσει τις τελευταίες λίγες ημέρες πέραν των €200.000 από αιτήσεις που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.

Σημείωσε ότι αν ο συγκεκριμένος παροχέας ανάπτυξης γης δεν επιλέξει την εξαγορά του συντελεστή, θα προκύψουν τρία διαμερίσματα για τον ΚΟΑΓ, τα οποία θα βρίσκονται στη Λεμεσό.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ ανέφερε ότι «υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από επενδυτές/παροχείς οι οποίοι επικοινωνούν με τον ΚΟΑΓ για να ενημερωθούν σε σχέση τα πολεοδομικά κίνητρα παραγωγής προσιτής κατοικίας.

Οι μονάδες θα διατίθενται στην τιμή του μέσου κατασκευαστικού κόστους, όπως αυτό δημοσιεύεται από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου για κατοικίες ή διαμερίσματα, ανάλογα με την προτεινόμενη ανάπτυξη και ανέρχεται σήμερα περίπου €870 το τμ για τα διαμερίσματα και περίπου €1.050 για τις κατοικίες. Για παράδειγμα, ένα δυάρι διαμέρισμα των 80 τμ «σε καλή περιοχή» θα διατίθεται περίπου στην τιμή των €70.000.

Αναφορικά με τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, τα ετήσια μικτά εισοδήματα ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας δεν πρέπει να υπερβαίνουν για μονήρεις οικογένειες τα €22.000, για οικογένειες χωρίς παιδιά τα €40.000, για οικογένειες με 1 παιδί τα €44.000, για οικογένειες με 2 παιδιά τα €48.000, για οικογένειες με 3 παιδιά τα €58.000, για οικογένειες με 4 παιδιά τα €64.000, για οικογένειες με 5 παιδιά τα €70.000 και για οικογένειες με 6 παιδιά τα €76.000.

Εξάλλου, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι ο ΚΟΑΓ αποφάσισε να πραγματοποιήσει εντός Σεπτεμβρίου ημερίδα για τους παροχείς ανάπτυξης γης έτσι ώστε να τους δοθεί περισσότερη λεπτομέρεια για το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Οργανισμού, στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και άλλων κυβερνητικών τμημάτων.

Επιπλέον, ανέφερε ότι για επιπλέον ενημέρωση των δικαιούχων απόκτησης κατοικίας προγραμματίζονται διάφορες ενέργειες και σημείωσε ότι στην ιστοσελίδα του ΚΟΑΓ υπάρχει όλη η σχετική πληροφόρηση για το θέμα της προσιτής κατοικίας.

Εισέρρευσαν στον ΚΟΑΓ πέραν των €200.000 από πολιτογραφήσεις σε λίγες ημέρες

Σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις του ΚΟΑΓ, ο κ. Πελεκάνος είπε στο ΚΥΠΕ ότι παράλληλα γίνεται μια προεργασία λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Οργανισμός έχει αρχίσει να λαμβάνει στο Ταμείο του €75.000 για κάθε αίτηση πολιτογράφησης. Εξήγησε πως με βάση τα νέα κριτήρια πολιτογράφησης της Κυβέρνησης, οποιοσδήποτε καταθέτει αίτηση στο πρόγραμμα πολιτογράφησης στην Δημοκρατία, ποσό €75.000 κατατίθεται στο Ταμείο του ΚΟΑΓ για να το αξιοποιήσει στα διάφορα προγράμματα του.

Όσο περνά ο καιρός θα αυξάνονται τα ποσά που θα εισρέουν στα ταμεία του ΚΟΑΓ από πολιτογραφήσεις, ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι με βάση συντηρητικούς υπολογισμούς, αναμένει πως στους επόμενους 12 μήνες ο ΚΟΑΓ θα λάβει από τις πολιτογραφήσεις γύρω στα €25 εκατομμύρια.

Σκέψεις για «προσιτά ενοίκια»

Αναφορικά με τον τρόπο αξιοποίησης των ποσών από τις πολιτογραφήσεις, ο κ. Πελεκάνος είπε γίνονται σκέψεις για νέα προγράμματα και θα εξεταστούν διάφορες επιλογές μεταξύ των οποίων και η επιλογή του προσιτού ενοικίου γιατί υπάρχει, όπως είπε, «μια μερίδα του πληθυσμού που όσο φθηνά μπορείς να του δώσεις μια κατοικία δεν μπορεί να την αγοράσει».

Εξήγησε ότι αντί ο ΚΟΑΓ να ανεγείρει την μονάδα και να την πουλά, να προχωρεί σε ανέγερση μονάδων τι οποίες θα ενοικιάζει και σημείωσε ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί με άλλους κρατικούς φορείς όπως είναι και το Υπουργείο Πρόνοιας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο διαθέτει ένα πολύ μεγάλο κονδύλι για επιδότηση ενοικίων, πέραν των €10 εκατομμυρίων.

Αυτό, ανέφερε, θα συμβάλει και στην συγκράτηση των τιμών των ενοικίων οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X