ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι επιχειρήσεις κράτησαν ψηλά τον νέο δανεισμό

Στα 2 δισ. ευρώ το 2023 και στα 462 εκατ. ευρώ ο νέος δανεισμός για το δ’ τρίμηνο του έτους για την Τράπεζα Κύπρου

Αυξημένος κατά 4% ο νέος δανεισμός στην Τράπεζα Κύπρου το 4ο τρίμηνο του 2023, ανεβαίνοντας στα 462 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του έτους, αλλά μειωμένο σε σύγκριση με τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2023.. Για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ο νέος δανεισμός ανήλθε σε €2,025 εκατ. παρά το περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης για δάνεια σε επιχειρήσεις.

Τα συνολικά αποτελέσματα των 2 δισ. είναι ελαφρώς μειωμένα σε σύγκριση με το 2022, κατά 3% ωστόσο είναι ικανοποιητικά για την Τράπεζα. Όπως ανέφερε ο CEO της Τράπεζας Πανίκος Νικολάου, το 2023 ήταν ένα έτος το οποίο κάθε φορά που συνεδρίαζε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι πλείστοι περιμέναμε αύξηση επιτοκίων. Άρα, όσοι θα έπαιρναν αποφάσεις για επενδύσεις, ήταν λογικό να το ξανασκεφτούν. Παρόλα αυτά, «το 2023 μια χρονιά με αυξημένα επιτόκια, πληθωρισμό, και κόστος ενέργειας, ο νέος δανεισμός έτρεξε πολύ καλά και όχι μόνο σαν τράπεζα αλλά γενικά σαν χώρα».

Συγκεκριμένα, ο νέος δανεισμός που δόθηκε στην Κύπρο κατά το 4ο τρίμηνο 2023 ανήλθε σε €462 εκατ. (σε σύγκριση με τον νέο δανεισμό που ανήλθε σε €445 εκατ. για το γ’ τρίμηνο 2023, σε €494 εκατ. για το β ’τρίμηνο 2023 και σε €624 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2023), αυξημένος κατά 4% σε τριμηνιαία βάση. Ο νέος δανεισμός που δόθηκε κατά το δ’ τρίμηνο 2023 αποτελείτο από δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις ύψους €166 εκατ., δάνεια σε ιδιώτες (λιανικής τραπεζικής) ύψους €187 εκατ. (εκ των οποίων στεγαστικά δάνεια ύψους €124 εκατ.), δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους €43 εκατ. και δάνεια στον τομέα της ναυτιλίας και διεθνών εργασιών ύψους €66 εκατ.

Ναυτιλία και λιανικό

Πρόκειται συνολικά για μια τριμηνιαία αύξηση του 4% ποσοστό που οδηγείται από διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες και εταιρείες στο λιανικό. Αυξητική η τάση για νέο δανεισμό στη ναυτιλία, που έκλεισε το 2023 με 223 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος της Τράπεζας είναι το χαρτοφυλάκιο της ναυτιλίας να διπλασιαστεί σύντομα. Σημείωσε ωστόσο ότι υπήρξε μια μικρή μείωση στον εταιρικό δανεισμό η οποία οφείλεται σε μικρή επιβράδυνση επενδύσεων ή και αγορών, λόγω των δεδομένων που έχουν αναφερθεί πιο πάνω. Όπως εξήγησε ο κ. Νικολάου το 45% του εταιρικού χαρτοφυλακίου είναι σε ιδιώτες, περίπου 11-12% είναι στον τομέα των ξενοδοχείων, 10% στον τομέα του Real Estate, ενώ σημείωσε ότι αρκετές από τις νέες χρηματοδοτήσεις αφορούσαν τον τομέα της πράσινης ενέργειας και τον τομέα της υγείας.

Κόστος δανεισμού

Την ίδια στιγμή, αναμένεται ότι τα επιτόκια δανείων θα είναι χαμηλότερα το 2024 σε σχέση με το 2023. Όπως ανέφερε ο κ Νικολάου, ήδη τα Euribor, τα οποία ανανεώνονται αυτούς τους μήνες είναι χαμηλότερα από το 2023 κάτι που αναμένεται ότι θα αποτυπωθεί τελικά και στο κόστος δανεισμού, το οποίο αναμένεται μειωμένο το 2024. Αυτή η εξέλιξη συνδέεται άμεσα με το νέο δανεισμό και τα ανοίγματα επιχειρήσεων εφόσον, το υψηλό κόστος δανεισμού είναι ένας από τους λόγους που εταιρείες έκαναν πίσω σε επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση