ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όχι της Βουλής σε δημοσιοποίηση ονομάτων πολιτογραφηθέντων επενδυτών

Τα ονόματα των προσώπων που έχουν πολιτογραφηθεί δεν συνιστούν ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής με 4 ψήφους υπέρ (Γιώργος Περδίκης, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Λίνος Παπαγιάννης, Κωστής Ευσταθιού), 33 εναντίον και 1 αποχή (Ηλίας Μυριάνθους) καταψήφισε πρόταση νόμου του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, η οποία διαλάμβανε τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης των ονομάτων των αλλοδαπών, οι οποίοι τιμητικά έχουν πολιτογραφηθεί για λόγους δημόσιου συμφέροντος, καθώς και των αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών οι οποίοι έχουν πολιτογραφηθεί, χωρίς να ικανοποιούνται ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες προβλέπονται στον εν λόγω βασικό νόμο για την πολιτογράφηση αλλοδαπών

Κατά τη συζήτηση της πρότασης στην Επιτροπή Εσωτερικών, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής προς την Ολομέλεια, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε καταθέσει στοιχεία και λίστες ονομάτων αλλοδαπών επενδυτών που έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα στη βάση του σχεδίου κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και λίστα που περιελάμβανε τα γραφεία (δικηγορικά, λογιστικά, επιχειρήσεων ανάπτυξης γης κ.α.) που ασχολούνται σε επαγγελματικό επίπεδο με το σχέδιο παραχώρησης υπηκοοτήτων.

Η Επίτροπος Προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είχε υποστηρίξει σε σχέση με την πρόταση νόμου μεταξύ άλλων, ότι η εκ νέου δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στο αρχικό στάδιο της υποβολής της αίτησης για πολιτογράφηση, θα συνιστά απαίτηση καθ’ υπέρβαση της θεμελιώδους αρχής της αναλογικότητας.

Εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας είχε διατυπώσει την άποψη ότι η προτεινόμενη με την πρόταση νόμου ρύθμιση, δεν εγείρει οποιοδήποτε νομικό ή συνταγματικό θέμα.

Περαιτέρω, είχε επισημάνει ότι τα ονόματα των προσώπων που έχουν πολιτογραφηθεί δεν συνιστούν ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, σύμφωνα με την οποία τυγχάνουν ίσης ή ομοιόμορφης μεταχείρισης οι πολίτες που τελούν υπό τις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες και κατά συνέπεια διαφορετικής μεταχείρισης οι πολίτες που τελούν υπό διαφορετικές ή ειδικές συνθήκες.

Κατά τη συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας, ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε στα στοιχεία που αποκομίστηκαν από σχετική έρευνα των υπηρεσιών της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία από τις 18 ευρωπαϊκές χώρες που απέστειλαν στοιχεία, οι επτά δεν διατηρούν τέτοιο σχέδιο, πέντε διατηρούν σχέδιο με πρόνοια χωρίς δημοσιοποίηση των ονομάτων μετά την πολιτογράφηση, όπως και η Κύπρος. Έξι χώρες διατηρούν ανάλογο σχέδιο με δημοσιοποίηση των ονομάτων, όπως είπε, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία αντικρούουν το επιχείρημα ότι τυχόν ψήφιση της πρότασης νόμου θα θέσει τη χώρα μας σε δυσμενέστερη θέση.

Αντίθετα, η Κύπρος έχει μπει στο στόχαστρο για την εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου, είπε, εκφράζοντας την άποψη ότι η πρόταση νόμου βοηθά την Κυπριακή Δημοκρατία και ενισχύει τη διαφάνεια. Έκανε παράλληλα λόγο για ενεργοποίηση ενός «συστήματος συμφερόντων» ώστε να αλλάξει η άποψη Βουλευτών και κομμάτων, εκφράζοντας λύπη.

Η Ελένη Μαύρου, Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, που εξέτασε την πρόταση νόμου, αναγνώρισε ότι η νομοθεσία παρουσιάζει κενά διαφάνειας και ελέγχου και σημείωσε την ανάγκη πιο ουσιαστικής ρύθμισης. Την ίδια ώρα, είπε ότι η πρόταση δεν ικανοποιεί την ανάγκη για ενίσχυση του ελέγχου και της διαφάνειας και πως η απλή δημοσίευση ονομάτων δεν παρέχει τη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου και δεν συμβάλλει στη διαφάνεια. Αναφέρθηκε επίσης στις επιφυλάξεις της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

«Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει άλλα, ουσιαστικά μέτρα», συνέχισε, αναφέροντας ότι ήδη υπάρχει ενώπιον της Βουλής σχετική πρόταση νόμου. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν πολιτικές και διαδικασίες «και όχι να ικανοποιούμε μια κουτσομπολίστικη προσέγγιση» με τη δημοσίευση ονομάτων.

Ο Στέφανος Στεφάνου, βουλευτής του ΑΚΕΛ, υπενθύμισε ότι ζητήθηκαν εδώ και καιρό στοιχεία σχετικά με το πόσες τέτοιες υποθέσεις αναλαμβάνει κάθε γραφείο και είπε πως η εκτελεστική εξουσία πρέπει να τα καταθέσει.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής, ανέφερε ότι το κόμμα του συμφωνεί με τη διαδικασία που ακολουθείται. Πρόσθεσε ότι ο σκοπός της διαφάνειας εξυπηρετείται μέσω της γνωστοποίησης των ονομάτων στην αρχή της διαδικασίας της αίτησης για πολιτογράφηση και πως το κοινοβουλευτικό σώμα είναι ενήμερο.

Σχολιάζοντας το κατά πόσο η δημοσιοποίηση είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος, ανέφερε ότι αυτό αποτυπώθηκε μέσα από τις αντιδράσεις που υπήρξαν μετά τη δημοσιοποίηση ονομάτων επενδυτών που πήραν κυπριακή υπηκοότητα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι η διαδικασία πολιτογραφήσεων έδωσε μαξιλαράκι διάσωσης της οικονομίας όταν το είχε ανάγκη και πως «οφείλουμε να ενισχύσουμε και όχι να δίνουμε επιχειρήματα σε όσους βυσσοδομούν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για να επιτύχουν τους σκοπούς τους».

Η Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι αυτό που πρέπει να απασχολήσει δεν είναι τα ονόματα αλλά τα κριτήρια στη βάση των οποίων το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει ή απορρίπτει τέτοιες αιτήσεις.
«Η Κύπρος είναι στο στόχαστρο, επειδή κάποιοι εποφθαλμιούν να προσελκύσουν αυτούς τουσ επενδυτές που επιλέγουν την Κύπρο», είπε διατυπώνοντας τη θέση ότι πρέπει «να διαφυλάξουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου και να μην προσπαθούμε να σκοτώσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών η έγκριση 1500 αιτήσεων έφερε €5 δις σε μια περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία τα είχε ανάγκη. Αυτό που πρέπει να εξεταστεί, συνέχισε, είναι εάν έρχονται μέσα από ορθόδοξες διαδικασίες και με νόμιμο τρόπο.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει πρόταση νόμου για τη δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικά με τα γραφεία που αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις καθώς και ρύθμιση των κριτηρίων.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι έχει αξία να δούμε πώς κατανέμονται οι 1.500 αιτήσεις στα διάφορα γραφεία.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς διερωτήθηκε από πότε η διαφάνεια είναι κουτσομπολιό και ανέφερε ότι πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα κατά πόσο οι επενδύσεις που προκύπτουν μέσω του σχεδίου ωφελούν το κοινωνικό σύνολο και όχι τους λίγους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X