ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουραγός στην ψηφιακή οικονομία η Ελλάδα

Η χώρα υποσκελίστηκε στη χρήση και υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας από τη Ρουμανία, και πλέον στην Ε.Ε. υπερτερεί μόνον της Βουλγαρίας

Newsroom Κ, Αθήνα

Άλλη μία θέση στην κατάταξη του ευρωπαϊκού Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας το 2020 (DESI 2020) έχασε η Ελλάδα. Από 26η που ήταν στον αντίστοιχο δείκτη του 2019, φέτος βρίσκεται στην 27η θέση. Η χώρα υποσκελίστηκε στη χρήση και υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας από τη Ρουμανία, και πλέον στην Ε.Ε. υπερτερεί μόνον της Βουλγαρίας.

Η «υποβάθμιση» αφορά τις επιδόσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο δείκτης DESI 2020 περιλαμβάνει στοιχεία για την ψηφιακή διακυβέρνηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας έως τον Σεπτέμβριο του 2019.

Γι’ αυτό άλλωστε στην αξιολόγηση περιλαμβάνεται και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ως συνέπεια, ο δείκτης δεν έχει λάβει υπ’ όψιν του τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στη χώρα μας στο διάστημα που ακολούθησε μέχρι τη δημοσιοποίηση του δείκτη, με τη δημιουργία του gov.gr, την ψηφιοποίηση δεκάδων υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα, την ψήφιση σημαντικών νομοθετημάτων (π.χ. κεραίες κινητής), το κέντρο διαλειτουργικότητας, τη μείωση του κόστους της ευρυζωνικότητας κ.ά.

Σύμφωνα με τον νέο δείκτη DESI (Digital Economy & Society Index), η Ελλάδα έλαβε βαθμολογία 37,3, με άριστα το 100, και σημείωσε βελτίωση σε σχέση με το 2019 (που αφορά στοιχεία του 2018). Ωστόσο αυτή η βελτίωση της τιμής του δείκτη οδήγησε σε υποχώρηση την κατάταξη της χώρας μας, καθώς οι άλλες χώρες πέτυχαν μεγαλύτερη βελτίωση της τιμής του δείκτη DESI. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. διαμορφώθηκε στο 52,6.

«Παρά την αύξηση της συνολικής βαθμολογίας της, η Ελλάδα σημείωσε περιορισμένη βελτίωση των επιδόσεών της όσον αφορά τις παραμέτρους του δείκτη DESI που μετρήθηκαν», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Κομισιόν.

Χαμηλή θέση η Ελλάδα κατέχει στον υποδείκτη DESI της «συνδεσιμότητας», δηλαδή στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, στα ευρυζωνικά δίκτυα κ.λπ. Η χώρα καταλαμβάνει την τελευταία θέση (28η), αλλά, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η συγκεκριμένη αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι αφορά έργα και ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης, αδικεί τη χώρα. Η αξιολόγηση δεν είναι τεχνολογικά ουδέτερη και επιβραβεύει τις συνδέσεις οπτικών ινών (μέχρι το σπίτι, το κτίριο κ.ο.κ.). Αντίθετα, ενώ επιτυγχάνονται τα ίδια αποτελέσματα (ταχύτητες) και με τεχνολογίες VDSL/Vectoring, εντούτοις δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν, αδικώντας τη θέση της χώρας.

Επίσης, η αξιολόγηση βαθμολογεί με το απόλυτο μηδέν τη χώρα στην ετοιμότητά της στην κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς. «Με συνολική βαθμολογία συνδεσιμότητας 33,4 (σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. στο 50,1), η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Δεν έχει σημειωθεί βελτίωση στην κατάταξη σε σχέση με το 2017 (DESI 2018)», αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.

Στον δεύτερο υποδείκτη του DESI, που αφορά το «ανθρώπινο κεφάλαιο», η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση με βαθμολογία 34,8 (49,3 μ.ο. στην Ε.Ε.), στον τρίτο υποδείκτη «δικτυακές υπηρεσίες» καταλαμβάνει στην 25η θέση με βαθμολογία 46,1 (58,0 μ.ο. στην Ε.Ε.), στον τέταρτο υποδείκτη «ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας» βρίσκεται στην 24η θέση με βαθμολογία 28,2 (41,4 μ.ο. Ε.Ε.) και, τέλος, στον υποδείκτη «ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες» βρίσκεται στην 27η θέση με βαθμολογία 51,2 (72,0 μ.ο. Ε.Ε.).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X