ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Π.Νικολάου: Σφραγίζουμε την οικονομική σταθερότητα αυτού του τόπου

Έχοντας αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα του παρελθόντος, η BOC αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο οργανισμό, είπε ο CEO της

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Τράπεζα Κύπρου έχει περιορίσει σε τεράστιο βαθμό τα βαρίδια του παρελθόντος όπως τα μη εξυπηρετούμενα, έχει ισχυρή κεφαλαιακή βάση, υψηλή ρευστότητα και κυρίως ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία και στην ψηφιακή καινοτομία, σύμφωνα με τον CEO της Τράπεζας Κύπρου, κ. Πανίκο Νικολάου.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση για τα 125χρονα της Τράπεζας Κύπρου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου είπε ότι «το αποτύπωμα της τράπεζας στην σύγχρονη ιστορία του τόπου είναι έντονο και η συνεισφορά της σε κρίσιμες περιόδους και ορόσημα υπήρξε σημαντική», προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι η τράπεζα «άντεξε δύο παγκόσμιους πολέμους, βίωσε μαζί με τον κυπριακό λαό τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έζησε τα θλιβερά γεγονότα του 1974 και συνέβαλε στην τιτάνια προσπάθεια για στήριξη των θυμάτων της εισβολής και την αναστήλωση της οικονομίας στα χρόνια που ακολούθησαν».

Παράλληλα, ο κ. Νικολάου τόνισε πως, η Τράπεζα σφραγίζει την οικονομική σταθερότητα, πρόοδο και ευημερία αυτού του τόπου, καθώς πρωτοστατεί στη ψηφιακή μετάβαση και συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

«Σήμερα, έχοντας αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα του παρελθόντος, η Τράπεζα Κύπρου αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο οργανισμό, ο οποίος έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά», ανέφερε και πρόσθεσε πως το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό της τράπεζας είναι ανθεκτικότητα και σταθερότητα.

Ανέφερε ότι η τράπεζα «έχει περιορίσει σε τεράστιο βαθμό τα βαρίδια του παρελθόντος, όπως ήταν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια» και πρόσθεσε πως η τράπεζα διατηρεί «ισχυρή κεφαλαιακή βάση, υψηλή ρευστότητα και κυρίως ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία και στην ψηφιακή καινοτομία».

Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στην ανακοίνωση παραχώρηση ουσιαστικού μερίσματος στους μετόχους μετά την έγκριση που λάβαμε, όπως είπε, από την ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ψήφος εμπιστοσύνης όχι μόνο προς την τράπεζα αλλά και στην κυπριακή οικονομία».

Ανέφερε επίσης ότι δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό είναι η εμπιστοσύνη, η οποία αντικατοπτρίζεται, όπως είπε, «στην αξιολόγηση των διεθνών οίκων αξιολόγησης αλλά και στην πορεία της μετοχής μας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου», και πρωτίστως από τους πελάτες και μετόχους «στην στρατηγική που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια».

Είπε ακόμη ότι τρίτο χαρακτηριστικό της τράπεζας είναι «η αυτοπεποίθηση, η στρατηγική και το όραμα μας» και πρόσθεσε πως το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου «βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και δηλώνει παρόν στην προσπάθεια για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Ο κ. Νικολάου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εταιρική υπευθυνότητα είναι στο DNA της τράπεζας και ότι το επιστέγασμα της κοινωνικής προσφοράς της Τράπεζας Κύπρου είναι η ίδρυση του Ογκολογικού Κέντρου της τράπεζας το 1998.

Αυτούσια η ομιλία

Κυρίες και Κύριοι,

Η Τράπεζα Κύπρου ή αν προτιμάτε η Τράπεζα της Κύπρου, κλείνει φέτος 125 χρόνια ζωής, ενεργούς δράσης και δυναμικής παρουσίας στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας.

Το αποτύπωμα της Τράπεζας Κύπρου στην σύγχρονη ιστορία αυτού του τόπου είναι έντονο και η συνεισφορά της σε κρίσιμες περιόδους και ορόσημα υπήρξε σημαντική και καθοριστική. Πολύ λίγοι οργανισμοί παγκόσμια έχουν συνδέσει το όνομα τους με την ιστορία μιας χώρας όπως η Τράπεζα Κύπρου με την Κύπρο.

Άντεξε δύο παγκοσμίους πολέμους, βίωσε μαζί με τον κυπριακό λαό τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έζησε στη συνέχεια, τα θλιβερά γεγονότα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974 και συνέβαλε στην τιτάνια προσπάθεια για στήριξη των θυμάτων του πολέμου και της αναστήλωσης της οικονομίας τα χρόνια που ακολούθησαν.

Βαδίζοντας πλέον στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, η Τράπεζα έχει περάσει από τις συμπληγάδες της οικονομικής κατάρρευσης του 2013, τη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού και των μεγάλων προκλήσεων που δημιουργήθηκαν από τις νέες γεωπολιτικές αναταράξεις, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας.

Σήμερα, έχοντας αντιμετωπίσει αποτελεσματικά σημαντικά προβλήματα, η Τράπεζα Κύπρου αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο οργανισμό ο οποίος αποπνέει:

- Πρώτο, Ανθεκτικότητα και Σταθερότητα

Έχουν περιοριστεί σε τεράστιο βαθμό τα βαρίδια του παρελθόντος όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παράλληλα, η ισχυρή κεφαλαιακή μας βάση, η υψηλή ρευστότητα και η βιώσιμη κερδοφορία αποτελούν το επιστέγασμα της προσπάθειας μας από το 2013 και μετά. Πολύ πρόσφατα ανακοινώσαμε την παραχώρηση ουσιαστικού μερίσματος στους μετόχους μετά από έγκριση που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

- Δεύτερο, Εμπιστοσύνη

Ίσως η πιο σημαντική λέξη στον τραπεζικό τομέα.
Εμπιστοσύνη, η οποία αντικατοπτρίζεται στις αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, στην πορεία στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου,-στο οποίο έχουμε ενταχθεί από το 2017- αλλά πρωτίστως, στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι μέτοχοι και οι πελάτες μας στην στρατηγική που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια.

- Τρίτο, Αυτοπεποίθηση

Το συγκρότημα βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και δηλώνει παρών στην προσπάθεια για συνεχή στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Εξυπηρετούμε πάνω από το 75% του πληθυσμού της Κύπρου, πάνω από 56χιλιάδες επιχειρήσεις και πέραν από 50 χιλιάδες διεθνείς πελάτες. Την ίδια ώρα, οι ασφαλιστικές μας εταιρείες προσφέρουν υπηρεσίες σε πάνω από 170 χιλιάδες πελάτες.

- Τέταρτο , Ψηφιακή πρωτοπορία

Ανταποκριθήκαμε πρώτοι στο κάλεσμα για την επόμενη μέρα.
Θέσαμε στέρεες βάσεις και σήμερα καινοτομούμε και πρωτοπορούμε. Ηγούμαστε της τεχνολογικής εξέλιξης των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και καθοδηγούμε την προσπάθεια για ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Επενδύουμε διαρκώς στη ψηφιακή μας αναβάθμιση και αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής έχουμε αλλάξει τον τρόπο που αλληλεπιδρούν οι πελάτες μας με την Τράπεζα αλλά και εμείς μαζί τους. Παρέχουμε την ευχέρεια να κάνουν τις συναλλαγές τους εύκολα, γρήγορα και απλά μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τους τηλεφώνου.

Υπηρεσίες όπως το Quick Pay, το MobileApp, η κατάθεση επιταγής μέσω κινητού, καθώς επίσης και τα επαναστατικά QuickLoans, θέτουν την Τράπεζα Κύπρου σε θέση οδηγού στη νέα ψηφιακή εποχή. Σήμερα, το 96% των συναλλαγών πραγματοποιούνται ψηφιακά, και οι online ενεργοί χρήστες μας ξεπερνούν τις 427 χιλιάδες.

Τίποτα από τα πιο πάνω όμως δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τον σημαντικότερο πυλώνα αυτού του οργανισμού. Τους ανθρώπους μας. Αυτοί πρώτοι άντεξαν στις δυσκολίες, εργάστηκαν σκληρά και συνεχώς προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του τομέα και των πελατών μας. Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Κύπρου δεν υλοποιούν απλώς εργασίες. Συμμετέχουν, προτείνουν, ακούγονται. Μεγάλο μέρος των πρωτοποριακών λύσεων και καινοτομιών που παρουσιάσαμε τα τελευταία χρόνια ήταν δικές τους εισηγήσεις και γι’ αυτό αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος που έχω τέτοιους συναδέλφους που αποδεικνύουν στην πράξη ότι νοιάζονται για την τράπεζα μας.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, θα ήθελα να αναφερθώ και στην κοινωνική μας συνεισφορά καθώς το «Κοινό Κυπρίων» δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά αποτελεί φάρο και οδηγό μας για το μέλλον.
Η εταιρική υπευθυνότητα είναι στο DNA της Τράπεζας Κύπρου.

Από το 1965, εντοπίζονται στοιχεία πως η εθελοντική αιμοδοσία αποτελούσε κομμάτι της κοινωνικής προσφοράς της Τράπεζας.

Δύο δεκαετίες αργότερα, το 1984 ιδρύθηκε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, το οποίο από τότε, προωθεί και προάγει την έρευνα και συμβάλλει στη διάσωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, εντός και εκτός Κύπρου.

Το επιστέγασμα ωστόσο της κοινωνικής προσφοράς της Τράπεζας, είναι η ίδρυση του Ογκολογικού Κέντρου το 1998, το οποίο μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει σχεδόν 50 χιλιάδες ασθενείς.

Πολύ πρόσφατα, το Μάρτιο του 2020 ιδρύσαμε το δίκτυο Support Cy με σκοπό τότε την άμεση υποστήριξη των επαγγελματιών πρώτης γραμμής κατά του Covid 19 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να δημιουργεί κοινωνικό κεφάλαιο και να βοηθά ΜΚΟ, κυβερνητικές υπηρεσίες και συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Σήμερα λοιπόν, 125 ολόκληρα χρόνια μετά από την ίδρυση της Τράπεζας Κύπρου, είμαστε σε θέση να υπερηφανευόμαστε γιατί η μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου είναι εδώ, ισχυρή και έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών.

Η Τράπεζα Κύπρου είναι εδώ και χαράσσει το δρόμο προς τη νέα εποχή, έχοντας πάντοτε την πυξίδα της στραμμένη στους πελάτες της και τη χώρα.

Σφραγίζουμε κύριε Πρόεδρε, την οικονομική σταθερότητα, πρόοδο και ευημερία αυτού του τόπου. Πρωτοστατούμε στη ψηφιακή μετάβαση και συμβάλλουμε ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Σας διαβεβαιώ ότι έχουμε επίγνωση αυτής της μεγάλης ευθύνης .

Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και σοβαρότητα, να δημιουργούμε αξία για την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό, το ίδιο το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου και φυσικά για τους πελάτες και τους μετόχους μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση