ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Pandora Papers: Η Ε.Ε. σχεδιάζει τη θέσπιση νέων κανόνων κατά της φοροδιαφυγής

Η συζήτηση για τη φορολογία στην ολομέλεια του κοινοβουλίου της Ε.Ε. προστέθηκε στην ατζέντα στο πλαίσιο των πληροφοριών που έφεραν στο φως τα Pandora Papers

Kathimerini.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους νέες νομοθετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, όπως ανέφερε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για φορολογικά ζητήματα, Παόλο Τζεντινόλι.

Η συζήτηση για τη φορολογία στην ολομέλεια του κοινοβουλίου της Ε.Ε. προστέθηκε στην ατζέντα στο πλαίσιο των πληροφοριών που ήρθαν στο φως αυτή την εβδομάδα έπειτα από μια μεγάλη διαρροή φορολογικών στοιχείων, γνωστών και ως Pandora Papers, τα οποία έδειχναν τον τρόπο με τον οποίο οι πλούσιοι και ισχυροί εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται συστηματικά offshore εταιρείες προκειμένου να μειώσουν τους φόρους τους.

Παρόλο που η φορολογική βελτιστοποίηση δεν συμπεριλαμβάνει απαραιτήτως παράνομες δραστηριότητες, οι χαμηλοί φόροι που καταβάλλονται από τους πλούσιους μέσω της βοήθειας φορολογικών συμβούλων τίθεται όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση, ιδιαίτερα καθώς ο πλανήτης προσπαθεί να ανακάμψει από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19.

Ο Τζεντιλόνι είπε στις νομοθετικές αρχές ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να μάχεται ενάντια στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή και θα προτείνει νέους κανονισμούς για τη διεύρυνση των πληροφοριών που πρέπει να ανταλλάσσονται αυτομάτως μεταξύ των εθνικών φορολογικών αρχών.

Δήλωσε επίσης ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει προτάσεις μέχρι το τέλος του έτους «για την αντιμετώπιση της κατάχρησης εταιρειών “κέλυφος” για φορολογικούς σκοπούς». Δεν ανέφερε, ωστόσο, λεπτομέρειες σχετικά με τις προτάσεις αυτές, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί εδώ και καιρό στην ατζέντα της Κομισιόν, με τη δημοσιοποίηση να προγραμματίζεται για τις 22 Δεκεμβρίου.

Ο Τζεντιλόνι τόνισε μάλιστα ότι τα εκτελεστικά όργανα της Ε.Ε. θα προτείνουν νέους κανόνες «σε ό,τι αφορά τη δημοσίευση των πραγματικών φορολογικών συντελεστών που πληρώνουν κάποιες πολυεθνικές».

Σε απάντηση στις επικρίσεις των νομοθετικών αρχών ότι η Ε.Ε. έχει περιορίσει σε μόλις εννέα πεδία δράσης τη μαύρη λίστα του μπλοκ που αφορά τους φορολογικούς παραδείσους, μόλις λίγες ημέρες μετά τα Pandora Papers, ο Τζεντιλόνι απάντησε ότι η λίστα έχει αποφέρει κάποια αποτελέσματα, προσθέτοντας όμως ότι ίσως χρειαστεί θέσπιση νέων κριτηρίων για καταχώρηση στη λίστα αυτή.

Στην παρούσα φάση, τα υπάρχοντα κριτήρια επιτρέπουν να εξαιρεθούν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι φορολογικοί παράδεισοι, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται εντός της Ε.Ε..

Πηγή: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση