ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραμένουν οι διαφορές Ελεγκτικής - ΥΠΟΙΚ για την αγορά του Μετροπόλιταν

Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Υπ. Εργασίας αντιμετωπίζει θέματα στατικότητας

ΚΥΠΕ

Συνεχίστηκαν οι διαφωνίες μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών σε σχέση με την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €25 εκατ. για την αγορά του κτιρίου Μετροπόλιταν για σκοπούς στέγασης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Υπουργείο Εργασίας αντιμετωπίζει θέματα στατικότητας.

Απαντώντας σε νέα επιστολή που απέστειλε στην Επιτροπή η Ελεγκτική Υπηρεσία η εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα του συντελεστή δόμησης, που εγείρεται στην επιστολή, αντιμετωπίστηκε από τον πωλητή αξιοποιώντας τις πρόνοιες του τοπικού σχεδίου Λευκωσίας, κάτι που επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του Δήμου Λευκωσίας.

Για την τιμή αγοράς των €20,35 εκατ. όπως εκτιμήθηκε από το Κτηματολόγιο, η εκπρόσωπος είπε ότι το κατασκευαστικό κόστος δεν είναι το ίδιο με την τιμή πώλησης ενός κτιρίου.

Εξήγησε ότι η Κυβέρνηση έχει πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες στέγασης και υπάρχουν τρεις τρόποι αντιμετώπισής τους. Η κατασκευή κτιρίου με κονδύλια από τον προϋπολογισμό, η ενοικίαση, και η αγορά και πως χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός αυτών των επιλογών.

Υπενθυμίζοντας ότι ο διαγωνισμός για την επιλογή των κτιρίων προκηρύχθηκε το 2020, πρόσθσσε ότι «αυτή τη στιγμή πέρασαν λιγότερο από 2 χρόνια, δεν υπήρχε δυνατότητα να ανεγερθεί κτίριο σε περίοδο 2 χρόνων».

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, υπενθύμισε ότι ο νόμος περι δημοσιονομικής ευθύνης του 2014 προνοεί ανάλυση κόστους – οφέλους, μια πρόνοια που ενεργοποιήθηκε με σχετική εγκύκλιο το 2021.

Υπενθύμισε ότι το κτίριο προοριζόταν για το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο δήλωσε δεν είναι κατάλληλο γιατί έχει χαμένους χώρους. «Όταν δεν τους έκανε για το Υπουργείο Μεταφορών, είπαν ας πάρει το Υπουργείο Εργασίας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι στον εργολάβο το εν λόγω κτίριο στοίχισε €12 εκατ. ενώ το τεμάχιο στο οποίο κτίστηκε είναι γύρω στα €3 εκατ. «Είναι λογικό η Δημοκρατία να του δώσει €21 εκατ.; Η Δημοκρατία θα αφήνει σε ένα εργολάβο να βγάλει κέρδος 40%;» διερωτήθηκε.

Διερωτήθηκε επίσης πόσον καιρό θα περιμένει η Δημοκρατία για να μετακομίσει το Υπουργείο Εργασίας στο κτίριο για το οποίο πρέπει να γίνει διαχωρισμός του τεμαχίου.

Εκπρόσωπος του Δήμου Λευκωσίας είπε ότι ο πωλητής του κτιρίου θα κληθεί να καταβάλει πρόσθετο ποσό πέραν των €300.000 για τον διαχωρισμό του τεμαχίου, ενώ η εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι ο πωλητής ενημέρωσε ότι δεν γίνει η πώληση δεν θα υποβληθεί αίτημα για διαχωρισμό.

Εξάλλου το Κτηματολόγιο είπε πως η τιμή των €20,35 εκατ. της εκτίμησης προέκυψε από συνδυασμό τριών μεθόδων εκτίμησης, την συγκριτική, την επενδυτική και το κόστος κατασκευής με βαρύτητα 75%. 15% και 10% αντίστοιχα.

Όπως είπε, το τελικό κόστος, με υπολογιζόμενο και το κέρδος του επιχειρηματία ανήλθε στα €22 εκατ. αλλά αφαιρέθηκε ένα κόστος 10%, λόγω του μεγάλου μεγέθους του κτιρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Nicosia City Central έχει τελικώς ενοικιαστεί από τον ιδιοκτήτη του.

To θέμα αναμένεται να πάει για τοποθέτηση στην επιτροπή Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση