ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Παζάρι για τους διαδόχους Ντράγκι και Γιούνκερ

Για πρώτη φορά ανοίγουν ταυτόχρονα περισσότερες από μία θέσεις ισχύος στην Ε.Ε.

Newsroom Κ, Αθήνα

Σε μάχη δι’ αντιπροσώπων Μέρκελ και Μακρόν έχει εξελιχθεί η διαδοχή του Μάριο Ντράγκι για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ. Για πρώτη φορά ανοίγουν ταυτόχρονα περισσότερες από μία θέσεις ισχύος στην Ε.Ε. –η προεδρία της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου– τις οποίες Γαλλία και Γερμανία προσπαθούν να μοιράσουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Αυτό σημαίνει ότι ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και ένας από τους κορυφαίους υποψηφίους για τη διαδοχή του Ντράγκι, πιθανότατα δεν θα αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ, διότι η Μέρκελ θα προτιμήσει να εξασφαλίσει την προεδρία της Κομισιόν με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, πολιτικό σύμμαχό της και υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στην περίπτωση αυτή, η προεδρία της ΕΚΤ θα αφεθεί στα χέρια των Γάλλων και στον Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, διοικητή της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, ή τον Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ωστόσο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Μάιο, φάνηκε πως ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν έχει την ευρεία υποστήριξη των Ευρωπαίων ηγετών. Επομένως, ενδέχεται η θέση αυτή να περάσει είτε στους Γάλλους και τον Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, είτε στη Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επίτροπο Ανταγωνισμού. Αβέβαιο είναι εάν πράγματι η Γερμανία θέλει την προεδρία της ΕΚΤ, καθώς συνηθίζει να κρατάει τα ηνία της Ευρώπης χωρίς να φαίνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X