ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποσό 4,7 εκατ. από Υπουργείο Εσωτερικών για έργα σε κοινότητες

Τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος είχαν διατεθεί γύρω στα €5 εκατ. ετησίως

Newsroom K

Ποσό €4,7 εκατ. ευρώ για 124 μικρά, ώριμα έργα σε κοινότητες, το οποίο προκύπτει από τις εξοικονομήσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου του για το 2019, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ένωσης Κοινοτήτων. Πρόκειται για την τρίτη χρονιά που εφαρμόζεται το πρόγραμμα και σε συνεργασία με την Ένωση Κοινοτήτων, το οποίο αφορά πρόσθετα έργα, πέραν από αυτά που προϋπολογίζονται κάθε έτος, και προκύπτει από πρόσθετες πιστώσεις μέσω εξοικονομήσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πετρίδης, εξήγησε ότι «χρειάζεται ένας καλός προγραμματισμός ούτως ώστε τον Σεπτέμβριο να έχουμε υπόψη μας τις επιπρόσθετες εξοικονομήσεις, τις οποίες μπορούμε να προσφέρουμε σε μικρά έργα στις κοινότητες της Κύπρου».

«Μικρά έργα μεν, τα οποία όμως είναι μεγάλα σε σημασία για την καθημερινότητα, την ασφάλεια, για τη ζωή στις κοινότητες και στην ύπαιθρο», σημείωσε.

Φέτος, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, το πρόγραμμα αφορά €4,7 εκατ. ευρώ για 124 ώριμα, μικρά έργα, σε 103 κοινότητες της Κύπρου, το οποίο έχει συμφωνηθεί με την Ένωση Κοινοτήτων.

Έργα ανά επαρχία

Όπως ανέφερε, στην Επαρχία Λευκωσίας θα διατεθεί €1.076.000 για 23 έργα σε 21 κοινότητες, στην επαρχία Λεμεσού θα διατεθούν €350.000 για 10 έργα σε 9 κοινότητες, στην επαρχία Λάρνακας θα διατεθούν €583.100 για 20 έργα σε 18 κοινότητες, στην επαρχία Πάφου θα διατεθεί €1.647.669 για 53 έργα σε 50 κοινότητες και στην επαρχία Αμμοχώστου θα διατεθεί €1.047.796 για 18 έργα σε 5 κοινότητες.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης πρόσθεσε ότι τα ποσά αφορούν ως επί το πλείστον μικρά ώριμα έργα, που αφορούν βελτιώσεις δρόμων, με κατασκευή πεζοδρομίων με στόχο την καλύτερη προσπελασιμότητα των κοινοτήτων και ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Αφορούν, επίσης, έργα που άπτονται του εξωραϊσμού χώρων, της δημιουργίας ή βελτίωσης πάρκων, κατασκευής και βελτίωσης χώρων πρασίνου με στόχο τη βελτίωση, την προστασία και την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του τόπου, αλλά και άλλα έργα υποδομών που αφορούν αντιπλημμυρικά έργα για αντιμετώπιση προβλημάτων από όμβρια ύδατα.

Τα έργα είναι ώριμα και θα υλοποιηθούν άμεσα είτε από τα συνεργεία των επαρχιακών διοικήσεων είτε από ιδιώτες εργολάβους στο πλαίσιο των υφιστάμενων ενιαίων προσφορών, που θα προκηρυχθούν προσεχώς, είπε.

Αναφερόμενος στα έργα, είπε ότι πρόκειται για έργα που είναι ώριμα, είναι έτοιμα, και θα μπορούν άμεσα μετά την εξαγγελία να τροχοδρομηθούν για την αποπεράτωσή τους. «Είναι μια μεγάλη βοήθεια για τις κοινότητες, ιδιαίτερα για μικρές κοινότητες», σημείωσε ο κ. Κιτρομηλίδης.

Ευχαρίστησε τον Υπουργό και το Υπουργείο και τις Επαρχιακές Διοικήσεις για τη συνεργασία και εξέφρασε την ελπίδα αυτή να συνεχιστεί.

Σε ερώτηση για τα ποσά που διατέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι είχαν διατεθεί γύρω στα €5 εκατ. κάθε χρόνο. Σε άλλη ερώτηση για το πώς γίνεται η επιλογή, λέχθηκε ότι κρίνεται η ωριμότητα των έργων.

Υπενθύμισε επίσης ότι στον ετήσιο προϋπολογισμό, ειδικά για την ύπαιθρο, για τις κοινότητες, ο προϋπολογισμός κατά κεφαλή που δαπανάται για δημόσιες υποδομές για έργα και μεγάλα και πιο μικρά, είναι πέραν του διπλάσιου σε σχέση με τις αστικές περιοχές τα τελευταία δύο-τρία χρόνια και αυτό, όπως είπε, «γίνεται στη βάση μιας ενσυνείδητης και προγραμματισμένης πολιτικής για στήριξη της υπαίθρου επειδή το χρειάζεται».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση