ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς έφεση η απόφαση για τις μειώσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων

Έντονες ανησυχίες από ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ για σοβαρές προεκτάσεις, επίθεση ΟΕΒ σε ΠΑΣΥΔΥ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει η γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ως αντίδραση στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου αναφορικά με τις μισθολογικές μειώσεις των δημοσίων υπαλλήλων από το 2012 και εντεύθεν. Η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου αν και έδειξε προς την επιλογή της έφεσης, ξεκαθάρισε πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη μελέτη της πρωτόδικης απόφασης, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία. Η απόφαση του Δικαστηρίου και από κυβερνητικής πλευράς χαρακτηρίζεται ως σοβαρή με μεγάλες συνέπειες για τη χώρα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Κάτι που εξάγεται και από την επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και Γενικός Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα διευκρινιστούν ο χρόνος και ο τρόπος εφαρμογής της απόφασης του Δικαστηρίου και αναλόγως οι πρακτικές επιπτώσεις».

Ανησυχία από ΑΚΕΛ

Ιδιαίτερης προσοχής και αξιολόγησης τυγχάνει η πρώτη αντίδραση του ΑΚΕΛ, η οποία κινείται συναινετικά με γνώμονα τις όποιες προεκτάσεις υπάρξουν. Το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, που κρίνει αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες για αποκοπές μισθών και μειώσεις των συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, έχει πολύ σοβαρές προεκτάσεις οι οποίες θα πρέπει να μελετηθούν και να αξιολογηθούν. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το νομικό της σύμβουλο, θα πρέπει με τη δέουσα προσοχή να εξετάσει τους τρόπους διαχείρισης του όλου θέματος».

Νουθεσίες ΔΗΣΥ

Πέρα από τη δήλωση σεβασμού στην δικαστική απόφαση αλλά και τη θέση ότι ο Συναγερμός θα αναμένει την τελεσίδικη απόφαση για να τοποθετηθεί, η Πινδάρου καλεί τη κυβέρνηση να κινηθεί προς την κατεύθυνση άσκησης έφεσης επί της απόφασης. «Είναι φρόνιμο όμως, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει από τώρα το ενδεχόμενο επικύρωσης της πρωτόδικης απόφασης από το Ανώτατο. Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος της Παράταξής μας, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, κρούει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για να μην θεωρούμε τη σταθεροποίηση που έχει επιτευχθεί ως δεδομένη», αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Επίθεση από ΟΕΒ

Επί της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις μειώσεις των δημοσίων υπαλλήλων τοποθετήθηκε και η ΟΕΒ η οποία εξέφρασε θλίψη και ανησυχία. Η εργοδοτική πλευρά επικρίνει έντονα την ΠΑΣΥΔΥ κάνοντας αναφορά στις επιπτώσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Κατά τα άλλα, η ΠΑΣΥΔΥ από το 2012 έχει χαλάσει τον κόσμο από τους οδυρμούς ότι το κόστος της κρίσης το πλήρωσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Την ώρα που διεκδικούσε δάφνες ηρώων, εγκαλούσε τον εργοδότη της αξιώνοντας πλήρη επαναφορά μισθών και συντάξεων», αναφέρεται.

Η απόφαση

Το Διοικητικό Δικαστήριο στην απόφασή του έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους με τους οποίους έγιναν οι μειώσεις στα μισθολογικά των δημοσίων υπαλλήλων το 2012. Το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε πως οι νόμοι παραβιάζουν το άρθρο 23 του Συντάγματος που αφορά στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αφού οι αιτητές υποστήριξαν στο Δικαστήριο και δικαιώθηκαν ότι οι απολαβές αποτελούν περιουσιακό στοιχείο.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Πως μπορεί να αποφασίζει κάποιος δικαστής για μείωση των εισοδημάτων του, η απόφαση πρέπει να πάει Ευρωπαϊκό δικαστήριο για να υπάρχει αμεροληψία....

Αρμαγεδών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X