ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:58
 

Πρόστιμο-χάδι για Deutsche Bank στις ΗΠΑ

Έλυσε εξωδικαστικά έναν από τους πολλούς νομικούς «πονοκεφάλους»

Newsroom Κ, Αθήνα

Εναν από τους πολλούς νομικούς «πονοκεφάλους» της κατάφερε να λύσει εξωδικαστικά στις ΗΠΑ η Deutsche Bank, αποδεχόμενη διακανονισμό 15 εκατ. ευρώ σχετικά με τις κατηγορίες υπερτίμησης χρεογράφων για ενυπόθηκα δάνεια κατά την περίοδο 2009 έως 2016, τα οποία είχαν εκδοθεί από τις αμερικανικές τράπεζες Fannie Mae και Freddie Mac.

Η Deutsche Bank είναι η πρώτη από τα 16 πιστωτικά ιδρύματα που διευθετεί τις κατηγορίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά κατά την επταετή περίοδο και για υπερτίμηση των σχετικών χρεογράφων. Εκτός από το πρόστιμο, ύψους 15 εκατ. ευρώ, το αντίτιμο για την Deutsche Bank είναι η συμμόρφωση με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες και η μη επανάληψη αντίστοιχων πρακτικών στο μέλλον.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα στη Γερμανία δεν χρειάστηκε να αποδεχθεί την ενοχή του προκειμένου να φτάσει στον διακανονισμό. «Είμαστε χαρούμενοι που έχει επιλυθεί το ζήτημα», δήλωσε στους Financial Times ο Τρόι Γκράβιτ, εκπρόσωπος της Deutsche Bank

Οι αμερικανικές αρχές επέδειξαν επιείκεια στην περίπτωση της Deutsche Bank, καθώς προθυμοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου να συνεργαστεί με τους ενάγοντες, προσφέροντας ενοχοποιητικά για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους στοιχεία. Η Deutsche Bank, επικαλούμενη την ομοσπονδιακό νόμο περί επιεικέστερης μεταχείρισης των συνεργάσιμων κατηγορουμένων, μπόρεσε να αποφύγει έναν δικαστικό αγώνα με μικρή –για το μέγεθός της– ζημία. Σημειώνεται ότι στη λίστα της Deutsche Bank βρίσκονται σε αναμονή 45 διαφορετικές κατηγορίες στις ΗΠΑ για χειραγώγηση των επιτοκίων δανεισμού. Με τον διακανονισμό αυτής της εβδομάδας ενδέχεται η Deutsche Bank να δημιουργήσει καλύτερες σχέσεις με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Τζο Τορσέλα, υπουργός Οικονομικών της πολιτείας της Πενσιλβανία, ο οποίος είναι ένας από τους ενάγοντες, δήλωσε ύστερα από την επίτευξη του διακανονισμού ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά μόνο ένα βήμα, προς μια μεγαλύτερη λογοδοσία στη Γουόλ Στριτ». Για την επικύρωση του διακανονισμού αναμένεται ακόμη η έγκριση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ενοχής που παραχώρησε η Deutsche Bank, στην υπόθεση εμπλέκονται επίσης η Bank of America, η Barclays, η Canton Fitzgerald, η Citigroup, η Credit Suisse Group, η First Tenessee Bank, η HSBC Holdings, η JPMorgan Chase, η Nomura Holdings, η TD Securities και η UBS Group, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Στο τέλος Μαΐου, οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν αναφέρει ότι συνεργάζονταν με κάποιον που τους προσέφερε αδιάσειστα στοιχεία, όπως ηλεκτρονικές συνομιλίες μεταξύ των πιστωτών, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ήδη ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο ποινική έρευνα σχετικά με την υπερτίμηση των χρεογράφων, που είχαν εκδοθεί από τις αμερικανικές Fannie και Freddie.

Fannie και Freddie

Οι τράπεζες αυτές δεσπόζουν στην αγορά στεγαστικών δανείων και εκτιμάται πως έχουν χορηγήσει δάνεια που ξεπερνούν τα 5 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής Deutsche Welle.

Οι δύο αμερικανικές τράπεζες αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, με τη μετοχή της Freddie Mac να υποχωρεί τότε κατά 95%. Για τη διάσωση των δύο τραπεζών επενέβη η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία φημολογείται πως χρειάστηκε τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X