ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόταση νόμου για προστασία μικρών επιχειρήσεων από καταχρηστικές ρήτρες

Η πρόταση ετοιμάστηκε από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, Παύλο Ιωάννου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση της πρότασης νόμου, που ετοιμάστηκε από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, Παύλο Ιωάννου, με την οποία επεκτείνεται η προστασία από καταχρηστικές ρήτρες και των μικρών επιχειρήσεων, όπως ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα με βάση ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η συγκεκριμένη πρόταση τέθηκε στη συνεδρία για τοποθέτηση και τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου ενέκριναν ομόφωνα το τελικό κείμενο της πρότασης, με στόχο να τεθεί προς ψήφιση στη μεθεπόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, η προστασία που παρέχει η νομοθεσία σε φυσικά πρόσωπα έναντι καταχρηστικών ρητρών, θα επεκταθεί πέραν των φυσικών προσώπων και σε νομικά πρόσωπα.

Στην πρόταση καθορίζεται ότι θα καλύπτονται από την νομοθεσία εταιρείες συγκεκριμένου μεγέθους και ειδικότερα, οι πολύ μικρές εταιρείες.

Προβλέπεται, συγκεκριμένα, ότι η νομοθεσία θα καλύπτει επιχειρήσεις που πληρούν δύο από τα εξής τρία κριτήρια: να έχουν κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει το €1 εκ., να έχουν μέχρι 3 υπαλλήλους και να διατηρούν ενεργητικό μέχρι €700.000.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος Επιτροπής Εμπορίου, Αντρέας Κυπριανού, υπενθύμισε ότι «μετά από ένα χρόνο συζήτησης ετοιμάστηκε πρόταση, η οποία υιοθετήθηκε από όλα τα μέλη της επιτροπής, από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και σήμερα ολοκληρώθηκε η συζήτησης αυτής της πρότασης νόμου».

«Υπάρχει μεγάλη συναίνεση ούτως ώστε να δώσουμε την προστασία που χρειάζεται από τούδε και στο εξής σε όλες τις μικρές επιχειρήσεις», είπε.

Ανέφερε ότι «έχουν γίνει αλλαγές στο κείμενο της πρότασης νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή, έχουμε περιορίσει το ύψος του turnover μιας επιχείρησης στο €1 εκ., τον αριθμό των ατόμων που εργοδοτούνται στα 3 και έχουμε περιορίσει το ενεργητικό της επιχείρησης στις €700,000 για να μιλούμε πράγματι για μικρές επιχειρήσεις».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «θα δοθεί ομόφωνα μια τετράμηνη περίοδος προσαρμογής στη νέα νομοθεσία», προσθέτοντας ότι « επιτέλους θα δώσουμε ένα σωστό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ούτως ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα κατάχρησης από κανένα ο οποίος συμβάλλεται για σκοπούς επιχειρηματικής δράσης».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, επανέλαβε ότι είναι απόλυτα αναγκαία η επέκταση του «Περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Επιχειρηματικές Συμβάσεις Νόμου» και σε φυσικά πρόσωπα αλλά και μικρές επιχειρήσεις, που εισέρχονται σε επιχειρηματικές συμβάσεις με εμπόρους και προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων και των Αδειοδοτημένων Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Όπως είπε «αν μια ρήτρα είναι καταχρηστική για ένα καταναλωτή φυσικό πρόσωπο, δε μπορεί παρά να είναι καταχρηστική και για ένα φυσικό πρόσωπο που επιχειρεί βιοποριστικά όπως επίσης και για μια μικρή επιχείρηση, όπου οι μέτοχοι είναι και το προσωπικό της».

«Για να προστατεύσουμε όσο μπορούμε τους πολίτες από τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, ως κόμμα έχουμε καταθέσει μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους της Επιτροπής Εμπορίου, την πρόταση νόμου, η οποία ετοιμάσθηκε με τη σημαντική βοήθεια του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου κ. Παύλου Ιωάννου. Κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου την περασμένη βδομάδα και μετά από ενδελεχή και σε βάθος μελέτη της, καταθέσαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις για κάποιες αλλαγές, που κατά την άποψη μας θα βελτιώσουν και ενισχύσουν το κείμενο. Σήμερα και με ιδιαίτερη ικανοποίηση, είδαμε ότι όλες σχεδόν οι εισηγήσεις μας έχουν υιοθετηθεί από τα υπόλοιπα κόμματα και θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο», είπε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα προχωρήσει στην αναπομπή της, αν πραγματικά θέλει να προστατεύσει τους πολίτες και όχι τις τράπεζες.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, είπε ότι «βρέθηκαν οι χρυσές τομές, λήφθηκαν υπόψη και οι παρατηρήσεις του Υπουργείου Οικονομικών σε κάποιο βαθμό και υπάρχει τελικό κείμενο, με το οποίο μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νόμο για τις καταχρηστικές ρήτρες».

«Σε αυτές τις καταχρηστικές ρήτρες μπαίνει και το επιτόκιο κυμαινόμενης επιβάρυνσης, το οποίο θα μπορεί να θεωρηθεί καταχρηστική ρήτρα, εφόσον δεν το έχουν ζητήσει οι εμπορευόμενοι», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι και εδώ φαίνεται να υπάρχει μια ομοφωνία στο τελικό κείμενο, όπως έχει διαμορφωθεί μετά από τις τελικές εισηγήσεις και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, Παύλου Ιωάννου, για να προσθέσει ότι και αυτή η πρόταση νόμου θα οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το συντομότερο δυνατόν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση