ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψάχνουν λύση για το ακέφαλο Τμήμα Φορολογίας

Επείγουσα και αναγκαία η εξεύρεση άμεσης λύσης που θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

H κυβέρνηση αποφάσισε την τροποποίηση του σχετικού νόμου κατά τη συνεδρία της Πέμπτης του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε να λυθεί προσωρινά το θέμα που έχει προκύψει με τη θέση του Εφόρου Φορολογίας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη Συνεδρία του ημερομηνίας 16 Ιουνίου, 2021, αποφάσισε να εγκρίνει το συνημμένο νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Τμήματος Φορολογίας Νόμο του 2014 έως 2020, να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων το προτεινόμενο νομοσχέδιο συνοδευόμενο από την Αιτιολογική Έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα και το Ερωτηματολόγιο Ανάλυσης Αντίκτυπου, για ψήφιση του σε Νόμο, και να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών να επιφέρει οποιεσδήποτε τροποποιήσεις κριθούν απαραίτητες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς επαναφορά στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Νόμου που τροποποιεί τον περί Τμήματος Φορολογίας Νόμο, προτάθηκε η τροποποίησή του, ώστε σε περίπτωση που η θέση του Εφόρου Φορολογίας ή του Βοηθού Εφόρου Φορολογίας ακυρώνεται με απόφαση αρμόδιου Δικαστηρίου ή, για οποιοδήποτε λόγο κενωθεί, μέχρι την πλήρωση της θέσης, όλες οι αρμοδιότητες, εξουσίες και καθήκοντα που χορηγούνται από οποιαδήποτε νομοθεσία στον Έφορο Φορολογίας ή/και στον Βοηθό Έφορο Φορολογίας, ασκούνται από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ή από γραπτώς εξουσιοδοτημένο από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, λειτουργό ή άλλο πρόσωπο.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά πως, το Ανώτατο Δικαστήριο, με απόφασή του με ημερομηνία 7/6/2021, απέρριψε τις Εφέσεις με αρ. 59/2020 και 104/2020, που καταχώρησε η Νομική Υπηρεσία, κρίνοντας ως ορθές τις πρωτόδικες αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικά τα άρθρα 4(1) και 5(1) του περί Τμήματος Φορολογίας Νόμου και κατ’ επέκταση ως αντισυνταγματικοί οι διορισμοί του Εφόρου Φορολογίας και των Βοηθών Εφόρων Φορολογίας, από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το Δικαστήριο έκρινε ότι πρόκειται για δημόσιες θέσεις και η αρμοδιότητα για πλήρωσή τους ανήκει αποκλειστικά στην ΕΔΥ.

Συνεχίζει πως, η ανανέωση της ανάθεσης από τον Υπουργό Οικονομικών, των εξουσιών, αρμοδιοτήτων και καθηκόντων στον Έφορο Φορολογίας λήγει στις 6/7/2021 και στους Βοηθούς Εφόρους Φορολογίας λήγει στις 16/8/2021 και 6/9/2021, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης.

Έτσι, τονίζεται ότι, καθίσταται υπό τις περιστάσεις επείγουσα και αναγκαία η εξεύρεση άμεσης λύσης που θα διασφαλίσει την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Τμήματος Φορολογίας και τη διασφάλιση της είσπραξης των δημοσίων εσόδων προς την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και παράλληλα να δοθεί το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο στη διοίκηση να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες για συμμόρφωση με τις αποφάσεις των πρωτόδικων δικαστηρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Φόρος  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση