ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρίχνουν τιμές για να ξεπουλήσουν το χαλλούμι εκτός προτύπου

Με εκπτώσεις στη λιανική τιμή του προϊόντος οι υπεραγορές τρέχουν να εξαντλήσουν τα αποθέματα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Χαλλούμια με ποσοστιαίες εκπτώσεις στην τελική τιμή, ή με ποσοτικές προσφορές μπορούν να αγοράζουν αυτές τις μέρες οι καταναλωτές. Πρόκειται σαφώς για τα προϊόντα που δεν εμπίπτουν στις προδιαγραφές ΠΟΠ και δεν φέρουν την ανάλογη σήμανση, τα οποία οι υπεραγορές διαθέτουν σε χαμηλότερες τιμές, ώστε να εξαντλήσουν τα όποια αποθέματα διαθέτουν. Στόχος τους, να καταφέρουν να συμμορφωθούν με το νέο τελεσίγραφο του Υπουργείου Γεωργίας, το οποίο δίνει περιθώριο μέχρι την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου για έναρξη των ελέγχων στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο είχε προχωρήσει σε ελέγχους και την προηγούμενη εβδομάδα, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι οι επιχειρήσεις δεν είχαν συμμορφωθεί με τις σχετικές συστάσεις και δόθηκε παράταση άλλης μίας εβδομάδας. Μιλώντας στην «Κ» ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καδής, ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται ενδεχόμενο νέας παράτασης, εφόσον ήδη έχει δοθεί αρκετός χρόνος προσαρμογής και εφαρμογής της νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, σε επιστολή που απέστειλε το Υπουργείο προς τον Σύνδεσμο Υπεραγορών με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Γεωργίας επισημαίνει ότι μέχρι τις 19 του μήνα, τα σημεία λιανικής πώλησης όπως υπεραγορές, φρουταρίες, μίνι μάρκετ και φούρνοι, θα πρέπει να προβούν στην απόσυρση των προϊόντων που φέρουν στην επισήμανσή τους την ονομασία Χαλλούμι, Halloumi ή και Hellim και τα οποία έχουν παρασκευαστεί από εταιρείες που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης ή έχουν παραχθεί από πιστοποιημένες εταιρείες σε ημερομηνία προγενέστερη από αυτή της ένταξής τους στο σύστημα ελέγχου. Προσθέτει ότι όλα τα προϊόντα χαλλουμιού που έχουν παραχθεί μετά την ένταξη των τυροκομείων στο σύστημα ελέγχου, θα πρέπει να φέρουν το κοινοτικό λογότυπο για τις ΠΟΠ. Ανάλογοι χειρισμοί θα πρέπει να γίνουν και για προϊόντα με την ονομασία Χαλλούμι ή και Halloumi ή και Hellim, τα οποία πωλούνται σε χύμα μορφή delicatessen στα σημεία πώλησης, ενώ το λογότυπο ΠΟΠ θα πρέπει να προστεθεί και στις ετικέτες όπου διαφημίζεται το προϊόν στα ράφια των σημείων λιανικής πώλησης, καθώς και στα διαφημιστικά φυλλάδια που εκδίδονται. Σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας, τα προϊόντα θα αποσύρονται άμεσα από την αγορά.

Ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου αριθμός υπεραγορών σταμάτησε να παραλαμβάνει προϊόντα χαλλουμιού που δεν φέρουν την σήμανση ΠΟΠ.

Παραλαμβάνουν μόνο ΠΟΠ

Την περασμένη Δευτέρα ο Σύνδεσμος Υπεραγορών απέστειλε επιστολή προς τα μέλη του, καλώντας τα να προχωρήσουν με τα δέοντα μέτρα ώστε να αποφευχθούν οι όποιες κυρώσεις συνεπάγονται βάσει της νομοθεσίας. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήδη τα αποθέματα του χαλλουμιού που έχει παραχθεί εκτός προδιαγραφών ή από μη πιστοποιημένο τυροκομείο, έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες. Ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου, αριθμός υπεραγορών έχει σταματήσει να παραλαμβάνει τέτοια αποθέματα ενώ έχουν γίνει συστάσεις προς τους υπεύθυνους παραλαβών, ώστε να μην δέχονται προϊόντα χαλλουμιού, άλλα από όσα φέρουν τη σήμανση ΠΟΠ. Τις επόμενες μέρες οι συστάσεις θα γίνουν ρητές εντολές, για το συγκεκριμένο θέμα. Ο στόχος είναι να εξαντληθούν όλες οι «παράνομες» ποσότητες του προϊόντος μέχρι την προσεχή Δευτέρα. Παράλληλα, σε συνεννόηση με τους προμηθευτές, οι υπεραγορές επιλέγουν τρόπους αύξησης της ζήτησης του προϊόντος στην αγορά όπως ποσοστιαίες εκπτώσεις, ή ποσοτικές προσφορές 1+1, κάτι που ήδη έχει καταγραφεί στα ψυγεία των υπεραγορών. Βεβαίως, υπάρχει και η δυνατότητα αλλαγής της ετικέτας και διάθεσης του ίδιου προϊόντος με διαφορετικό όνομα, που ήδη παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι ποινές

Από τις 19 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τους επιθεωρητές του Υπουργείου Γεωργίας στα σημεία λιανικής πώλησης του προϊόντος, οι οποίοι θα ελέγχουν κατά πόσο το προϊόν προέρχεται από πιστοποιημένο τυροκομείο και κατά πόσο φέρει την σήμανση ΠΟΠ. Αν εντοπιστεί παράβαση της νομοθεσίας, τότε το προϊόν θα απομακρυνθεί άμεσα από την υπεραγορά/ φρουταρία/μίνι μάρκετ κ.ο.κ. Ακολούθως θα ξεκινήσει η διαδικασία ανίχνευσης της αλυσίδας εμπορίας του προϊόντος. Η ευθύνη θα βαραίνει τόσο τους πωλητές, όσο και τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας η αρμόδια αρχή δύναται να αποσύρει ή να κατακρατήσει τα προϊόντα, ενώ όσοι δεν συμμορφωθούν, μπορεί να οδηγηθούν στο δικαστήριο.

Μαζικά η παραγωγή

Στο μεταξύ οι έλεγχοι από την Boureau Veritas συνεχίζονται κανονικά στις μονάδες παραγωγής, ενώ εκτιμάται ότι η παραγωγή του προϊόντος έχει ξεκινήσει μαζικά ενώ την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα υπάρχει άλλο χαλλούμι στην αγορά, πέραν του πιστοποιημένου προϊόντος. Ήδη η πλειοψηφία των Τυροκομείων έχει λάβει τις σχετικές εγκρίσεις. Σύμφωνα με τον κ. Καδή, αριθμητικά, υπέβαλαν αίτηση γύρω στα 60 Τυροκομεία, ενώ πέραν των 50, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων Τυροκομείων, έχουν εγκριθεί. Αυτός ο αριθμός εκτιμάται ότι καλύπτει περίπου το 80% της ετήσιας παραγωγής.

Όσον αφορά τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στο πλαίσιο συνέντευξης του στην «Κ», ο γενικός διευθυντής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, έχουν υποβληθεί δύο αιτήσεις ενώπιον της Boureau Veritas. Εκκρεμούν ωστόσο τεχνικά και νομικά θέματα πριν την έγκριση και πιστοποίηση τους. Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, στο παρόν στάδιο, υπάρχουν διαδικαστικά θέματα με πολιτική χροιά, τα οποία δεν επιτρέπουν την έγκριση των δύο αιτητών επί του παρόντος, ενώ τόνισε ότι το Υπουργείο είναι στη διάθεση τους ώστε να μπορέσουν να παράξουν χαλλούμι ΠΟΠ και να το διοχετεύσουν μέσω της πράσινης γραμμής στην Ευρωπαϊκή αγορά. Σε μια άλλη εξέλιξη, ξεκίνησαν οι διαδικασίες απόσυρσης όλων των δικαστικών και διοικητικών διαδικασιών που αφορούσαν έμμεσα ή άμεσα τον φάκελο του χαλλουμιού.

Ήδη ο Υπουργός είχε συνάντηση την Τρίτη με τη Νομική Υπηρεσία για έναρξη διαδικασιών ενώ ακολούθως θα συναντηθεί με όσους έχουν προχωρήσει σε προσφυγές ώστε να προχωρήσουν οι δέουσες ενέργειες απόσυρσης τους. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για όρο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των μερών στις 22 Ιουλίου.

Ακριβότερο το νέο προϊόν

Θεωρείται δεδομένο ότι το προϊόν ΠΟΠ, εφόσον εφαρμόζονται συγκεκριμένες πρόνοιες για την παραγωγή του, θα έχει υψηλότερο κόστος παραγωγής. Ως εκ τούτου αναπόφευκτα θα αυξηθεί και η τελική λιανική τιμή διάθεσης του προϊόντος. Αναμένεται λοιπόν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα οι καταναλωτές θα αγοράζουν το χαλλούμι κατά 1 ευρώ ακριβότερα, κατά μέσο όρο. Αυτή την στιγμή η τιμή του προϊόντος στην αγορά διατίθεται γύρω στα 8-15 ευρώ το κιλό

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση