ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε καλή πορεία η επίλυση της διαφοράς με Ισραήλ για Αφροδίτη

Πρόοδος ανακοινώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών στη Λευκωσία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Νότα αισιοδοξίας για επίλυση της διαφοράς Κύπρου-Ισραήλ για το κοίτασμα Αφροδίτη εξάγεται μετά τις επαφές των δυο πλευρών σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας στη Λευκωσίας. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης της Υπουργού Ενέργειας του Κράτους του Ισραήλ στην Κύπρο, η κα Karine Elharrar και η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, συμφώνησαν τη συνέχιση της εποικοδομητικής διαδικασίας που ακολουθείται για το ζήτημα των κοιτασμάτων «Αφροδίτη» και «Ισάι», με στόχο τη δίκαιη και ταχεία επίλυσή του.

Οι ομάδες εργασίας έχουν σημειώσει πρόοδο στις βασικές πτυχές και έχουν αναπτύξει έναν χάρτη πορείας για μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν αισιοδοξία σχετικά με τις πιθανότητες διευθέτησης του ζητήματος και ενθάρρυναν τις εμπλεκόμενες εταιρείες να συνεχίσουν τον δικό τους διάλογο.

Οι δηλώσεις

Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου δώλωσε πως Κύπρος και Ισραήλ «μοιραζόμαστε το κοινό όραμα για πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, διαφοροποιώντας έτσι και τις πηγές και διαδρομές ενέργειας προς την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, τα δύο Υπουργεία Ενέργειας έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις που οδηγούν σε αμοιβαία επωφελή διευθέτηση του ζητήματος των κοιτασμάτων «Αφροδίτη» και «Ισάι», τόσο όσον αφορά στη σχετική διμερή συμφωνία όσο και για τους όρους εντολής για τον εμπειρογνώμονα που θα οριστεί από τις δύο χώρες. Οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν με δομημένο τρόπο τις επόμενες εβδομάδες». Από την πλευρά της η Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ είπε πως «Υπό το πρίσμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και των αυξανόμενων αναγκών της Ευρώπης για φυσικό αέριο, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον μας και οι δύο πλευρές να επισπεύσουν τις εργασίες τους για μια ταχεία, διαφανή και δίκαιη διευθέτηση. Η μεταξύ μας εμπιστοσύνη και η συνέχιση της γόνιμης συνεργασίας μας στους διάφορους τομείς είναι πολύ σημαντική και για τα δύο μέρη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση