ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκέψεις για πρόωρη αποπληρωμή του Ρωσικού δανείου

Το Bloomberg αναφέρει πως ωριμάζει η ιδέα σε αξιωματούχους λόγω των χαμηλών επιπέδων των Κυπριακών ομολόγων

Newsroom K

Σκέψεις για πρόωρη αποπληρωμή του Ρωσικού δανείου κάνει η Κυβέρνηση, αναφέρει δημοσίευμα του Πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι γνωστοποίησαν την πρόθεση της Κυβέρνησης για αποπληρωμή μέρους του δανείου της Ρωσίας ύψους 2,5 δισ. Ευρώ (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι σκέψεις, όπως καταγράφει το ρεπορτάζ, είναι απότοκο των χαμηλών επιπέδων του 10ετούς ομολόγου που έφτασαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

"Ενώ η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την πρόωρη εξόφληση, δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση", δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

"Οι σημερινές συνθήκες της αγοράς ώθησαν την κυβέρνηση να εκδώσει νέο χρέος νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί", δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος. Οι αποδόσεις στα κυπριακά 10ετή ομόλογα υποχώρησαν στο 1,37% την Παρασκευή, το χαμηλότερο από το 2015.

Σημειώνεται πως η Κύπρος συμφώνησε να δανειστεί από τους Ρώσους το 2011, τη στιγμή που έχασε την πρόσβασή της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα βάθη της οικονομικής κρίσης στο νησί αύξησαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι τράπεζες ήταν εκτεθειμένες σε μια αγορά ακινήτων με υπερβολική μόχλευση. Επίσης, η χώρα είχε βγει εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Σε αναζήτηση χρηματοδότησης από τη Ρωσία, ο τότε πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, προσπάθησε να αποφύγει τη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά όπως είναι ήδη γνωστό, η Κυβέρνηση τελικά συμφώνησε σε ένα σχέδιο διάσωσης το Μάρτιο του 2013 (μνημόνιο).

Πρόωρες αποπληρωμές

Όπως τονίζει και το Bloomberg, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος επιλέγει την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους. Τον Ιούλιο του 2017 η κυβέρνηση επέστρεψε σχεδόν το ένα τρίτο του δανείου της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το ΔΝΤ, βάσει των τελευταίων του εκθέσεων αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία, ένας από τους ταχύτερους παραγωγούς στη ζώνη του ευρώ φέτος, θα συνεχίσει να επεκτείνεται, ενώ προβλέπει ότι το νησί θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,1% της ακαθάριστης εγχώριας παραγωγής φέτος.

Τα χαρακτηριστικά του δανείου

Το δάνειο από τη Ρωσία αναδιαρθρώθηκε το 2013 υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αφού η χώρα εξασφάλισε χρηματική διάσωση με το μνημόνιο. Έτσι, η περίοδος αποπληρωμής του δανείου επεκτάθηκε μέχρι το 2021 και το επιτόκιο μειώθηκε στο 2,5% από το 4,5% που συνάφθηκε το 2011.

Το υπόλοιπο του δανείου ανέρχεται σήμερα σε 1,57 δισ. Ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση