ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:52
 

Σκέψεις για πρόωρη αποπληρωμή του Ρωσικού δανείου

Το Bloomberg αναφέρει πως ωριμάζει η ιδέα σε αξιωματούχους λόγω των χαμηλών επιπέδων των Κυπριακών ομολόγων

Newsroom K

Σκέψεις για πρόωρη αποπληρωμή του Ρωσικού δανείου κάνει η Κυβέρνηση, αναφέρει δημοσίευμα του Πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι γνωστοποίησαν την πρόθεση της Κυβέρνησης για αποπληρωμή μέρους του δανείου της Ρωσίας ύψους 2,5 δισ. Ευρώ (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι σκέψεις, όπως καταγράφει το ρεπορτάζ, είναι απότοκο των χαμηλών επιπέδων του 10ετούς ομολόγου που έφτασαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

"Ενώ η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την πρόωρη εξόφληση, δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση", δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

"Οι σημερινές συνθήκες της αγοράς ώθησαν την κυβέρνηση να εκδώσει νέο χρέος νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί", δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος. Οι αποδόσεις στα κυπριακά 10ετή ομόλογα υποχώρησαν στο 1,37% την Παρασκευή, το χαμηλότερο από το 2015.

Σημειώνεται πως η Κύπρος συμφώνησε να δανειστεί από τους Ρώσους το 2011, τη στιγμή που έχασε την πρόσβασή της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα βάθη της οικονομικής κρίσης στο νησί αύξησαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι τράπεζες ήταν εκτεθειμένες σε μια αγορά ακινήτων με υπερβολική μόχλευση. Επίσης, η χώρα είχε βγει εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Σε αναζήτηση χρηματοδότησης από τη Ρωσία, ο τότε πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, προσπάθησε να αποφύγει τη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά όπως είναι ήδη γνωστό, η Κυβέρνηση τελικά συμφώνησε σε ένα σχέδιο διάσωσης το Μάρτιο του 2013 (μνημόνιο).

Πρόωρες αποπληρωμές

Όπως τονίζει και το Bloomberg, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος επιλέγει την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους. Τον Ιούλιο του 2017 η κυβέρνηση επέστρεψε σχεδόν το ένα τρίτο του δανείου της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το ΔΝΤ, βάσει των τελευταίων του εκθέσεων αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία, ένας από τους ταχύτερους παραγωγούς στη ζώνη του ευρώ φέτος, θα συνεχίσει να επεκτείνεται, ενώ προβλέπει ότι το νησί θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,1% της ακαθάριστης εγχώριας παραγωγής φέτος.

Τα χαρακτηριστικά του δανείου

Το δάνειο από τη Ρωσία αναδιαρθρώθηκε το 2013 υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αφού η χώρα εξασφάλισε χρηματική διάσωση με το μνημόνιο. Έτσι, η περίοδος αποπληρωμής του δανείου επεκτάθηκε μέχρι το 2021 και το επιτόκιο μειώθηκε στο 2,5% από το 4,5% που συνάφθηκε το 2011.

Το υπόλοιπο του δανείου ανέρχεται σήμερα σε 1,57 δισ. Ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Φούλη, από πότε η λέξη "σύνεση" έγινε συνώνυμη με τη λέξη "τρόμος";»
Ai Em  |  10:08

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X