ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκόνταψε στο Κυπριακό το τ/κ χαλούμι

Σε αδιέξοδο η επιθεώρηση στα κατεχόμενα -Τι ζητά ο Τατάρ από την Κομισιόν- Το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σε αδιέξοδο βρίσκεται το θέμα με το χαλούμι στα κατεχόμενα. Παρά την έναρξη της νέας περιόδου για το κυπριακό χαλούμι, κατά την οποία το δημοφιλές κυπριακό προϊόν θα κυκλοφορήσει στις ξένες αγορές ως ΠΟΠ, η είσοδος του τ/κ χαλουμιού στην διεθνή αγορά καθυστερεί εξαιτίας του προβλήματος του ελέγχου της ποιότητάς του. Η τ/κ ηγεσία αντιδρά στην ιδέα του ελέγχου του τ/κ χαλουμιού από άτομα που θα φέρουν την έγκριση των κυπριακών αρχών.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθύνθηκε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Βον Ντερ Λάϊεν, και ζήτησε την άμεση διαμεσολάβηση της ΕΕ για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει για το τ/κ χαλούμι. Η τ/κ ηγεσία ξεκαθαρίζει για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί πρωτοβουλίες, οι οποίες στο Κυπριακό θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις εμπλεκόμενες πλευρές σε λανθασμένες εντυπώσεις.

Ο έλεγχος της ποιότητας

Την παρούσα στιγμή η προώθηση του τ/κ χαλουμιού στις ξένες αγορές σκοντάφτει στο πρόβλημα του ελέγχου της ποιότητάς του. Η τ/κ πλευρά διαφωνεί με τον τρόπο που θα διοριστούν οι επόπτες της εταιρείας «BureauVeritas».

Η «Bureau Veritas» έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου στο νότο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει σε επαφή με το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο (KTTO), την αρμόδια αρχή στο βορρά», επεσήμανε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ο Πρόεδρος της τ/κ Επιτροπής Συντονισμού Χαλουμιού, Χιουσεγίν Αμτζάογλου. Σύμφωνα με τον Τ/κ αξιωματούχο την παρούσα στιγμή, η ε/κ πλευρά επιχειρεί να κατευθύνει τους Τ/κ παραγωγούς στις κυπριακές αρχές. Και ο ε/κ τύπος υποστηρίζει αυτήν την εκστρατεία. «Προκύπτει πολιτικό ζήτημα. Δεν επικοινώνησαν μαζί μας. Η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της», προσθέτει ο Αμτζάογλου.

Ο πρόεδρος της τ/κ επιτροπής επισημαίνει τα εξής: «Αποφασίσαμε να αγωνιστούμε σκληρά για να μην χάσουμε τα δικαιώματά μας. Στη συνάντησή μας με τον Πρόεδρο, ζητήσαμε την αποστολή επιστολής στην ΕΕ (για το ζήτημα του χαλουμιού). Ζητούμε ένα ραντεβού από τις Βρυξέλλες. Εάν είναι απαραίτητο, μπορούμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις με τους παραγωγούς χαλουμιού στο Λήδρα Πάλας και στις Βρυξέλλες».

Αναφέρει επίσης ότι «οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε διαδικασία επιθεώρησης. Η επιθεώρηση πρέπει να ξεκινήσει στο βορρά με βάση την αρχή της αμεροληψίας, παρά τα εμπόδια των Ε/κ. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τη διαδικασία υπό την καθοδήγηση του ε/κ Υπουργείου Γεωργίας. Η ανακοίνωση ότι οι εξαγωγές χαλουμιού μπορούν να ξεκινήσουν με το υγειονομικό πιστοποιητικό που εκδίδεται από το ε/κ Υπουργείο Γεωργίας θα προκαλέσει περαιτέρω διάβρωση της μειωμένης εμπιστοσύνης (των Τ/κ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η επιστολή Τατάρ

Ο Τ/κ ηγέτης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της τ/κ επιτροπής χαλουμιού την προηγούμενη περίοδο και προχώρησε στην αποστολή μιας αναλυτικής επιστολής για το όλο ζήτημα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με το «Προεδρικό», στην επιστολή του, ο Τατάρ «δηλώνοντας ότι οι διακρίσεις εις βάρος των Τουρκοκυπρίων δεν είναι αποδεκτές, ζήτησε από την Πρόεδρο της Επιτροπής να επανεξετάσει τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται από την ΕΕ κατά παράβαση της βασικής αρχής ότι η μία πλευρά δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία έναντι της άλλης».

«Ο πρόεδρός μας επεξήγησε ότι ο (υφιστάμενος) κανονισμός αποσκοπεί στην υποβολή Τ/κ παραγωγών στις ε/κ αρχές, οι οποίες εξυπηρετούν τις φιλοδοξίες της ε/κ πλευράς να κυριαρχήσει σε ολόκληρο το νησί διαδίδοντας την εξουσία της στην ΤΔΒΚ, και ότι αυτή η απαρχαιωμένη προσέγγιση δεν πρόκειται να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στο νησί», αναφέρει το σχετικό τ/κ ανακοινωθέν, το οποίο προσθέτει τα εξής: «Ο Πρόεδρός μας αναφέρθηκε επίσης, στην ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή ενός εφαρμόσιμου μηχανισμού για ολόκληρο το νησί όσον αφορά την καταχώριση και εξέφρασε το αίτημά του να διοριστεί από την Επιτροπή στις δυο κοινότητες το συντομότερο δυνατόν ο οργανισμός επιθεώρησης της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή του Τατάρ ολοκληρώνεται με μια προειδοποίηση της τ/κ πλευράς προς την ΕΕ. Σύμφωνα με την τ/κ ηγεσία, σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το ζήτημα του τ/κ χαλουμιού, οι σχέσεις Τ/κ-ΕΕ ενδέχεται να δεχθούν νέο πλήγμα.

Ευελπιστούν οι Τ/κ παραγωγοί

Παρά την διαιώνιση του προβλήματος σχετικά με τον έλεγχο του τ/κ χαλουμιού, οι Τ/κ παραγωγοί εξακολουθούν να διατηρούν τις ελπίδες τους για την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Οι τελευταίες πληροφορίες από διάφορες τ/κ μονάδες παραγωγής χαλουμιού δείχνουν ότι οι Τ/κ παραγωγοί ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος με το σκεπτικό ότι «με την κάθε ημέρα που χάνεται οι Ε/κ παραγωγοί βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά στον στόχο της επικράτησης σε ξένες, πλούσιες αγορές».

Ορισμένοι Τ/κ παραγωγοί έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες για εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα παραγωγής. Λ.χ. σε ορισμένες μονάδες καταβάλλονται νέες προσπάθειες για την ενίσχυση της ποιότητας του γάλακτος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του χαλουμιού. Την ίδια ώρα, το λόμπι των Τ/κ παραγωγών πιέζει την τ/κ ηγεσία για νέες πρωτοβουλίες. Καθώς πλησιάζουν οι πρόωρες «βουλευτικές εκλογές», οι Τ/κ παραγωγοί εμφανίζονται έτοιμοι και πρόθυμοι να εξαντλήσουν όλα τα μέσα άσκησης πίεσης για την επίλυση του προβλήματος της επιτήρησης του τ/κ χαλουμιού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση