ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:10
 

Σκοτώθηκε ο Γουάνγκ Τζιαν, ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου HNA

Επειτα από πτώση από ύψος 10 μέτρων, όταν προσπαθούσε να φωτογραφήσει εκκλησία στην Προβηγκία

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο κινεζικός κολοσσός ΗΝΑ, που έγινε γνωστός στη Δύση από το κύμα εξαγορών δυτικών επιχειρήσεων, πενθεί από χθες για τον θάνατο του Γουάνγκ Τζιαν, συνιδρυτή του και προέδρου του ομίλου. Ο 57χρονος Γουάνγκ Τζιαν έχασε τη ζωή του έπειτα από πτώση από ύψος 10 μέτρων, όταν προσπαθούσε να φωτογραφήσει εκκλησία στην Προβηγκία της νότιας Γαλλίας, όπου βρισκόταν για επαγγελματικούς λόγους. Σε ένδειξη πένθους, η ιστοσελίδα της ΗΝΑ ήταν χθες γκρι και ανέφερε ότι ο όμιλος θρηνεί «την απώλεια ενός χαρισματικού και υποδειγματικού ηγέτη».

Ο Γουάνγκ, που το 2000 ίδρυσε μαζί με τον Τσεν Φενγκ την αεροπορική εταιρεία ΗΝΑ, υπήρξε από τους αρχιτέκτονες της επιθετικής επέκτασης του ομίλου στο εξωτερικό την περασμένη δεκαετία. Κορυφαία στιγμή του ομίλου, υπό την ηγεσία του, ήταν το 2016 η εξαγορά του 10% της Deutsche Bank και της διεθνούς αλυσίδας ξενοδοχείων Hilton. Εκτοτε, όμως, η HNA έχει αναγκασθεί να εκποιήσει τα ξενοδοχεία Hilton και να περιορίσει σημαντικά το μερίδιό της στον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό. Η πυρετώδης επέκτασή της, που υπολογίζεται ότι κόστισε 40 δισ. δολάρια, την εξώθησε σε υπερβολικό δανεισμό.

Ο κινεζικός όμιλος βρέθηκε στο μικροσκόπιο των κινεζικών αρχών, όταν προκάλεσαν έντονο προβληματισμό η σύνθετη δομή και το αδιαφανές ιδιοκτησιακό του καθεστώς.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της εταιρείας, ο Γουάνγκ ήταν κάτοχος του 15% της εταιρείας, ήταν εν ολίγοις ο μεγαλύτερος μέτοχός της μαζί με τον συνιδρυτή της, Τσεν Φενγκ. Κανείς, όμως, δεν ήξερε την ταυτότητα των άλλων ιδιοκτητών της. Ο Γουάνγκ είχε αποφοιτήσει το 1983 από το Πανεπιστήμιο Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας και είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του λαμβάνοντας μεταπτυχιακούς τίτλους από τη Σχολή Διοίκησης του Μάαστριχτ στην Ολλανδία το 1995. Η απώλειά του ενδέχεται να επηρεάσει την τύχη της ΗΝΑ, που αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και να επιστρέψει στις δραστηριότητες από τις οποίες ξεκίνησε ως αεροπορική εταιρεία και ως τουριστικό γραφείο.

Την περίπλοκη αυτή διαδικασία θα αναλάβουν ο έτερος συνιδρυτής της ΗΝΑ, Τσεν Φενγκ, και ο διευθύνων σύμβουλός της, Ανταμ Ταν. Οπως τόνισε μιλώντας στους Financial Times ένας εκ των συμβούλων του ομίλου, «το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστρεπτικό και είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται μια εταιρεία σε περιόδους κρίσης». Σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας των τοπικών αστυνομικών αρχών, ο θάνατος του Γουάνγκ δεν κινεί υποψίες για εγκληματική ενέργεια. Εχασε την ισορροπία του ενώ βρίσκονταν κοντά του υπάλληλοι της εταιρείας, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να τον συγκρατήσουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ερντογάν για την τουρκική εισβολή: Εάν χρειαστεί θα επαναλάβουμε το ίδιο βήμα

«Κάποιος να πει στον σουλτάνο το γνωστό `όταν ο Θεός θέλησε να καταστρέψει τον μύρμηγκα, του έδωσε φτερά`!!! ...»
ΑΚΑ  |  11:10

Μεγαλύτερα αεροπλάνα για το Λονδίνο επιστρατεύει η Egypt Air

«Μήπως είναι ακόμη ένα τρικ …μάρκετινγκ για να ανεβάσουν τις τιμές των εισιτηρίων;»
Ai Em  |  10:39

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X