ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σοβαρές αδυναμίες στην είσπραξη δασμών και ΦΠΑ στην ΕΕ

Σύμφωνα με το ΕΕΣ, οι ελεγκτές επισημαίνουν την έλλειψη αποτελεσματικών ελέγχων στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

"Πολλές προκλήσεις όσον αφορά τη συλλογή σωστών ποσών ΦΠΑ και τελωνειακών δασμών για το ηλεκτρονικό εμπόριο παραμένουν προς επίλυση", σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και χαρακτηρίζει τους ελέγχους της ΕΕ για το θέμα "ανεπαρκείς για την πρόληψη της απάτης και την ανίχνευση της κατάχρησης", προειδοποιώντας ότι "η επιβολή της είσπραξης εξακολουθεί να μην είναι αποτελεσματική".

Σύμφωνα με το ΕΕΣ, οι ελεγκτές επισημαίνουν την έλλειψη αποτελεσματικών ελέγχων στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο και τονίζουν ότι οι έλεγχοι που διεξάγονται από τις εθνικές φορολογικές Αρχές είναι αδύναμοι και οι δραστηριότητες παρακολούθησης της Κομισιόν "ανεπαρκείς". Για παράδειγμα σημειώνουν ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να αποτρέψει τις καταχρήσεις, όπως η σκόπιμη υποτίμηση των αγαθών κάτω από τα κατώτατα όρια για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ ή / και τους δασμούς.

Όσον αφορά τις νέες διατάξεις που θα τεθούν σε ισχύ το 2021, οι ελεγκτές αναγνωρίζουν τις θετικές εξελίξεις. Στόχος τους είναι να επιλυθούν ορισμένες αδυναμίες του ισχύοντος πλαισίου, συμπεριλαμβανομένου του χάσματος στην υποχρέωση ΦΠΑ των μεσαζόντων. Ωστόσο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σημαντικά ζητήματα κατά το ΕΕΣ.

Οι ελεγκτές τους ζητούν από την Κομισιόν και τα Κράτη Μέλη να ελέγχουν προσεκτικά τα όρια συμμόρφωσης των εμπόρων για το ΦΠΑ, να αναπτύξουν μια μεθοδολογία για την παραγωγή εκτιμήσεων για το χάσμα ΦΠΑ συμμόρφωσης και να διερευνήσουν τη χρήση κατάλληλων συστημάτων τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Το ΕΕΣ τονίζει ότι η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της πληρότητας της συλλογής εσόδων από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ωστόσο, οι υφιστάμενες ρυθμίσεις δεν αξιοποιούνται πλήρως και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και των χωρών εκτός ΕΕ είναι ανεπαρκής. Επιπλέον, η επιβολή της είσπραξης ΦΠΑ και τελωνειακών δασμών δεν είναι αποτελεσματική και τα κράτη μέλη δεν είναι σε θέση να παράσχουν ορθές και κοινές εκτιμήσεις για το χάσμα ΦΠΑ, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ του τι πρέπει να συλλέγεται και του τι πραγματικά συλλέγεται. Συνολικά, οι φορολογικές Αρχές δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι το σωστό ποσό του ΦΠΑ θα καταβληθεί στο σωστό κράτος μέλος την κατάλληλη στιγμή, λέει το ΕΕΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X