ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 01:37
 

Συνάντηση Ηροδότου-Πετρίδη για τις χρεώσεις των τραπεζών

Αναμένεται έρευνα σε σχέση με τις χρεώσεις που επιβάλουν οι τράπεζες σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Συνάντηση εντός των ημερών με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου θα έχει ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης για να εξετάσουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στην έρευνα που διενεργεί ο Διοικητής της ΚΤ σε σχέση με τις χρεώσεις που επιβάλουν οι τράπεζες σε τραπεζικούς λογαριασμούς και υπηρεσίες τους, όπως δήλωσε πηγή του Υπουργείου Οικονομικών.

Μετά την μελέτη των στοιχείων, όπως δήλωσε η ίδια πηγή, ο Υπουργός Οικονομικών θα προχωρήσει, αν προκύπτει ανάγκη, στην έκδοση διατάγματος σε σχέση με τις χρεώσεις των τραπεζών.

Επιπλέον, η ίδια πηγή χαρακτήρισε κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά την επικείμενη απόφαση του Εφετείου σε σχέση με τις αποκοπές των δημοσίων υπαλλήλων, αναφέροντας ότι το συνολικό κόστος για το κράτος θα ανέλθει γύρω στα €840 εκατομμύρια ή στα περίπου €240 εκ. ετησίως, εξέλιξη που θα «ανατρέψει όλους τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς», όπως τόνισε.

Σε περίπτωση που η απόφαση του Εφετείου θα είναι κατά των αποκοπών, η προσπάθεια που θα ακολουθήσει την απόφαση για την συνταγματική τροποποίηση, όπως ανέφερε, θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αρχίσουν αποκοπές νόμιμα για να μην επιβαρυνθεί το κράτος τα €240 εκ. ετησίως.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Επίσης, η πηγή του Υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε «βιώσιμη και πιο ισορροπημένη» την ανάπτυξη που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία καθώς αυτή στηρίζεται, όχι όπως στο παρελθόν στην πιστωτική επέκταση, αλλά σε νέους τομείς της οικονομίας όπως είναι μεταξύ άλλων οι τομείς της ναυτιλίας και της εκπαίδευσης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλοι αναδυόμενοι τομείς όπως είναι ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας

Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία των μεταρρυθμίσεων για την οικονομία, χαρακτηρίζοντας σημαντική την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Οροφή για τις δαπάνες του ΓεΣΥ

Αναφορικά με το ΓεΣΥ, η πηγή του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η Κυβέρνηση επέλεξε να αυξήσει τις δαπάνες και να συνεισφέρει περισσότερο από ό,τι αρχικά προβλεπόταν στον σφαιρικό προϋπολογισμό και στις σχετικές μελέτες που έγιναν, τονίζοντας ωστόσο και την ανάγκη να υπάρχει μια οροφή που είναι τα περίπου €900 εκ. και από την οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν οι δαπάνες.

Σε σχέση με την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, η πηγή ανέφερε πως τα νοσοκομεία σταδιακά και σε περίοδο πέντε χρόνων θα επιβιώνουν οικονομικά με τα ποσά που θα εισπράττουν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), με την Κυβέρνηση να είναι έτοιμη αυτή την περίοδο να καλύψει τυχόν ελλείμματα που θα προκύψουν, μέχρι και €150 εκ.

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να γίνονται και εξοικονομήσεις από τον ΟΚΥπΥ και σταδιακά τα νοσοκομεία να ενταχθούν στον σφαιρικό προϋπολογισμό.

Είπε ακόμη ότι το ΓεΣΥ δεν εξαρτάται πάνω στα δημόσια οικονομικά αλλά στις συνεισφορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X