ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σύνδεσμος Υπεραγορών: Καταγγέλλει παράνομα υποστατικά λιανικής πώλησης

«Αναπτύσσονται χώροι πωλήσεων σε υποστατικά εντός μια εβδομάδας και ενώ δεν έχουν άδεια, λαμβάνουν άδεια για ρεύμα και λειτουργία κρεοπωλείων»

ΚΥΠΕ

Καταστήματα λιανικής πώλησης λειτουργούν παράνομα χωρίς πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες ενώ οι αρχές δεν παρεμβαίνουν, όπως κατήγγειλε ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κατά τη συζήτηση των προβλημάτων του λιανικού εμπορίου.

Ανέφερε ακόμα ότι αναπτύσσονται χώροι πωλήσεων σε υποστατικά εντός μια εβδομάδας και ενώ δεν έχουν άδεια, λαμβάνουν άδεια για ρεύμα και λειτουργία κρεοπωλείων.

Σημείωσε ακόμα ότι οι μεγάλες υπεραγορές στην Κύπρου λειτουργούν όλες μέσα από τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου κατήγγειλε τις στρεβλώσεις που παρουσιάζονται στο λιανικό εμπόριο από τα μη αδειοδοτημένα υποστατικά, τα οποία δεν έχουν κανένα έλεγχο από τις υγειονομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες του κράτους.

Εκ μέρους του Τμήματος Πολεοδομίας αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει το προσωπικό να επιβλέπει παντού το πιο πάνω θέμα και έχει μεταθέσει το ζήτημα στις τοπικές αρχές.

Ο κ. Χατζηαδάμου, απαντώντας έκανε λόγο για «ανεπάρκεια, αδιαφορία και ατολμία»του προσωπικού του Τμήματος.

Παράλληλα εκ μέρους του Συνδέσμου Προμηθευτών αναφέρθηκε ότι ενώ εταιρείες προμηθευτών οφείλουν να εγγράφονται στην green dot για σκοπούς ανακύκλωσης και να αναγράφουν τα συστατικά των προϊόντων στα ελληνικά, άλλες εταιρείες δεν το κάνουν και οι έλεγχοι γίνονται κατά το δοκούν.

Στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή ο Πρόεδρός της Κυριάκος Χατζηγιάννη, Βουλευτής ΔΗΣΥ, ανέδειξε και το θέμα του αθέμιτου εμπορικού πολέμου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα κατεχόμενα, και είπε ότι το θέμα θα πρέπει να τεθεί σε ορθές και δίκαιες βάσεις.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι αν αληθεύουν αυτά που ακούστηκαν τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για το κράτος. Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται καταγγελίες σήμερα στη Βουλή ότι αριθμός υπεραγορών λειτουργούν χωρίς άδεια χωρίς κανέναν έλεγχο κι ενώ έγιναν καταγγελίες στα αρμόδια κρατικά τμήματα δεν παρενέβη κανείς.

Πρόσθεσε ότι πρέπει οπωσδήποτε το κράτος να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, να μπει όχι μόνο στις υπεραγορές αλλά σε οποιαδήποτε καταστήματα υποστατικά πουλούν οτιδήποτε και δεν είναι αδειοδοτημένα για να ελέγξει αν έχουν άδεια και αν πληρούνται οι κανόνες για την ασφάλεια και υγεία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, ο οποίος ενέγραψε το συγκεκριμένο θέμα είπε ότι υπάρχουν παραβιάσεις στις νομοθεσίες οι οποίες είτε ευνοούν συγκεκριμένες υπεραγορές είτε αδικούν υπεραγορές, προσθέτοντας ότι αυτά τα φαινόμενα επηρεάζουν τον υγιή ανταγωνισμό. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι εκμεταλλεύονται κενά της νομοθεσίας ή μειωμένους ελέγχους και αυτό τους δημιουργεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο δεν είναι δίκαιο και εντός των ορίων του σύγχρονου ανταγωνισμού και εμπορίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΔΗΚΟ  |  ΑΚΕΛ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση