ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τί ισχύει για τις μετακινήσεις τουριστών;

Να αναγράφεται η ώρα και η διάρκεια της μετακίνησης στο έντυπο διακίνησης επισημαίνει το Υφυπουργείο Τουρισμού

Της Μαρίας Ηρακλέους

Με την έναρξη των αφίξεων των πρώτων ξένων επισκεπτών στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες, προέκυψε εύλογα και το ερώτημα, για τους περιορισμούς στην μετακίνηση των τουριστών. Ειδικότερα από την στιγμή που δεν μπορεί να αποσταλεί από ξένο αριθμό τηλεφώνου μήνυμα στο 8998. Επρόκειτο για κενό το οποίο δεν είχε τύχει εκ των προτέρων ρύθμισης και συντονισμού από τα αρμόδια Υπουργεία. Δημιουργήθηκε εκ των υστέρων ένα έντυπο διακίνησης για ρύθμιση του ζητήματος, το οποίο φέρει την σφραγίδα του ΣΤΕΚ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου), του ΠΑΣΥΞΕ (Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων) και του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων Κύπρου- ACTA. Ο τουρίστας μπορεί να προμηθευτεί το συγκεκριμένο έντυπο είτε από τον ταξιδιωτικό του πράκτορα, είτε από το ξενοδοχείο στο οποίο θα διανυκτερεύσει.

Τί στοιχεία δίνει ο τουρίστας;

Στο έντυπο αναγράφεται το όνομα του τουρίστα και του ξενοδοχείου που διαμένει, καθώς και το χρονικό διάστημα παραμονής του στην Κύπρο. Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται μεταξύ έξι και έντεκα το βράδυ στην βάση και των περιορισμών που ισχύουν από το Υπουργείο Υγείας και τα σχετικά πρωτόκολλα προορισμού. Αυτό που δεν ξεκαθαρίζεται είναι η χρονική διάρκεια και ο αριθμός των μετακινήσεων των τουριστών, κάτι που προκάλεσε συζητήσεις για ευνοϊκή μεταχείριση των ξένων επισκεπτών σε σχέση με τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και οι τουρίστες με περιορισμό διακίνησης

Σε επικοινωνία μας με το Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίστηκε ότι τα πρωτόκολλα μετακίνησης ισχύουν χωρίς εξαιρέσεις και για τους ξένους επισκέπτες. Σε επικοινωνία μας με το Υφυπουργείο Τουρισμού μας αναφέρθηκε ότι το σχετικό έντυπο είναι στην βάση των πρωτοκόλλων που ισχύουν από το Υπουργείο Υγείας και το πρωτόκολλο προορισμού. Σημειώνει δε, ότι το κείμενο του εντύπου δεν είναι διατυπωμένο με σκοπό την διαφοροποίηση των τουριστών, από τους περιορισμούς διακίνησης ενώ τονίζεται ότι θα πρέπει να αναγράφεται η ώρα και η διάρκεια της μετακίνησης έτσι ώστε να μην υπάρχει διάκριση.

Σημειώνεται ότι εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης είναι ο τουρίστας να επικοινωνήσει με συγκεκριμένο αριθμό από όπου θα λάβει βοήθεια ή οδηγίες. Αυτός ο αριθμός είναι 00357 22285777.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση