ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Brexit αυξάνει το έργο της ΕΚΤ σε σχέση με την εποπτεία των τραπεζών

Τέσσερις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην Ευρωζώνη πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες τράπεζες αναδύονται στην Ευρωζώνη, καθώς οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν εργασίες ενόψει του Brexit, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αποκαλύπτοντας τον κατάλογο των 117 μεγάλων τραπεζών τις οποίες θα εποπτεύει απευθείας από τον επόμενο χρόνο – σε σύγκριση με 119 που επόπτευε στην αρχή του 2019 - η ΕΚΤ σημειώνει πως τέσσερις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν ενισχύσει την παρουσία της στην Ευρωζώνη πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

"Οι τράπεζες που εποπτεύονται απευθείας από την ΕΚΤ γίνονται γενικά όλο και μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες", αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση της, έστω και αν ο αριθμός των "σημαντικών" πιστωτικών ιδρυμάτων που εποπτεύει απευθείας μειώθηκε ελαφρά.

Το τρέχον έτος, ο κορυφαίος τραπεζικός επόπτης της Ευρώπης έθεσε υπό την εποπτεία της υποκαταστήματα του ελβετικού τραπεζικού γίγαντα UBS καθώς και των αμερικανικών JP Morgan, Morgan Stanley και Goldman Sachs "μετά τις ανακατατάξεις λόγω Brexit".

Τον Απρίλιο, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα τέλη εποπτείας που χρεώνει στις τράπεζες κατά 20% έναντι του κόστους που σχετίζεται με την προετοιμασία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αυξάνοντας τα στα συνολικά 576 εκατομμύρια ευρώ.

Ως αποτέλεσμα των αλλαγών που επιφέρει το Brexit, ο ιταλικός τραπεζικός όμιλος Cassa Centrale Banca - Credito Cooperativo θα τεθεί στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ από τον επόμενο χρόνο.

Η τράπεζα γεννήθηκε από την ενοποίηση του συνεργατικού τραπεζικού τομέα της Ιταλίας, λόγω νομοθετικών αλλαγών.

Στο μεταξύ, τρεις γερμανικές αναπτυξιακές τράπεζες - η LBBW, η Landwirtschaftliche Rentenbank και η NRW.BANK - θα υπόκεινται μόνο σε εθνική εποπτεία από τον επόπτη χρηματοπιστωτικών αγορών της χώρας Bafin, μετά από μια επιτυχημένη εκστρατεία άσκησης πίεσης για αποδοχή του αιτήματος τους που πραγματοποίησαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μας πήρε ο δαίμονας

«Dio erotimata gia skepsi kai isos na xrizoun kapion perisoteron dieukriniseon apo tous emplekomenous: ...»
G.  |  16:02

Νέος ρεαλισμός

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:19

Έκλεισε το θέμα, έμειναν οι πληγές

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:16

Επ. Περιβάλλοντος: Προτρέπει τους επισκέπτες της φύσης να μαζεύουν τα σκουπίδια τους

«Δεν είναι καλύτερα να τους ρίχνουν πρόστιμα παρά να τους προτρέπουν να μαζεύουν τα σκουπίδια τους στο ...»
Leon  |  20:03

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση