ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το «χορό» των εθελουσίων άρχισε η Alpha Bank

Σύνολο Προσωπικού το Σεπτέμβριο του 2020 στους 679 και επιθυμητός αριθμός υπαλλήλων για έξοδο περίπου στους 220

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το «χορό» των εθελουσίων εξόδων από τις κυπριακές τράπεζες άνοιξε η Alpha Bank Κύπρου. Η Alpha Bank Κύπρου απέστειλε στο προσωπικό της το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου όπου θα έχουν περίπου 2 εβδομάδες για να «πατήσουν το κουμπί».

Στόχος να αποχωρήσουν από την τράπεζα περίπου 220 υπάλληλοι, δηλαδή το 32% του συνολικού προσωπικού της τράπεζας. Σημειώνεται πως, το σύνολο του προσωπικού κατά την 30/09/2020 ανερχόταν στους 679 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το σημείωμα, το ποσό αποζημίωσης δεν θα ξεπερνά τους τέσσερις ετήσιους ακαθάριστους μισθούς με μέγιστο ποσό τις €200.000 και επίσης δεν θα ξεπερνά το ποσό των υπολειπόμενων ακαθάριστων μισθών μέχρι την κανονική αφυπηρέτηση με μέγιστο ποσό τις €200.000.

Η φόρμουλα που χρησιμοποιεί η τράπεζα είναι η εξής: Ετήσιος Ακαθάριστος Μισθός x Έτη Υπηρεσίας x Συντελεστής Ηλικίας & Ετών Υπηρεσίας όπου:

(α) Ετήσιος Ακαθάριστος Μισθός = (Μηνιαίος βασικός μισθός + ΑΤΑ) x 13 με ημερομηνία αναφοράς 30.09.2020.

(β) Έτη Υπηρεσίας = Έτη πραγματικής υπηρεσίας στην Τράπεζα κατά την 30.09.2020.

(γ) Ηλικία : υπολογίζεται με ημερομηνία 30.09.2020.

(δ) Συντελεστής Ηλικίας και Ετών Υπηρεσίας όπως καθορίζεται βάσει του πιο κάτω πίνακα:

Επιπλέον παροχές

Ιατροφαρμακευτική κάλυψη, μέσω του Ταμείου Υγείας (ΕΤΥΚ) με εκατέρωθεν εισφορές, για 2 χρόνια από την ημερομηνία αποχώρησης ή μέχρι την ολοκλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του υπαλλήλου, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο.

Ασφαλιστική κάλυψη μέσω του ομαδικού σχεδίου (αφορά ασφάλεια ζωής μόνο), για 2 χρόνια από την ημερομηνία αποχώρησης, ή μέχρι την ολοκλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του υπαλλήλου, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο.

Το ποσό αποζημίωσης θα καταβληθεί αφορολόγητο (με τη λήψη σχετικής έγκρισης από τον Έφορο Φορολογίας).

Επιπλέoν αποζημίωση 10% (μέχρι το μέγιστο ποσό €200.000) για υπαλλήλους που υπηρετούν:

  • Στο Τομέα Καθυστερήσεων
  • Στο Δίκτυο Καταστημάτων
  • Στη Διεύθυνση Διεθνών Δραστηριοτήτων
  • Εκτός της Επαρχίας Λευκωσίας

Επιπλέoν αποζημίωση 5% (μέχρι το μέγιστο ποσό €200.000) για υπαλλήλους που θα επιλέξουν να συμμετέχουν στο ΠΕΕ κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του.

Παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών από εξωτερικό συνεργάτη με τον οποίο θα συμβληθεί η Τράπεζα.

Η Τράπεζα δύναται, κατά την απόλυτο κρίση της, να αποδεχτεί ή όχι, οποιοδήποτε αίτημα για συμμετοχή στο ΠΕΕ.

Πιστωτικές Διευκολύνσεις :

  • Τα υφιστάμενα δάνεια τακτής προθεσμίας παραμένουν ως έχουν όσο αφορά την τιμολόγηση και τον χρόνο εξόφλησης.
  • Όριο τρεχούμενου λογαριασμού μισθοδοσίας : μείωση του υφιστάμενου ορίου στο 50% του σημερινού ορίου με μέγιστο όριο τις €10Κ.
  • Όριο Πιστωτικών Καρτών : μέχρι €6Κ.

 

Τι αναφέρει σε σχετική εγκύκλιο η ΕΤΥΚ

Η ηγεσία της Οργάνωσής μας νοιώθει την υποχρέωση να ενημερώσει τους συναδέλφους για τα πιο κάτω που αφορούν την προσπάθεια/επιθυμία της Τράπεζας σας να υλοποιήσει/εφαρμόσει Σχέδιο Εθελοντικής Πρόωρης Αφυπηρέτησης.

Μέσα στα πλαίσια της απόφασης της Διοίκησης της Τράπεζας για περιορισμό του κόστους της Τράπεζας, ούτως ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επιβίωσης της στην Κύπρο επιθυμεί τη μείωση του αριθμού του προσωπικού και συνεπώς του κόστους.

Με βάσει την έκφραση αυτής της επιθυμίας της Διοίκησης της Τράπεζας έγιναν συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Διοίκησης και της ηγεσίας της ΕΤΥΚ όπου αναλύθηκε η «ανάγκη» μείωσης του προσωπικού.

Η Οργάνωσή μας ουδέποτε απέκλεισε την πρόθεση οποιασδήποτε Τράπεζας για Σχέδιο Εθελούσιας εξόδου αλλά πάντοτε προσπαθούσε να διαφυλάξει/εξασφαλίσει τα απαραίτητα που θα κατοχυρώνουν το Εθελοντικό του Σχεδίου Πρόωρης Αφυπηρέτησης, ενώ συνάμα έδινε σημασία και στους συντελεστές «αποζημίωσης» και ιδιαίτερα το μάξιμουμ του ποσού που θα περιλαμβάνει το Σχέδιο Εθελοντικής Αφυπηρέτησης.

Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις, η Οργάνωσή μας διασφάλισε/αύξησε το μέγιστο ποσό «αποζημίωσης» στις €200,000 που είναι στο επίπεδο του καλύτερου σχεδίου της τελευταίας δεκαετίας και ιδιαίτερα αποκτά ξεχωριστή σημασία αν λάβουμε υπ’ όψιν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος μας σήμερα.

Επίσης δόθηκε ιδιαίτερη σημασία όπως πάντοτε στο ότι η μορφή του Σχεδίου θα είναι Εθελοντική και όχι εξαναγκασμός και πολύ περισσότερο η Τράπεζα δεσμεύτηκε να λειτουργήσει με αξιοκρατία και διαφάνεια που διασφαλίζει το σεβασμό στο προσωπικό της.

Η επιλογή ένταξης στο Σχέδιο είναι απόφαση του κάθε συναδέλφου, αφού ζυγίσει ο ίδιος τα δικά του προσωπικά δεδομένα (την κατάσταση που είναι σήμερα, το αύριο του και τις σημερινές και αυριανές του ανάγκες).

Οι λεπτομέρειες του Σχεδίου είναι στη διάθεση ΟΛΩΝ των συναδέλφων και φυσικά στην ιστοσελίδα της ΕΤΥΚ.

Τέλος, η ΕΤΥΚ επιθυμεί να ενημερώσει ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους ότι μετά από πιέσεις της ΕΤΥΚ, η Τράπεζα άμεσα και αναδρομικά από 01/01/20 θα παραχωρήσει την ετήσια προσαύξηση σ’ όλο το προσωπικό της με βάσει και την τελευταία συμφωνία ΕΤΥΚ – Τράπεζας Κύπρου.

Με βάσει τη συμφωνία αυτή ο κάθε συνάδελφος θα πάρει συνολική ετήσια προσαύξηση €115.

Η ρύθμιση αυτή ευνοεί πιο πολύ τους χαμηλά αμειβόμενους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει το συνολικό μισθό κάθε υπαλλήλου κατά €1,500 ετησίως γεγονός που θα επηρεάσει και το ποσό που δικαιούται ο κάθε συνάδελφος με βάσει το Εθελοντικό Σχέδιο Αφυπηρέτησης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση